İsrail tarihinin en kitlesel protestosu

Dünya Haberleri —

  • İsrail’de ırkçılık karşıtları, sol hareketler ve STKların haftalardır devam eden protesto gösterilerinde ülke tarihinin en yüksek katılımlı gerçekleşti. Organizatörler İsrail genelinde 500 bin kişinin hükümetin yargıdaki reform planını protesto etmek için sokaklara çıktığını açıkladı ve bunun ülke tarihindeki en geniş katılımlı protesto gösterisi olduğunu belirttiler.

 

Protestocular yargı reformunun uygulamaya geçmesi durumunda ‘demokrasinin’ darbe alacağını söylerken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise değişikliklerin devlet yönetiminin kolları arasında dengeyi sağlayacağını iddia ediyor.

Savaş karşıtı ve demokrasi yanlısı STKların organize ettiği gösterilere parlamentodan destek veren Muhalefet lideri Yair Lapid İsrail’in en büyük krizi içinde olduğunu belirtiyor.

500 bin kişi meydanlara çıktı

En kitlesel gösteri yine başkent Tel Aviv’de gerçekleşti. 200 bin kişinin bir araya geldiği gösteriler için Haaretz gazetesi ‘ülke tarihinin en büyüğü’ nitelemesini yaptı. 

İsrail polis şefi Amichai Eshed de protestoya üniformasıyla katılanlar arasındaydı. Hükümetin Eshed’i görevden alma girişimi ise ülkenin başsavcısı tarafından engellendi.

Yedek pilot ve askerler de  protesto etti

Reform planı hayata geçerse seçilmiş hükümet hakimlerin atanmasında kati bir şekilde etkili olacak ve Anayasa Mahkemesi’nin hükümetin kararlarına karşı karar alması ve bir yasayı hükümsüz hale getirmesi engellenecek.

Konu İsrail toplumunu bölmüş durumda. İsrail ordusunun bel kemiği olarak nitelenen yedek askerler plana muhalefetlerini göstermek için orduya hizmet etmemekle tehdit etti. Geçen hafta onlarca yedek pilot eğitim için bildirimde bulunmayacaklarını açıkladı, daha sonra kararlarından geri adım attılar ve komutanlarıyla konuyu görüşeceklerini belirttiler.  TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.