İsveçliler PKK bayrakları ile yürüdü

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • NATO’ya Karşı İttifak oluşumunun organize ettiği yürüyüş ve mitingin katılımcılarının büyük çoğunluğu İsveçliler oldu. İttifak sözcüsü Pettersson, Kürtlerin pazarlık konusu yapılmasını kınayıp; “"İsveç'teki Kürtlerin peşindeler" dedi. 
  • Türk devleri ile NATO üyeliği için Kürt pazarlığına tutuşan İsveç hükümetine karşı binlerce İsveçli ve Kürt Stockholm’de miting düzenleyip, protesto yürüyüşü yaptı. Yürürlüğe giren ‘Erdoğan yasalarını’ kabul etmeyen binler PKK bayarakları ile yürüdü. 
  • Protesto katılımcılarından Gunilla Nilsson, yürürlüğe giren yeni yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığını bunun gelecek nesiller için tehlike olduğuna dikkat çekerek; “Sonuçları görülmeye başladığında ben hayatta olmayabilirim ama gelecek nesilleri etkileyecektir” dedi. 

1 Haziran’da yürülüğe giren yasa ve NATO pazarlığına karşı başkent Stockholm’de kitlesel bir yürüyüş ve miting dünenleyen İsveçliler 'İsveç'te NATO'ya Hayır, Erdoğan Yasalarına Hayır’ dedi. İsveçliler demokratik değerlerini savunmak için PKK bayraklarını kaldırdı. 
NATO’ya Karşı İttifak oluşumu, "Bir terör örgütüne katılım için özel bir ceza hükmü" adı altında İsveç’te demokratik hak ve özgürlükleri tehdit eden yeni yasayı, başkent Stockholm’da binlerin katılımıyla protesto etti. Norra Bantorget meydanında, birçok siyasetçi, aydın, demokrasi ve insan hakları çevresinin ortak organizasyonu ve katılımı ile gerçekleşen protestoda yapılan konuşmalarda Kürt pazarlığına dikkat çekildi. Konuşmacılar içerisinde Amara Kürt Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilcileri de vardı. Ulusal ve uluslararası medyanın PKK’ye yakın onlarca gurup yürüdü başlığı ile geçtiği haberin fotolarına PKK’nin bayrakları ve anti militarist pankartlar damga vurdu.

Pettersson: Kürtlerin peşindeler
NATO üyeliği tartışmalarının Kürtler üzerinden sürdürülmesi sonucunda 'terör yasası' adı altına yapılan düzenleme kanunlaşarak 1 Haziran'da yürürlüğe girdi. Yoğun bir Kürt nüfusa sahip İsveç’te, mücadele ile elde edilmiş demokratik kazanımların Erdoğan’ın şantajlarına kurban edilmesine İsveçliler NATO’ya Karşı İttifak oluşumu ile cevap verdi. Stockhom’de yapılan yürüyüş ve mitingi organize eden oluşumun sözcüsü AFP’ye konuştu. NATO'ya Karşı İttifak'ın sözcüsü Tomas Pettersson, "İsveç'teki Kürtlerin peşindeler" dedi. Petterson, yasanın arkasındaki temel fikrin Erdoğan'ın İsveç'in üyeliğine izin vermesi için 'kurban yakalama ve tutuklama' olduğunu söyleyerek Kürtlere dönük cadı avına dikkat çekti. 
İttifak sözcüsü Tomas Pettersson, gösteri öncesi Türk medyasının aksine İsveç polisinin hiç kimsenin PKK bayrağı taşımasının tutuklama gerekçesi yapılamayacağı açıklamasının da olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Dagens Nyheter’e konuşan Pettersson, “PKK bir terör örgütü değil, Türkiye ve diğer paydaşların onları listede tutmasının siyasi bir kazanımı var” dedi.

Fotoğraf: “Ali Lorestani”

Çocuklarımızın geleceği için yürüyoruz
Yürüyüş ve mitinge katılan Gunilla Nilsson, yeni yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığına inandığı ifade ederek özgürlük için ayağa kalkmaya geldiğini söyledi. Nilsson, “Sonuçları gerçek anlamda görülmeye başladığında ben hayatta olmayabilirim ama gelecek nesilleri etkileyecektir” diyor ve Türk devletinin pervasız taleplerinin şaşırtıcı olmadığına dikkat çekiyor.
 
İsveç’in demokrat kimliğine hakaret
Toplanma yerinde bir araya gelen onlarca anti militarist ve NATO karşıtı gurup İsveç kamuoyunun rahatsızlığına tercüman oldu. Topluluğa hitab eden İsveç Sol Parti temsicisi, “Böyle bir karar, sadece Erdoğan diktatörlük rejiminin çıkarlarına hizmet eder. Bu da demokrasi ve İsveç’in demokrasi kimliği adına büyük bir utançtır” denildi. 

DAİŞ’le savaşan kahramanları unutmayın
Kürt Kadın Hareketi adına da kısa bir konuşma yapan hareket temsilcisi savaş suçları işleyen bir Türkiye’nin İsveçi de suç ortağı yapmak istediğini vurgulayıp şöyle devam etti: “Türk devleti son günlerde bu protesto gösterisin durdurmak için her şey yaptı. Her gün savaş suçu işleyen, insan haklarını ayaklar altına alan Türk devleti gerçek yüzünün açığa çıkmasını istemiyor. Türk medyası, gösteriye katılanların hepsinin terörist olduğunu yazıyor. Ancak biz özellikle Kürt kadınlar olmak üzere DAİŞ’e karşı savaşan kahraman savaşçıları unutmadık. Hakeza DAİŞ’in işbirlikçisi olan Erdoğan’ı da unutmadık. İsveç siyasetçilerinin Kürtlere karşı işlenen bütün suçları görmesinin zamanıdır; kafalarını sakladıkları kumdan kaldırsınlar, Türk devletinin Kürtleri kriminalize etme amacına hizmet vermesinler. Zira bu, İsveç demokrasisi için bir ayıptır.”

PKK bayraklarını kaldırıp yürüdüler 
Konuşmalar ardından kitle, üzerinde “Faşistlerle uzlaşmaya hayır” yazılı büyük bir pankartla saat 13.00’da yürüyüşe geçti. PKK bayrağı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan binler, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “İsveç’te Erdoğan yasalarına hayır” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı. Yürüyüş esnasında şehir merkezindeki bir köprüye dev PKK bayrağı asıldı.

PKK halktır, halk burada
Yürüyüş İsveç Parlamentosu’nun bulunduğu Myntorget meydanına kadar sürdü. Burada yapılan mitinde ise, Kürt sanatçı Serhado söylediği şarkılar arasında, “PKK sadece bir örgüt, bir parti değildir; milyonlarca sevdalısı olan bir ideolojidir. Bu alana bakın; Kürt olmayan binlerce insan ve İsveçli bulunuyor. Bu yüzden diyoruz ki, PKK halktır, halk burada” dedi.

Kürtlere karşı olan Erdoğan’dır DAİŞ’tir
Mitingde İsveçliler adına yapılan konuşmalarda, “Biz İsveçli olmakla gururluyuz. İsveçli olarak haykırıyoruz; Kürtlerin satılmasını ve kurban edilmesini kabul etmiyoruz, sonuna kadar karşısında duracağız. Eğer kendinize İsveç demokratiktir, demokrasi yanlısıdır diyorsanız, Kürtlerin iade edilmesine ve kriminalize edilmesine karşı durmanız gerekir. Eğer yapmazsanız, siz de Erdoğan gibi DAİŞ gibi İslamcı terörist örgütlerin destekçisisiniz demektir.”

Dayanışma terörizm değildir
Konuşmalarda Abdullah Öcalan’ın demokrasi ve eşitlik yanlısı olması itibarıyla bir dünya önderliği olduğu, PKK’nin de uluslararası bir örgüt olduğu da vurgulandı. Eylem, saat 16.00’da “NATO’ya hayır”, “Terör yasalarına hayır”, “Özgürlük ve örgütlülüğü savunalım” ve “Dayanışma terör demek değildir” sloganlarının atılmasıyla sona erdi. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.