Kadın ittifakı kuruluyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • İki gün süren 2. Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kadın Konferansı önceki gün sona erdi. Konferans’ta bölge çapında kadın ittifakının kurulması kararı alındı. 

BEYRUT

“Kadınların Birliği İle Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” sloganıyla 30-31 Temmuz tarihleri arasında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı, sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

Konferansın ikinci gününde Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı kadınların mücadele deneyimleri, ortak mücadele stratejileri, ortak mücadele mekanizmaları masaya yatırıldı; atölyeler sonucunda kararlaşmalara gidildi. 
Rojava deneyimini paylaşan Kongreya Star Koordinasyon üyesi ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) önceki dönem Eşbaşkanı Asya Abdullah, kadın öncülüğünde inşa edilen yeni sistemdeki ilklere işaret etti. Eşbaşkanlık sistemi ile yönetimin Ortadoğu’da ilk kez Rojava’da hayata geçirildiğini söyleyen Asya, kadınların kendi yasalarını hazırlamasının, tüm alanlarda eşit temsiliyetin, kadın özsavunma güçlerinin önemli kazanımlar olduğunu kaydetti.

‘Öcalan yolumuzu aydınlattı’

Filistinli İktimal Hamad ise Filistinli kadınların hem İsrail’e, hem emperyalist güçlere hem de erkek egemen zihniyete karşı mücadele verdiğini dile getirdi. İktimal, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kadın mücadelesinin yolunu aydınlattığını, Öcalan’sız Ortadoğu’ya barışın gelmeyeceğini söyledi. 
Konferansın devam ettiği Cumartesi günü ise “Zorluklara ve Engellere Karşı Kadınların Mücadelesi, Ortak Mekanizmaları ve Bölgesel İttifakı” konularında atölye çalışmaları yapıldı.

Kararlar

İki gün süren konferansın sonunda şu kararlara varıldı:

  • Ortadoğu ve Kuzey Afrika düzeyinde bölgesel bir kadın ittifakının kurulması. Bu kapsamda insan hakları için evrensel referansa dayalı özgürlük, demokrasi, etkin eşitlik ve sosyal adalet temelli bir toplum inşasının hedeflenmesi,
  • Vizyon, hedefler ve çalışma stratejisinin belirlenmesi amacıyla ulusal düzeyde temsilcilerin yer aldığı bölgesel bir kadın komitesinin oluşturulması,
  • İşgallere ve kadın kırımına, insan ticareti, zorla yerinden edilme, demografik değişim, siyasi suikastlar, eğitimsizlik, yoksulluk, işsizliğe ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edilmesi,
  • İlişkilerin yerelden başlayarak geliştirilmesi, farklı kültürlerin tanıtılması, 
  • Yerel, bölgesel ve küresel düzeyde ağların oluşturulması. 

Bağlantılı haberi buradan okuyabilirsiniz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.