Kaçırıldığı günde zaman aşımı

  • Türk devletinin 1990’lı yıllarda kaçırma ve cinayetler için kullandığı birimi JİTEM tarafından 5 Temmuz 1991’de katledilen HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın’a ilişkin açılan soruşturma, bugün (5 Temmuz) zaman aşımına giriyor.

Amed’deki evinden 5 Temmuz 1991’de kaçırılarak katledilen ve cenazesi iki gün sonra Elazığ'ın Maden ilçesinde bir köprünün altında bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti soruşturması, bugün zaman aşımına uğruyor.

Polis kıyafetli kişiler tarafından evinden kaçırılan Aydın'ın cenazesinin bulunması sonrası Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Aydın'ın eşi Şükran Aydın'dan, kaçıran kişilerin eşkaline ilişkin ifade alındı. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre sonra yetkisizlik kararıyla dosyayı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Devlet-mafya-siyaset üçgenini ortaya çıkaran 1996'daki Susurluk Kazası'nın ardından hazırlanan rapora da yansıyan cinayet dosyası, burada 20 yıl boyunca raflarda bekletildi. 

Aygan’ın itirafları sonrası

 Dosyanın zamanaşımına kısa bir süre kala itirafçı Abdulkadir Aygan'ın cinayete ilişkin itirafları dosyaya girdi. Aygan, Aydın'ın Cem Ersever'in başında bulunduğu JİTEM elemanları tarafından katledildiğini anlattı. Bu itirafların ardından dosyanın zaman aşımı süresi, yeni deliler nedeniyle 2011’de 10 yıl daha uzatıldı. Dosya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Savcılık, Aygan'ın cinayette rol aldıklarını belirttiği itirafçılar Murat Demir, Murat İpek ile o dönemdeki polis ve askerlerin ifadelerini aldı. Söz konusu kişiler cinayeti inkar etti. Savcılık, bunun üzerine 10 yıl boyunca dosyayı rafta bekleterek, dosyayı adeta zaman aşımına terk etti. 

Etkin soruşturulmadı

 Dosyanın Aydın'ın kaçırıldığı günün yıl dönümünde zaman aşımına gireceğine dikkat çeken aile avukatı Mehmet Arif Altunkalem, en başından beri delillerin toplanmadığını ve faillerin üzerine gidilmediğini ifade etti. Altunkalem, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında iki önemli adımın olması gerektiğine işaret etti;

* Hukuku işletmek

* Siyasi irade

Bu davada bu ikisinin olmadığını; Aydın'ın işkenceyle katledildiğini anımsatan Altunkalem, bu tür suçların insanlığa karşı suçlar olduğunu ve zaman aşımının olmadığına dikkati çekti. Altunkalem, "Bu olayda bunun nitelikleri var. İnsanlığa karşı suçlar kapsamında olduğunu söylemek mümkün. Olaya ilişkin yeni bir gelişme ve belgelerin çıkması durumunda soruşturmanın devam etmesi gerekir" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.