İspanya’da kadınlara regl izni geliyor

Kadın Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • İspanya'da Sosyalistlerin liderliğindeki koalisyon hükümeti kadınların zorlu yaşamını kolaylaştırıcı yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Hazırlanan yasa ayda 5 güne kadar regl izni içeriyor.

İspanya'da Sosyalistlerin liderliğindeki koalisyon hükümeti kadınların zorlu yaşamını kolaylaştırıcı yeni bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Hazırlanan yasa ayda 5 güne kadar regl izni içeriyor.

Bu hafta içerisinde kabine tarafından onaylanacak olan yasa tasarısı, aynı zamanda 16 yaşından büyük kadınların ebeveynlerinden veya vasilerinden izin almadan kürtaj yaptırmasına da izin vermeyi öngörüyor. 

The Guardian’da geçen habere göre yasa tasarısı, kürtajın halk sağlığı sistemini kullanan herkese açık olmasını ve menstrüasyonun (regl sürecinin) bir sağlık sorunu olarak ele alınmasını sağlamayı amaçlıyor.

Onaya sunulacak olan yasa tasarısı aynı zamanda muhafazakar Halk Partisi tarafından getirilen 16 ve 17 yaşlarındaki kadınların kürtaj için ebeveyn izni almasını gerektiren 2015 tarihli bir önlemi ortadan kaldıracak. Ayrıca, fesih isteyenler için mevcut üç günlük düşünme dönemini de ortadan kaldıracak.

Kadınların karar hakkı önündeki engeller kaldırılacak

Şubat ayında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eşitlik Bakanı Irene Montero, “Halk sağlığı sisteminde kürtaj hakkını korumak ve kadınların kendi bedenleri ve yaşamları konusunda karar vermelerinin önündeki engelleri kaldırmak bu hükümetin görevi ve niyetidir” değerlendirmesinde bulundu. 

“Hamileliğin gönüllü olarak sonlandırılması, tüm kamu hastanelerinde garanti altına alınacaktır” diyen bakan, “Bunun gerçekleşmesi için, kadın doğum ve jinekoloji hizmetlerine sahip tüm merkezlerin, hamileliği gönüllü olarak sonlandırma hakkını garanti eden personele sahip olması gerekecektir. Vicdani ret hakkına titizlikle riayet edeceğiz ve kadınların kendi bedenleri söz konusu olduğunda karar verme haklarıyla tamamen uyumlu hale getireceğiz” dedi.

Her ay 3 ila 5 gün izin

Tasarının diğer kısımları, adet ürünlerindeki KDV'yi sona erdirecek ve iş göremezlik dönemleri olan kadınlara her ay üç ila beş gün arasında izin verecek.

İspanyol Jinekolojik ve Obstetrik Derneği'ne göre, kadınların üçte biri dismenore veya ağrılı adet görüyor.

Eşitlikten sorumlu devlet sekreteri Ángela Rodríguez Mart ayında El Periódico'ya “Tıbbi olarak çözülemeyen bir sorun olduğunda, geçici hastalık izni almanın çok mantıklı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

"Acılı bir dönemin ne olduğu konusunda net olmak önemlidir - hafif bir rahatsızlıktan değil, ishal, ateş ve kötü baş ağrıları gibi ciddi semptomlardan bahsediyoruz."

Geçen yıl, İspanya'daki bir avuç yerel yönetim, Batı Avrupa'da adet sancısını fark eden ve çalışanlarına adet izni sunan ilkler arasındaydı.

Katalonya'daki Girona belediye meclisi, hareketin "menstrüasyon etrafında var olan tabuyu ve bazı kadınların çektiği acıyı" ortadan kaldırmak için tasarlandığını söyledi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.