DAİŞ çetelerine karşı insanlığı savunmak ve Rojava devrimi inşasında yer almak için İtalya’dan da çok sayıda anti faşist ve devrimci, Rojava’ya gitti. Bu enternasyonal gönüllüler, İtalya’da baskı altında.

Rojava’da YPG ve YPJ’de yer alarak savunmaya katılan 4 İtalyan ile TEV-DEM’de çalışan 1 İtalyan hakkında soruşturma başlatıldı.

Hakkında soruşturma açılan Davide Grasso, soruşturmaya ilişkin ANF’ye konuştu. Buna göre, 5 İtalyan, Rojava’da silah kullanmayı öğrendikleri için “sosyal olarak tehlike görülmek”le suçlanacak. Savcı iki yıllık bir denetim istiyor. Enternasyonal gönüllülerin, “yaşadıkları şehirlerden çıkartılarak, başka bir şehre yerleştirilmesi, pasaport ve ehliyetlerine el konulması, akşam saat 19.00’dan sabah saat 07.00’ye kadar evin terk edilmemesi, sık sık polis merkezine gidilmesi, polisin istediği zaman evi kontrol etmesi, hiçbir politik ilişkiye girilmemesi” gibi cezalar isteniyor.

İnsanlığı savunduk

Grassa, 23 Şubat’ta savcı karşısında, YPG/YPJ ve TEV-DEM’deki çalışmalarını savunacaklarını anlattı: “Mahkemede, YPG/YPJ ve TEV-DEM’de yer alan kişilerin ‘toplumsal olarak tehlikeli olmadığını aksine Suriye ve Avrupa toplumunu DAİŞ’e karşı toplumu koruma kurumları içinde yer aldıklarını anlatacağız. İtalyan yargı makamlarının ve Avrupa kurumlarının, YPG ve YPJ için ‘terörist’, ‘sosyal olarak tehlikeli’ gibi saygısız kavramları kullanmaması gerektiğini anlatacağız. Çünkü DAİŞ’e karşı mücadelede şehit düşenlere saygı gösterilmeli.”5 İtalyan hakkında doğrudan “YPG/YPJ üyesi oldukları” gerekçesiyle dava açılamıyor. Bu nedenle silah kullanmayı öğrendikleri için “sosyal olarak tehlikeli” suçlaması yöneltiliyor.Davide Grasso da yargılamanın kolay olmadığını ancak bazı sağcı savcıların, yargılamanın yollarını aradıklarını anlatıyor.

 

ANF/ROMA