Kadınlar Suriye Anayasası için buluştu

Kadın Haberleri —

Kongra Star konferans

Kongra Star konferans

  • Kongra Star’ın Suriye Anayasası’nda kadın haklarının güvence altına alınması başlığıyla gerçekleştirdiği konferansta “Kadın devriminin kazanımları, anayasada temel haklar olarak kabul edilsin ve uygulansın” çağrısı yapıldı.

Kongra Star, “Gelin birlikte mücadele edelim, Suriye Anayasası’nda kadın haklarının güvence altına alınması için” şiarıyla Qamişlo’da geniş katılımlı bir konferans düzenledi. Çok sayıda kadın örgütü ve siyasi temsilcinin katıldığı konferansta, kadın haklarının yeni Suriye’de nasıl korunacağı ve güçlendirileceği tartışıldı.

Etkinliğe Kongra Star’ın yönetim ve üyelerinin yanı sıra Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutan ve savaşçıları, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi, Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu, Demokratik Suriye Meclisi (MSD), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Demokratik İslam Kongresi, Şehit Aileleri Kadın Meclisi, Din ve İnançlar Meclisi, Zenûbya Kadın Topluluğu, Arap Ulusal Heyeti, Suriye Kadın Meclisi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Ermeni Kadın Meclisi, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Süryani Kadın Birliği, Kadın Asayişi, Êzîdî Kadın Birliği ve Rojava’daki siyasi partilerin kadın temsilcileri katıldı.

Büyük bedellerle kazanımlar sağlandı

Kongra Star Sözcüsü Rîhan Loqo açılış konuşmasını yaptı. Mücadele eden tüm kadınları selamlayan Rîhan Loqo, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri anarak şunları söyledi:

“Roza ve Sakine’nin başlattığı kadın özgürlük çizgisini sürdüreceğiz. Kadınları yok sayan ve değersizleştiren cinsiyetçi zihniyete karşı mücadele ediyoruz.

Siyasi, hukuki, toplumsal, askeri ve sanatsal alanlarda önemli kazanımlar elde ettik. Kendi örgütlenmelerimizi kurduk. Eşbaşkanlık sistemi ve kadın kotası hayata geçirildi. Kadınlar yalnızca devrime katılmadı, kendi devrimlerini de inşa etti. Ortadoğu’da ilk kez kadınların varlığını ve tarihini savunan kadın savunma güçleri kuruldu. Bu kazanımlar büyük bedellerle elde edildi.”

Oturumlarla devam etti

Açılış konuşmasının ardından Kongra Star Demokratik Siyaset İlişkiler ve İttifak Komitesi üyesi Rûken Ehmed divana seçildi.

Konferansta iki oturum halinde “siyasi, hukuki, savunma ve entegrasyon” başlıklarında sunumlar yapıldı ve tartışmalar yürütüldü. Birinci oturumda MSD Eşbaşkan Yardımcısı Canda Mihemed siyasi alanda, Süryani Kadın Birliği sorumlusu Georgette Bersom ise hukuki alanda sunum yaptı.

İkinci oturumda YPJ Komutanı Sarya Efrîn savunma alanında, PYD Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Foza Yûsif ise entegrasyon konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Kazanımlar anayasada kabul edilsin

Tartışmaların ardından sonuç bildirgesi okundu. Kongra Star İlişkiler ve Demokratik Siyaset İttifakı Komitesi üyesi Zeyneb Hisên Kürtçe, Kongra Star Koordinasyonu üyesi Bêrîvan Xalid ise Arapça olarak sonuç bildirgesini okudu.

Sonuç bildirgesi şöyle:

* Kuzey ve Doğu Suriye’de ve tüm Suriye’de kadın devriminin kazanımları, anayasada temel haklar olarak kabul edilsin ve uygulansın.

* Devlet kurumlarının tüm yönetim kademelerinde, parlamentoda ve yargıda tam yüzde 50 cinsiyet eşitliği, temel ilke ve tek yasal standart olarak kabul edilsin.

* “Demokratik özerklik” sistemi anayasal olarak siyasi ve yasal çerçeve olarak kurulsun; özerk yönetim kurumlarının Suriye devlet yapısına entegrasyonu sağlansın.

*YPJ, Suriye’nin ulusal savunma örgütlenmesinin temel taşı olarak kabul edilsin.

* Özerk Yönetim bölgelerinde halkın iradesini temsil eden tüm kadın örgütleri, kadın hareketleri ve siyasi partilerle demokratik yasalar oluşturulsun.

* Nefret söylemi ve kadınlara yönelik düşmanlık suç ve ceza olarak tanımlayan ağır yasalar çıkarılsın.

* Anayasa ile desteklenen bir Kadın Hakları Koruma Kurulu oluşturulsun.

* Özerk yönetimin eğitim, örgütlenme, sağlık ve sosyal kurumlarının resmi ve genel tanınması ve kabulü sağlansın.

* Özerk Yönetim’de uygulanan “Kadın Yasası”ndan esinlenerek tüm ayrımcılıkları ortadan kaldıran, kadını her türlü şiddetten koruyan ve sivil ile kişisel konularda sınırsız egemenlik sağlayan tek tip medeni durum yasası oluşturulsun.

* Tüm kadın ve aktivistlerin Suriye’nin tüm illerinde kadın, sivil ve siyasi alanlarda hareket, yerleşme ve çalışma özgürlüğü, idari ve güvenlik kısıtlaması olmaksızın güvence altına alınsın. Kamu faaliyetleriyle ilgili her türlü izleme yasaklansın.

* Tüm tutuklular, zorla kaçırılanlar, siyasi ve sivil faaliyetleri nedeniyle kaçırılanlar koşulsuz serbest bırakılsın.

* Toplumsal cinsiyete duyarlı geçiş dönemi adaleti kurulsun.

* Mültecilerin güvenli ve gönüllü dönüşü ulusal ve uluslararası taahhütle güvence altına alınsın.

* Tüm ideoloji ve mezhepleri aşan bir kadın ağı oluşturulsun; Suriye kadın iradesinin siyasi çözümle ilgili tüm uluslararası karar mekanizmalarında temsilini sağlasın.

* Kadın insan hakları savunucuları ve bağımsız siyasi aktivistlere yasal ve güvenlik koruması sağlayan bir anayasa maddesi hazırlansın.

* Anayasa yazım komitelerinin tümünde kadınların aktif ve ortak katılımı zorunlu kılınsın.

* Kadın projelerine devlet genel bütçesinden ayrılan ekonomik kaynakların bağımsızlığı uygulansın; kadınların ekonomik güçlenmesi, siyasi ve toplumsal bağımsızlıklarının ayrılmaz parçası olarak güvence altına alınsın. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.