Kadınlar eşitlikçi bir sistem için yürüdü

Kadın Haberleri —

.

.

  • Londra’da kadınlar her yıl yapılan “Million Women Rise”  yürüyüşü bu yıl “Bir kadın, bir beden, bir şarkı, bir sevgi” sloganı gerçekleştirildi. Cinsiyet eşitlikçi bir sistem için yürüyen kadınlar sık sık, “Jin jiyan azadî” sloganı attı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 8 Mart Dün Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla binlerce kadın, “Bir kadın, bir beden, bir şarkı, bir sevgi” sloganı etrafında savaşlara, polis-devlet şiddetine, eril sisteme, emek sömürüsüne, kadına yönelik şiddete karşı cinsiyet eşitlikçi bir sistem için sokaklara çıktı.

Her yıl 8 Mart çerçevesinde İngiliz feminist örgütlerin organize ettiği “Million Women Rise” yürüyüşüne binlerce kadın katıldı. Oxford Circus üzerinde bir araya gelen binlerce kadının bu yılki ortak sloganı ise, “Bir kadın, bir beden, bir şarkı, bir sevgi” sloganı oldu.  

Kadınların birleşmesi engellenemez

Kurdistanlı ve Türkiyeli kadın örgütlerinin de katıldığı yürüyüşte, akustik ritim grupları renkli görüntüler oluşturdu. Savaş karşıtı pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte kadınlar, baskı ve şiddete, kapitalist moderniteye, eşitsizliğe ve totaliter rejimlere karşı sloganları, pankartları ve dövizleri ile haykırdı. Kadınlar, sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Birlik olursak şiddete son veririz”, “Hemen adalet istiyoruz, kadınların birleşmesi engellenemez”, “Kadın cinayetlerine karşı birleşiyoruz”, “Şiddete savaşa hayır” sloganları attı. 

Tüm renkleri, inançları, kimlikleri ve dilleri ile bir araya gelen kadınlar, Oxford Circus üzerinden ünlü Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, yürüyüş boyunca düdük çalıp dans ederek rengarenk görüntüler oluşturdu. 

İran’daki kadın direnişine dikkat çekildi

Kortej halinde coşkuyla gerçekleşen 8 Mart yürüyüşü, Trafalgar Meydanı’nda sona verdi. Burada yapılan mitingde ise kadın örgütleri çeşitli konuşmalar yaptı. İran’da Kürt kadın Jîna Amînî’nin katledilmesiyle gelişen ‘Jin jiyan azadî’ eylemlerinin kadın mücadelesinin önemine dikkat çekilen konuşmalarda, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın katliamları, emek sömürüsü, kadının ucuz iş gücü ve cinsel obje olarak görülmesine karşı kadın özgürlük mücadelesinin yükseltilmesi yönünde çağrılar yapıldı.  

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.