Veriler, katledilen kadınların yüzde 53’ünün kendi hayatına karar vermek istemelerinin ardından öldürüldüklerini ortaya koyarken, ayrılma ve boşanma gerekçesiyle öldürülme oranı yüzde 28 iken, kadınları katletmek için gerekçe olarak gösterilen ‘kıskançlık’ katliamlarının oranı ise yüzde 22.
2008-2012 yılları arasındaki verilere göre kadınların yüzde 88’i tanıdıkları erkekler tarafından öldürülürken, 2012 yılının ilk 6 ayında bu oran yüzde 100’ü buldu.
‘Bakanlıktan sonra cinayetler arttı’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduktan sonra aile meclisi kararı ile öldürülme oranında yüzde 50 artış olduğu hatırlatılan raporda, bu oranın ciddiyetini koruduğu, aile içinde katledilme oranının yüzde 54 olduğu bilgisi verildi. Raporda göze çarpan bir başka durum ise 2011 yılında kriz ve işsizlik gerekçesiyle öldürülen kadın sayısı kadar kadının henüz 2012 yılının başında öldürülmesi oldu. Raporda, intihar ettiği söylenen kadınların yüzde 50’sine intihar süsü verildiği belirtildi.
Kızı Gülay Yaşar’ın katledilmesi ardından Kadın Cinayetleri Platformu ile birlikte mücadele eden Duran Yaşar, toplantıda söz alarak adalet istediğini ve başka kadınların katledilmemesini istediğini dile getirdi.
‘Bakanlıklar veri toplamıyor’
Platform üyesi uzman doktor Gülsüm Önal ise, toplantının bulunduğu salonda asılı bulunan katledilen kadın fotoğraflarını göstererek, “Bir tarafta hayat sevinci, bir tarafta eşi ve eşinin ailesi tarafından tuvalete kilitlenmiş Melek Karaaslan’ın kurtlanmış bedeni. Bu bir kaza, doğal afet değil. Bu insan eli ile ortaya konan bir tablo” diye konuştu. Önal, hiçbir bakanlığın kadın cinayetleri konusunda veri toplamadığına işaret ederek, “Gerçeği unutturmak için kayıt tutulmuyor. Bu bir skandaldır” dedi. Kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda hekimlere de rol düştüğünü belirten Önal, Bakanlık tarafından önerilen elektronik kelepçe gibi teknik çözümlere inanmadığını belirtti. “Aile ve Sosyal Politikalar bakanı ailenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak ‘kız istemeye’ gidiyor. Devlet yetkilileri bir kere de kadınların lehine açıklama yapsın” diye konuştu.
DİHA/İSANBUL