İsrail’de üçüncü doz etkili oldu

Dünya Haberleri —

❏

  • İsrail’de yapılan bir araştırmanın sonuçları, The Lancet dergisinde yayınlandı: Üçüncü aşı, ikincisine göre yüzde 93 daha etkili.

 

Araştırma ekibi, üçüncü aşısını olan 728 bin 321 İsraillinin verilerini, en az 5 ay önce ikinci aşılarını yaptıran aynı büyüklükteki bir grupla karşılaştırdı. Ortalama yaşı 51 olan 1,5 milyon katılımcıdan ikinci aşısını olanlardan 231'inin, üçüncü doz olanların ise sadece 29’unun koronadan dolayı hastaneye yatırıldığı anlaşıldı. Üstelik tamamı da Biontech/Pfizer aşısı yaptırmıştı.

Yeniden aşılamanın başlamasından beri yeni vakaların ve hastaneye yatırılanların sayısındaki düşüş de durumu gösteriyor. Eylül’ün başında günde 10 binden fazla vaka tespit edilirken şimdi sadece 600. Üçüncü aşı kararının, dördüncü korona dalgasını engellediği kabul ediliyor. Temmuz’da, en az 5 ay önce ikinci aşısını yaptıran 65 yaş üstü herkesten aşı yaptırması istendi. Kısa bir süre sonra da 12 yaş ve üzeri tüm yurttaşlar aşı kampanyasına dahil edildi. 9 milyonun yüzde 42'si aşı oldu. Aşı olmak istemeyenler çoğunlukla ultraortodoks Yahudiler ve Arap İsrailliler. Hükümet şimdi baskı uygulamaya çalışıyor: Restoranları veya konserleri ziyaret etmek için bir ön koşul olan Yeşil Pasaport’un geçerliliği, son dozu 6 aydan fazla olan vatandaşlar için sona eriyor. 

TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.