İsrail'in hak ihlalleri soruşturulacak

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Gazze

foto: AFP/Gazze

  • Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail devletinin işlediği insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere bir komisyon kurulması için 3 üyenin belirlendiğini açıkladı.

 

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han, kurulacak komisyonun işgal altında bulunan Filistin topraklarında ve Doğu Kudüs’te İsrail devletinin işlediği hak ihlallerini soruşturacağını belirtti.

Komisyon için  Güney Afrikalı Navi Pillay, Hindistanlı Miloon Kothari ve Avustralyalı Chris Sidoti belirlendi. Komisyon, "ulusal, etnik ve dini kimliğe dayalı ayrımcılık ve sistematik baskılar dahil” bölgede yaşanan çözümsüzlüğün temel nedenlerini soruşturmakla görevlendirilecek. Açıklamaya göre komisyon, raporunu hazırlayarak 2022 yılının haziran ayında BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak.

Uluslararası Ceza Mahkemesi de Filistin topraklarında savaş suçu işlediği gerekçesiyle İsrail hakkında soruşturma başlattığını duyurmuş, kararın 5 yıl süren incelemer ardından alındığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz Mayıs ayı ortalarında İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya saldırısı ardından çatışmalar yaşanmış, İsrail devletinin saldırıları nedeniyle 200’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 1500’den fazla kişi yaralanmıştı.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.