Wan’ın İpekyolu ilçesinde 2 kadının açtığı Kadın Emeği isimli iş yerinde, sipariş üzerine içli köfte, mantı, çiğ köfte, erişte ve ev yemekleri yapıyor. 6 kadının da evinde yaptığı yemek, reçel, turşu, tarhana ve salça gibi ürünleri getirildiği iş yerinde, içli köfte ve mantı günlük olarak yapılarak, taze taze müşteriye ulaştırılıyor. Wan’ın dışında birçok kentten de ürün ulaştırılan iş yerinde kadınlar, söz konusu üretim ağını büyüterek, yüzlerce kadını bu ağa dahil etmeyi hedefliyor.
Bu kadın dayanışması
Amaçlarının kadınlara üretimde destek sağlamak olduğunu belirten Sönmez Ertaş, “Birçok kadını ziyaret ettiğimde güzel şeylerin ellerinden çıktığını gördüm. Bu yüzden böyle bir yer açmaya karar verdim. Hem kendi ayaklarım üstünde durabileceğime hem de başka kadınlara desteğimizin olacağına inandım. Burada içli köfteyle mantıyı yetiştiremediğimiz zaman kadınlar desteğe geliyor. Güzel bir çalışmamız var. Buna kadın dayanışması da diyebiliriz” dedi.
Şimdilik 8 kadınla
Kadınların üretime dahil olmasının önemine işaret eden Ertaş, “Bazı kadın arkadaşlarımız çocuklarını bırakıp gelemiyor. Zaten bu iş yerini açma düşüncesi de buradan geldi. Bir şekilde kadın arkadaşlarımıza nasıl destek verebiliriz diye düşündük. Kadın arkadaşlarla konuştuk. Birlikte çalıştığımız yaklaşık 8 kadın var. Sayıyı artırmayı düşünüyoruz. Mersin’de tanıdığımız kadın arkadaşlar var çok güzel salça yapıyorlar. Sêrt’te ise kurutma yapan kadınlar var. Yaprak ve incirleri onlardan alıyoruz. Kadınların topladığı incirleri getirip onları reçel yapıyoruz” diye anlattı.
Üretmek isteyene destek
Kadınların cesaretli olması gerektiğini vurgulayan Ertaş, şöyle devam etti: “Kadınların yapamayacağı iş yoktur. Ben de o kadınlardan biriyim. Cesaretimi toplayıp buralara kadar geldim. Ailelerini ikna edebilirler. Kadınların birbirlerine destek vererek çok iyi yerlere gelebileceklerine inanıyorum. Çalışmak isteyen kadın arkadaşlarımız varsa gelip işleyişi görsünler. Arkadaşlarımızın yardımlarıyla burası büyük bir satış noktası olabilir. Ulaşabildiğimiz, ihtiyacı olan her kadın arkadaşa her türlü desteğimizi sunmaya hazırız.”
MA/WAN