Kadınlar Rojbîn Festivali’nde buluştu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Paris’te kadınlar, Türk işgaline, kadın kırımına, ekonomik ve ekolojik gaspa karşı mücadele için festivalde buluştu. Soykırım politikalarına karşı en büyük cevabın Kürdistan Ulusal Kadın Birliği olduğu vurgulandı. 

SELMA AKKAYA

Fransa’nın başkenti Paris’te, Kürdistanlı kadınlar, "Kadın kırımına karşı özgür kadın ve özgür toplumu savunma zamanı" şiarıyla 4. Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali’nde buluştu.

Paris Val De Marne bölgesinde Parc Interdepartmental alanında  öğlen saatlerinde start alan festival, saygı duruşuyla başladı. Geçen yıl Haziran ayında şehit düşen KJK Yürütme Konseyi üyesi Leyla Agirî'ye (Filiz Aslan) adanan bu yılki festivale ilgi yoğun oldu.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) adına halkın selamlandığı konuşmada, festivalin adalet ve hakikat mücadelesinin bir parçası olduğu vurgulandı. 

‘Adalet arayışını sürdüreceğiz’

Sahne programı Kevana Zêrîn kadın grubu ile başladı. 4. kez  festivale ev sahipliği yapan Val de Marne bölge senatörü Laurence Cohen, söz alarak Kürt kadınlarının direngenliğini selamladı. “Bölge senatörü bir kadın olarak, bir feminist olarak, bir komünist olarak bölgemde Kürt kadınlarının festivaline yer vermek, ona ev sahipliği yapmak benim için onurdur. Barış, demokrasi ve özgürlük için mücadele eden bir halkın kadınları Paris’te katledildi. Aynı zihniyet Deniz Poyraz’ı katletti. Kürt kadınların direnişi onları korkutuyor. Onların direnişini selamlıyorum. Onlara yönelen zalimliğe karşı Kürtlerin barış sesinin yanında olacağız. Adalet arayışını sürdüreceğiz. Yarın Paris’te ‘Kürdistan’ı Savun’ eyleminde yine sizlerleyim” diyen Cohen, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tüm siyasi tutsakların bir an serbest bırakılmasını ve PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etti. 

Dağların sesi de alandaydı
 
KJK’den gelen mesaj halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanırken, mesajda, “4’üncüsü gerçekleşen Fidan Doğan (Rojbîn) Kadın Festivali vesilesiyle sizleri özgürlük dağlarımızın yarattığı inanç, coşku ve umutla selamlıyoruz. Böylesi bir süreçte gerçekleşen festivalinizin anlamlı bir buluşmaya ve mücadele ruhunu daha da büyütmeye vesile olacağına inanıyoruz. Bu temelde öncelikle Sara, Rojbîn, Ronahî ve Leyla Agirî yoldaşlar şahsında bir kez daha değerli şehitlerimizi anıyor, onların yürüttüğü mücadeleye layık olmanın sözünü veriyoruz. Şehitlerimize layık olduğumuzda  ancak o vakit başarabiliriz” denilen KJK mesajında, AKP ve MHP faşizminin kendi iktidarını kalıcılaştırmak için Kürt halkına yönelik derinleştirdiği tecrite dikkat çekildi.

En büyük cevap
Ulusal Kadın Birliği 

Mesajın devamında “Türkiye’de AKP’nin Kürtlere dair politikalarını KDP eliyle Başur’da nasıl uyguladıklarını kendi resmi açıklamalarıyla ilan etmişlerdir. Başûrê Kurdistan İşgaline karşı varlık ve onur savaşını veren Kürt genç ve kadınlarının sahiplenilmesi bizim görevimizdir. Özgürlük gerillamızın bu görkemli direnişini bu vesile ile bir kez daha selamlıyor, halkımızı gerillanın mücadelesini her alana taşımaya çağırıyoruz. Kürtlere karşı dıştan soykırım politikalarına, içten işbirlikçi çizgiye karşı en büyük cevap örgütlenen Kürdistan Ulusal Kadın Birliği olacaktır. Türkiye devletinin Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’da yürüttüğü işgal ve soykırım politikaları karşısında uluslararası kurumların sessizliği, siyasi, askeri ve ekonomik desteğine ve Türkiye politikalarına ortak olmamaları için Avrupa’daki kadın hareketleriyle birlikte hukuki, diplomatik mücadele daha fazla güçlendirilmelidir” denilerek, faşizme, kadın kırımına, soykırıma karşı direniş çağrısı yapıldı. 


Halaylarla eşlik edildi

Festivalde Jineoloji Kürt kültürü ve sanatını tanıtan stranlar, çocuklar için boyama atölyesi, halkın ihtiyacını karşılayan stantlar gün boyunca hizmet verdi. Sahne programına kesintisiz halaylarla eşlik edildi. 

Bir kez daha adalet ve hakikatin haykırıldığı festivalin sahne programında katliama uğrayan bir halk olan Tamilliler unutulmadı. Sahnede Tamil halk danslarını sergileyen kadınlar büyük bir ilgiyle izlenirken, Meral Alkan, Yelda Ebbasî, Nûarîn, seslendirdikleri Kürtçe şarkılarla halkla buluştu. Festival bitiminde ise sahne alan tüm sanatçıların yanı sıra alanda bulunan TEV-ÇAND emekçileri sahneye çıkarak Kürtçe marşlarla festivali sonlandırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.