Siirt E Tipi Cezaevi’nde bulunan PKK’li tutsaklardan Neşet Kara’nın durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Kara’nın kafasında bulunan 12 cm’lik tümöre rağmen, bugüne kadar teşekküllü bir hastanede tedavi görmediği ortaya çıktı. Önceki gün Neşet Kara ile görüşen İHD Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, “Karanın durumu çok ağır, tedavisi için de yetkililer işlemleri hızlandırmıyor” dedi. “Geçen hafta açıkladığımız İHD hasta mahpus verilerine göre şu anda cezaevlerinde 202 ağır olmak üzere toplam 606 hasta mahpus bulunmaktadır” diyen Aydın, hasta tutsak Neşet Kara’nın da "ağır hasta tutsaklar" listesinde yer aldığını hatırlattı.


Nöbet geçiriyor

Kara’nın ciddi sağlık sorunları yaşadığını, çenesinden yaralı olduğunu ve beyninde tümör bulunduğunu ifade eden Aydın, “Kara’nın tedavisi tam teşekküllü bir hastanede yapılmadığı için ciddi depresyon ve depresyona bağlı nöbetler geçirmektedir” dedi. Son durumuna ilişkin ise şöyle konuştu: “Konuşmaktan çekindiği gibi, sorununun yetkililer tarafından ciddiye alınmadığı ve tedavisinin geciktirildiği, sık sık da ‘beni atacaklar, beni öldürecekler, ben çok hastayım’ dedi.”
Aydın, yetkililerin, Kara’nın sevkinin yapıldığı, savcılık tarafından da onaylandıktan sonra sevk edileceğini, ancak işlemlerin gelecek haftayı bulacağını da belirtti.

Tedavi yerine sürgün

2012 yılında tutsakların başlattığı açlık grevi eylemleri sırasında "Polislere taş attığı" gerekçesiyle tutuklanan Kara, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Doktorların “cezaevinde kalamaz” raporu vermesine rağmen, Kara tahliye edilmediği gibi, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Siirt E Tipi Cezaevi'ne sürgün edildi.

ANF/SİİRT