Johson’un yerine 11 aday

Dünya Haberleri —

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak (sağdaki), Johnson’un halefi olmaya en kuvvetli aday.

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak (sağdaki), Johnson’un halefi olmaya en kuvvetli aday.

  • Muhafazakar Parti Genel Başkanlığı’ndan istifasını açıklayan ve halefi seçilene kadar başbakanlık koltuğunda oturacak olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un yerine şu ana kadar 11 siyasetçi adaylığını açıkladı. 

Boris Johnson kabinesinde Eğitim Bakanlığı ardından Maliye Bakanlığı yapan Kürt bakan Nedim Zehawi de adaylığını koyan isimler arasında. Zehawi, başbakan olması durumunda “Vergileri azaltmak ve askeri harcamaları artırmak için çalışacağını” ve “Eğitim Bakanlığı sürecinde başlattığı reformları tamamlamayı” vaat etti. Zehawi “İngiltere gemisini güvenlikli bir kıyıya ulaştıracağını” ve “ekonomik istikrarı” sağlayacağını söyledi.

Adaylığını koyanlar

Adayların çoğu Johnson’un kabinesinden iken, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, en kuvvetli aday olarak öne çıkıyor. Muhafazakar Parti liderliğine adaylığını koyan diğer isimler şunlar: Eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, eski Sağlık ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ticaret Bakanı Penny Mordaunt, İçişleri Bakanı Priti Patel, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, eski bakanlardan Kemi Badenoch, kabinede görev almamış olan Tom Tugendhat ve hukuki işlerden sorumlu Suella Braverman da yer alıyor.

Başvuru için son gün

Geçen hafta beş bakanın istifasıyla büyük baskı altında kalan Johnson, Perşembe günü yaptığı açıklamada partisinin genel başkanlığından istifa etmişti. Adaylık için son tarih bugün.  Bu tarihten sonra 21 Temmuz tarihine kadar aday sayısı parti içinde oylanarak ikiye düşürülecek. Parti içi komite seçim takvimiyle ilgili detayları da belirleyecek.

LONDRA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.