İsviçre seçime gidiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsviçre’de 22 Ekim’de yapılacak Federal Meclis seçimlerinde Kürtlerin yanısıra dostlar da yarışıyor. İsviçreli Kürt seçmenler aralarında Remi Pagani, Franziska Roth, Fabian Molina ve Dr. Beppe Savary-Borioli gibi dostları da destekliyor. 
  • İsviçre Demokratik Kürt Toplum Konseyi’nin (CDK-S) seçim komisyonu adına konuşan Ahmet Yaman, “Sol partilerle bir dostluğumuz var ama bu seçimde Kanton bazlı özgün durumlara göre adayları da destekleyeceğiz” dedi. 

 

ERDOĞAN ZAMUR/BASEL

İsviçre’de 22 Ekim Pazar günü Federal meclis için genel seçimler yapılacak. 200 üyeli Ulusal Meclis’in 52. dönemi için yapılacak seçimlerde 2027 yılına kadar görev yapacak parlamenter belirlenecek. Mustafa Atıcı, Hüseyin Mamaklı, Leyla Güzel ve Ömer Reşitoğlu Kürt seçmenler tarafından destekleniyor. 
İsviçre Federal Meclisi’nde 1919’dan beri İsviçre Halk Partisi (SVP), Liberal Demokrat Parti (FDP), Hristiyan Demokrat Parti (CVP) ve Sosyal Demokrat Parti (SP) yer alıyor. Son iki seçimde sağ ve sol partilerde bölünmeler yaşandı. Yeşiller (Die Grün) ve Liberal Yeşiller büyük başarı sağlayarak ciddi bir güç konumuna geldi. Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre 20 kantonda 5 bin 909 kişi Ulusal Meclis’teki sandalye için yarışıyor. Bu rakam dört yıl öncesine göre 1264 kişi (yüzde 27) daha fazla. Bu seçimin bir başka özelliği ise kadın adayların yüzde 41 gibi yüksek bir oranda olması.

Göçmen adaylarda artış
Bir önceli Federal Meclis seçimlerine katılım oranı yüzde 46 iken, hafta sonu yapılacak olan seçimlerde oran henüz yüzde 20’lerde bile değil. Oyunu kullanmamış seçmenler 22 Ekim Pazar gününe kadar belediyelerde oluşturulan sandıklara giderek oyunu kullanabilirler.

Kürtler temsiliyet için umutlu
Göçmen kökenli adayların oranında bu yıl artış var. 37 Kürt ve Türkiyeli adayın yarıştığı seçimlerde Basel’de Mustafa Atıcı, Sibel Arslan, Federal Meclise en fazla parlementer (36) yollayan ve Kürt nüfusunun en yoğun olduğu kanton Zürih’te  Hüseyin Mamaklı seçilmeye en yakın duran adaylar olarak göze çarpıyor. Basel’de Liberal Yeşillerden aday olan Basel Kanton başkanı Konya Kürtlerinden Bülent Pekerman, kanton başkanlığından sonra meclise girmeye hazırlanıyor. Bern’de ise genç siyasetçi Leyla Güzel seçime iddialı hazırlanan isimlerin başında geliyor. Luzern’de ise Ömer Reşitoğlu ve Erbil Güneş parlamento için yarışıyor.

Hedef daha fazla parlementer seçtirmek 
Federal Meclis seçimleri için aktif çalışma yürüten Kürtlerin hedefi daha fazla parlementer ile temsil. İsviçre Demokratik Kürt Toplum Konseyi’nin (CDK-S) oluşturduğu seçim komisyonu adına konuşan Ahmet Yaman, “Sol partilerle bir dostluğumuz var ama bu seçimde Kanton bazlı özgün durumlara göre adayları da destekleyeceğiz. Kürtlerin, tercihi daha çok sol partiler. Bu partilerin başında da SP geliyor. Öte yadan Yeşiller, Basel’de BastA, Yeşil Liberaller ve PdA ve partilerin ortak oluşturduğu Sol Güç Birliği gelirken, Lozan, Aargau ve Bern kantonlarında SP ve Yeşiller partisini destekleyeceğiz” dedi. 

Kürt dostlarına destek
Yaman, sadece Kürt adayları değil, Kürt dostlarını da desteklediklerini söyleyerek, “İsviçre Kürtlerin yoğun yaşadığı bir yer. Türkiye’de Kürtlere yönelik baskılara, hak ihlallerine karşı meclisin aldığı kararlar uluslararası arenada etki yapıyor.  Yine her meclis seçimlerinden sonra oluşturulan Kürt Dostluk Grubu önemli çalışmalara imza atıyor. Geçmiş dönemde  soru önergeleriyle ve diğer alanlarda yaptıkları katkılar nedeniyle bu dostların yeniden seçilmesi için çalışacağız” diye konuştu.

Desteklenen adaylar
Yaman’ın açıklamasına göre Kürtlerin destekledikleri dostlar şunlar:
* Cenevre’de SP’den aday olan Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Laurence Fehlmann Rielle, 
* Yeşiller Partisi grup başkanı Nicolas Walder, 
* Sol ittifakın adayı Cenevre eski Belediye Başkanı Kürt dostu Remi Pagani, 
* Federal Parlamento Kürt Dostluk Grubu Başkanı Carlo Sommaruga, 
* Solothurn Federal Parlamenteri Franziska Roth, 
* Basel BastA partisi sekreteri Franziska Stier.
* Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na dönük kimyasalları sürekli meclis gündemine taşıyan St.Gallen Federal Meclis Üyesi Claudia Friedl, 
* Ticona Kantonu’nda Milletvekili ve Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi sözcüsü Dr. Beppe Savary-Borioli, 
* Ticino Kobanê komitesi kurucusu Adriano Venuti, 
* Zürih Federal milletvekili Fabian Molina.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.