Kadın birliğine ihtiyaç var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, “Kadın devrimi demokratik ve özgür toplum güvencesidir” şiarıyla ilk kongresini gerçekleştirdi. 

QAMIŞLO

Qamişlo’da bulunan Rojava Üniveristesi’nde yapılan kongreye, Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kadın İç Güvenlik Güçleri, Kadın Savunma Birliği (YPJ), Şehit Aileleri Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Dairesi ve Kongreya Star’dan temsilciler katıldı.

İlk sözü alan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Koordinasyon üyesi Asya Abdullah, dünyayı saran sağlık ve ekonomik krize dikkat çekerek, krizin kapitalist devletler tarafından örgütlendiğini dile getirdi.

Ardından sözü Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın mücadelesine getiren Asya Abdullah “Kadınlar bölgede krizi çözmeli ve Suriye Anayasasının oluşturulmasında aktif rol oynamalıdır” dedi. Suriye’deki kadın örgütlerinin ortak bir anayasa oluşturmaları konusunda birlik olmaları, aynı zamanda işgal bölgelerinde kadınlara karşı yürütülen politikaları açığa çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) adına konuşan Emîne Omer ise, Suriye’de krizin nedeninin uluslararası kamuoyunun sessizliğinden kaynaklandığını belirtti. Sorunların çözümünde siyasetin rolüne işaret eden Emîne Omer, kadınlara aktif siyasete daha çok katılma çağrısı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Cîhan Xidro da Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın birliğine olan ihtiyacı dile getirdi. Kadın direnişinin daim olduğunu belirten Cîhan, Suriye’deki bütün kadınların yer alacağı bir platform oluşturuncaya, kalıcı haklar elde edinceye ve Suriye için yeni bir gelecek inşa edinceye kadar Kuzey ve Doğu Suriye’de mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Şehit Aileleri Meclisi ve Gazi Kurumu’na ödül verildi.

Kongre’nin ilerleyen saatlerinde kadın anayasası kapsamında tartışmaların geliştirileceği belirtiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.