Aylardır sıkıyönetim uygulamalarının devam ettiği ilçede OHAL ilanıyla birlikte normal hayata dönüşün zor olduğuna dikkat çeken koordinasyon üyeleri, ilçedeki yasağın bir an önce kaldırılmasını istedi. Koordinasyon üyelerinden Mardin Tabipler Odası üyesi Doktor Derya Etem, yasağın kaldırılmasından dolayı planladıkları sağlık çalışmalarının sekteye uğradığını belirtti.
80'lerden sonra iyileşme olmadı
Türkiye'de 80 darbesinden sonra iyileşmenin sağlanmadığını hatırlatan Etem, sıkıyönetim ve OHAL gibi uygulamaların aile içi şiddete varacak şekilde toplumda şiddeti artırdığını ifade etti. Türkiye'deki gözaltında kayıpların büyük bölümünün 1990'lı yıllardaki OHAL süreçlerinde yaşandığını hatırlatan Etem, OHAL ile birlikte insanların kendi hak ve hürriyetlerinin elinden alındığını, bunun bir iç savaş provası ve sindirme amacı taşıdığını dile getirdi.
Kadınlar hedef
Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı ve Nisêbîn Kadın Koordinasyonu üyesi Mekiye Güzel ise, Nisêbînli kadınlar ile dayanışmak için ilçeye gidişlerinin engellenmesinin, kadına yönelik saldırıların devamı olarak değerlendirdi. Güzel, Nisêbîn'de devam eden kuşatmadan dolayı ilçede kadın çalışmalarının da engellendiğini söyledi.
OHAL uygulaması ile darbecilerin yapmak istediklerinin yaşanabileceğine işaret eden Güzel, bu durumlarda ise kadınların hedef alındığına dikkat çekti.
'Kadınların durumundan kaygılıyız'
Nisêbîn Kadın Koordinasyonu'nun ilçede devam eden abluka ve kuşatmadan dolayı çalışmalarına başlayamadığını dile getiren Güzel şunları söyledi: "Nisêbîn'de yaşananlar hukuksuz bir durum. Kadınların durumlarının bize aktarılması gerekiyor. Yasaktan dolayı kadınların durumundan kaygılıyız. Son olarak ilçede yaşanan patlama sonucunda Heyhat Müjde ve Saadet Müjde yaşamını yitirdi. 2 kadının nasıl yaşamını yitirdiğini bilmiyoruz. Yasak bir an önce kaldırılmalıdır."
Mêrdîn'de son 20 günde 7 kadının yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Güzel, "Zihinlerde var olan şiddet artık kendini pratikte gösteriyor" dedi ve savaş süreciyle birlikte kadına yönelik şiddetin vahim bir noktaya ulaştığını kaydetti.
DİHA/MÊRDÎN