Jinwarlı kadınlar şifa dağıtıyor

Kadın Haberleri —

Jinwar köyü

Jinwar köyü

  • Jinwar’da kurulan Kadın Şifa Merkezi Yöneticisi Hevidar Herekol, doğal yöntemlerle tedavinin önemine değinerek, yaşça büyük ve tecrübeli kadınların otlara ilişkin bilgilerinden faydalandıklarını kaydetti.

ROJ HOZAN 
NÛJINHA / HESEKÊ 

İnsan her ne kadar doğayla arasına büyük ve ciddi bir ayrım koysa da her zaman doğadan beslenmiş onun şifalı otlarıyla dertlerine derman bulmuştur. Doğadan gelen şifayı topluma taşıyan ise kadınlardır.

Rojava’da kurulan Jinwar köyünde de kadınlar bu kültürün sürdürücüleri. Özellikle köyde açılan Kadın Şifa Merkezi bitkisel ilaç yapımı ve doğal tedavi yönetmelerinde çalışmalar yürütüyor. Konuya ilişin Nûjiha haber ajansına konuşan Kadın Şifa Merkezi Yöneticisi Hevidar Herekol, doğal tedavinin önemine işaret etti.

Doğal yöntemle tedavi en önemli başarıdır

Kadının şifacılığının çok eski tarihlere dayandığını belirten  Herekol, Kadın Şifa Merkezi’ni açmadan önce şifacılığa ilişkin uzun araştırma çalışması yaptıklarını dile getirdi. Herekol, “Anne ve ninelerimiz eskiden doğadan bitki topluyor ve başlıca hastalıklarda bu ilaçları kullanıyorlardı. Şuan bizlerde bu mirası korumaya çalışıyoruz. Bu mirası toplum içinde bir kültür haline getirmeye çalışıyoruz” dedi. Kapitalizmin gelişim evresinde doğal ilaç yapımının azaldığını ifade eden Herekol, “Son yıllarda Jinwar köyünde bizler doğal ilaç yapımı ve tedavisine geri döndük. Toplumumuzun doğal yöntemlerle tedavi edilmesi durumu bizim için önemli bir başarıdır” diye konuştu.

.
Hevidar Herekol

Otların her yıl yenilenmesi gerekir

İnsanların yakalandığı hastalık ve bu hastalıklarda kullanılan bitkilere değinen Hevidar Herekol, “Sırt, tansiyon, şeker, kalp hastalıkları gibi hastalıklar çok yaygın. Özelikle ileri yaşlarda olan insanların dizlerinden çok şikayetleri bulunuyor. Bizler bu hastalıkları doğal yöntemlerle tedavi ediyoruz” diye belirtti.  Mart ayından Mayıs ayına kadar ot topladıklarını dile getiren Herekol, kimi bitkilerin de yaz ortasında toplandığını ifade etti. Erken toplanan otun faydasının olmadığını belirten Herekol şöyle devam etti: “Bu nedenle zamanını iyi ayarlamak gerekir. Topladığımız otları güneşte kurutuyoruz. Daha sonra kutulara koyarak bu otların adlarını üzerine yazıyoruz. Kimi otları tedavi kremlerinin yapımında kullanıyoruz.”  Toplanan otların her yıl yenilenmesi gerektiğini dile getiren Herekol, bilimsel ilaçları da red etmediklerini kaydetti.

Kadınlar tecrübelerini birbirine aktarıyor

Amacın insan sağlığı olduğunu ifade eden Herekol, doğal tedavinin yaygınlaşmasını istediklerini dile getirdi.

Jinwar’da bütün kadınlara şifa eğitimlerini verdiklerini belirten Herekol, yaşı ileri olan kadınların tecrubesinin yanı sıra uzman doktorların da tecrubesinden yararlandıklarını aktardı.

Şifa Merkezi’nde yürütülen eğitim çalışmasına da değinen Hevidar Herekol; genel hastalıklar, genel insan bedeni ve özelde kadın bedeninin tanınması, jinekolojik sorunlar üzerine eğitim verdiklerini kaydetti. Herekol, Ayrıca ihtiyaç halinde psikolojik tedavi ve destek de sunduklarını dile getirdi. 

Doğal ilaç yapımı dikkat isteyen bir iştir

Tedavi için kullandıkları bitkilerin büyük bir bölümünü köyde ektiklerini sözlerine ekleyen Herekol, doğal ilaç yapımının çok dikkat isteyen bir iş olduğunu ifade etti. Jinwar’da yetişmeyen bitkileri Ebd-El Eziz ve Kizwan dağlarından topladıklarını belirten Herekol, kadınların tedavi için kendi merkezlerini tercih etmelerini büyük bir sevinçle karşıladıklarını dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.