- 19 Êzîdî kadın için adalet
- Kadınlar São Paulo’da buluştu
- Tahranlı yönetmen gözaltında
19 Êzîdî kadın için adalet
Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), 3 Haziran 2016’da, dinlerini ve inançlarını değiştirmeyi reddeden 19 Êzîdî kadının ağır işkence sonrası Musul’da katledilmelerinin yıl dönümü dolayısıyla Şengal Halk Meclisi önünde bir açıklama yaptı. TAJÊ sözcüsü Rîham Hesen, “Onları asla unutmayacak ve unutulmalarına asla izin vermeyeceğiz. Toplumumuza yapılanların tarihte bir benzeri yok. Kadın örgütlerini, adalet için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Adaletin sağlanması ve fermanı gerçekleştirenlerin hesap vermesi adına mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
***
Kadınlar São Paulo’da buluştu
Brezilya’da 29–31 Mayıs tarihlerinde São Paulo’da düzenlenen buluşmada 3 binden fazla kadın; iklim krizi, kadın hakları, Kürdistan’daki gelişmeler ve uluslararası dayanışma gibi birçok konuyu tartıştı. Venezuela, Kürdistan ve Küba gibi farklı coğrafyalardaki kadın mücadelelerinin deneyimleri paylaşıldı. Kürdistan Kadın Hareketi üyeleri, barış sürecine ilişkin müzakerelerde yaşanan son gelişmeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumunu, Rojava’nın Suriye geçici hükümetiyle entegrasyon sürecini ve YPJ’yi savunmaya yönelik kampanyaları aktardı. Buluşma, 50’den fazla örgütün imzaladığı “Faşizme Karşı Kadınların Uluslararası Manifestosu” ile sona erdi.
***
Tahranlı yönetmen gözaltında
Tahran’da yaşayan İranlı film yapımcısı ve yönetmen Samira Noruz Naseri, dün sabah gözaltına alındı ve bilinmeyen bir yere götürüldü. Edinilen bilgilere göre devlet güçleri, herhangi bir mahkeme kararı göstermeden yönetmenin evine baskın düzenledi ve gözaltı işlemini gerçekleştirdi. Gözaltı sonrası yönetmenin nereye götürüldüğü, hangi kurum tarafından alındığı ve sağlık durumuna ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.