Kadın haberciliğinde önemli ve özgün bir ajans olan JİNHA, “Ve yazıyoruz erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz” şiarı ile 2012 yılının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yayın hayatına başladı. JINHA medyadaki eril dili değiştirmeyi hedefliyor. Merkezi Amed’de bulunan JINHA, geride bıraktığı bir yıl içerisinde Ankara, Adana, Ağrı, İzmir ve İstanbul’da muhabirlerini konumlandırdı. Haber merkezinde Kürtçe ve Türkçe haber müdürleri ile birlikte 10 kadın gazetecinin bulunduğu ajansta, çeşitli kentlerde 10 muhabir daha bulunuyor.


Cinsiyetçi dil ile çatışıyoruz

Ajansın Türkçe Haber Müdürü Gülşen Koçuk, geçen yıl 8 Mart’ın anlamına denk bir adımla ajanslarını açtıklarını belirtti. Medyadaki eril dili değiştirmek için önemli haberlere imza attıklarını söyleyen Koçuk, “Haberlerimizde sadece ismi kullanıyoruz. Ancak abonelerimiz olan gazeteler bizi arayarak soyadı kullanıyor. Yani medyada cinsiyetçi dil ile çatışıyoruz aslında. Bizce bu yanlış bir algıdır” diye konuştu. Bir yıl içerisinde JINHA’nın hedefine ulaşma noktasında yetersizliklerin olduğunu kaydeden Koçuk, “Son 2 aydır haber alanımızı biraz daha genişlettik ve hız verdik. Şu an hedeflediğimiz haberlerin yüzde 70’ini yapıyoruz. Daha önce iki özel haber yaparken, şimdi bununla beraber rutin haberde de bir artış başladı” diye konuştu.
JINHA Diyarbakır Muhabiri Kübra Bakıcı ise, “JINHA’da beni en çok etkileyen şey çalışanların kadın olması ve eril zihniyete karşı olmasıdır. Kolektif bir yaşam var. Sistem içindeki patron ilişkileri burada yok. İlişkilerimiz kadın dostluğu ile yürüyor ajansta. Kendi irademiz ile medyada varız” dedi.

DİHA/AMED