İspanya’da toprak sıcaklığı 60 derece!

Dünya Haberleri —

  •  Avrupa tarihinin en sıcak yazını yaşıyor. İspanyada meteroloji uyduları bazı bölgelerde toprak sıcaklığının 60 dereceye ulaştığını tespit etti.  

 

Küresel ısınma nedeniyle Dünyada artan aşırı iklim olayları 2023 yılında tüm zamanların rekorlarını altüst etmeye başladı. Dünyamız geçtiğimiz hafta meteoroloji kayıtları tutulmaya başlandığı modern zamanların en yüksek sıcaklık ortalamasını gördü. Bu hafta da özellikle Avrupa’nın güneyinden endişe verici haberler geliyor. 

Meteoroloji uydularından yapılan ölçümlere göre İspanya’da toprak yer yer 60 dereceye kadar ısındı. Bu ölçümlerin yapıldığı aletlere o kadar yabancı bir oran ki normalde ısı haritalarında kırmızı olarak gösterilen daha sıcak bölgeler siyah olarak resmedildi. 

İspanya’da hükümet 13 bölgeyi “çok tehlikeli” olarak belirleyen kırmızı bölge ilan etti. Bu bölgelerde yaşayanların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor. 

Termometreler 48 dereceyi görecek

İtalya’nın Akdeniz’deki iki adası, Sicilya ve Sardenya adeta kavruluyor. Her iki adada da termometreler 40 derecenin üstünü gösterirken, kıtanın en popüler tatil merkezlerinde turistler için sağlık uyarıları yapıldı. 

İtalya’da aşırı sıcaklara bağlı ilk ölüm haberi Milan’dan geldi. Şehirde yaya geçitlerini boyayan 44 yaşındaki bir işçi hayatını kaybetti. 

Ülkede haftasonu sıcaklıkların 48,8 dereceye kadar yükselebileceği belirtilirken Roma, Bologna, Firenze gibi merkezlerin aralarında bulunduğu 10 şehirde kırmızı uyarı verildi.

Sıcak hava dalgasına Cerberus adı verildi 

İtalyan Meteoroloji kurumu sıcak hava dalgasına Cerberus adını verdi. Cerberus, Yunan mitolojisinde ölüler diyarının bekçisi Hades’in üç başlı köpeği. İnanışa göre bu köpek Ölüler Diyarının kapısında durarak ölülerin canlıların dünyasına geçişini engelliyor. 

Avrupa’da tarihte görülen en yüksek sıcaklık 2021 yılının Ağustos ayında Sicilya yakınlarındaki Syracuse adasında 48,8 derece olarak tespit edilmişti. O yıl kıta genelinde aşırı sıcakların 60 bin kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor. 

2023’te bütün rekorlar tek tek kırılıyor

2023 yılında küresel sıcaklık rekorları tek tek kırılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta meteoroloji kayıtlarına göre tarihin en sıcak haftası, Haziran ayı tarihin en sıcak ayı oldu. Temmuz ve Ağustos aylarında bu rekorların tazelenmesi bekleniyor. 

Meteoroloji uzmanları aşırı sıcak dalgasının en çok Hırvatistan, Türkiye ve Yunanistan’ı etkileyeceğini düşünüyor. Bu ülkelerde haftasonu sıcaklıklar 40 derecelerin üstünde seyredecek. Sıcakların daha sonra Ortadoğu ülkelerinde de halihazırda 40lı derecelerde seyreden hava sıcaklığını biraz daha arttıracağı tahmin ediliyor. 

Kızılhaç: Hazırlıklı olmalıyız

Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan Kızılhaç İklim Merkezi’nden Fleur Monasso, bir açıklama yaparak Avrupa hükümetlerinden aşırı sıcak için hazırlık yapmalarını istedi. Bu yıl ve takip eden senelerde aşırı sıcakların neden olduğu ölümlerde ciddi bir artış görülebileceğini ifade eden Monasso, “şimdiden sıcak hava dalgaları dünyadaki en ölümcül doğal felaketlerden biri. Hükümetler buna karşı önlemlerini arttırmalı” dedi. 

Kızılhaç hükümetlere aşırı sıcaklara karşı bir dizi eylem önerisinde bulunmuştu. Bu önlemler arasında şehirlerin yeşillendirilmesi, gölgelik alanların arttırılması, yaşlı ve kronik hastalığa sahip insanlara soğutma imkanlarının sağlanması gibi adımlar bulunuyor. 

ABD de kavruluyor!

Amerika Birleşik Devletleri’nde de sıcaklık nedeniyle üst seviyede alarm verildi. Ülkenin kuzeybatısındaki Pasifik Okyanusu kıyılarından Floridaya kadar yay biçiminde olan bir alan sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. 

Ülkenin güneybatı eyaletlerinden Arizona’nın başkenti Phoenix’te hava sıcaklığı 9 boyunca üst üste 43 derecenin üstünde ölçüldü. Bu sıcaklıkların 17 Temmuz’a kadar aynı seviyede kalacağı düşünülüyor.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.