Kameralar devlet için bozuk

  •  Devlet 24 saat kameralarla her yeri gözetlerken suçun faili devlet güçleri olunca kameralar ya kayıt almıyor ya da bozuluyor. Böylece suçu işleyenler aklanıyor, açılan davalar ise cezasızlıkla sonuçlanıyor. 

Devlet görevlileri tarafından işlenen cinayetlerde deliller hızlıca karartılıyor. Cinayetlerin işlendiği alanlarda 24 saat 360 derece kesintisiz görüntü alan kameralar ya bozuk oluyor ya da o ana dair kayıtlar bulunmuyor. Tüm faillerin dosyasında benzer şekilde yürütülen yöntem sonucu davaların tamamına yakını cezasızlıkla sonuçlanıyor. 

Olay yeri kameralar için “bozuk” ya da “çekmemiş” gerekçesi, en son Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kiratî Mahallesi'nde 12 yaşındaki H.E'nin askeri cismin patlaması sonucu ağır yaralanmasında sunuldu. Çocuğun yaralanmasına sebep olan patlama anında, bölgeyi 360 derece kayıt altına alan kameranın çekmediği ileri sürüldü. Böylece en önemli kanıtı ortadan kaldırılarak cezasızlığın yolu açıldı. H.E’nin yaralanmasına benzer şekilde geçmişte devlet görevlilerinin faili olduğu ölüm ve yaralama olaylarında “kamera bozuk, çekmemiş” gerekçelerinden bazıları şöyle: 

Yürüyüşte cinayet

Van'ın Erciş ilçesinde 5 Mart 2008'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşe polisin saldırısı sonucu yaralanan Mehmet Deniz götürüldüğü karakolda yaşamını yitirdi. Mehmet Deniz’e ilişkin yargı süreci, 13 yıl bir sonuca ulaşmadı. Emniyet, savcılığa gönderdiği yazıda, çevrede bulunan tüm kameraların bozuk olduğunu ileri sürerek, suçlunun bulunamadığını iddia etti. Savcılık ise emniyetin yazısına istinaden, “Olay gününe ait ilgili binanın depremde yıkılmasından dolayı kamera kayıtlarının arızalı olup olmadığının tespit edilmediği, yine Erciş emniyet binasına ait kamera görüntülerinin ise depremden dolayı tahrip olmuş olabileceğinden temin edilemediği” ifadelerine yer verdi. Dosya cezasızlıkla sonuçlandı. 

Kamera için ışık yetersiz

Van'da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 9 Haziran 2017'de mantar toplamaktan dönen dört köylü gözaltına alınmış ve götürüldükleri emniyette saatlerce işkenceye maruz kalmıştı. Daha sonra serbest bırakılan köylülerin teşhisi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. adlı polis beraat etti. Mahkeme, karara gerekçe olarak kamera kayıtlarındaki ortam aydınlatmasının düşük olduğu ve bu nedenle yüzlerin tam seçilememiş olmasını gösterdi. Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört kişinin ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar, sosyal medyada yayılmış ve yıllarca bu olay gündemde kalmıştı. 

Cinayet anında kamera bozuk

17 yaşındaki Lütfullah Tacik, Iğdır'dan Türkiye'ye giriş yaparken 16 Mayıs 2014'te gözaltına alındı. Iğdır Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğüne götürülen ve daha sonra Van Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilen Tacik, 27 Mayıs 2014'te burada görevli polis S.O. tarafından dövülerek katledildi. Hemen ardından ifadeleri alınan tanıklar, polis S.O.'nun Tacik'e tokat attığını, polis H.Ö.Ö.'nün de olay anında orada olduğunu anlattı. Polisler, suçlamaları kabul etmezken yine olay yerindeki kameralar "bozuk olduğu" için Tacik’e yapılan işkence görüntüleri ortaya çıkmadı. GGM’nin kameralarından sorumlu şirket, sadece bir kameranın kayıt yapmadığını söylerken, jandarma raporunda ise olay günü hiçbir kameranın kayıt almadığı iddia edildi. Yapılan yargılama sonucu polis S.O. sadece 5 ay ceza aldı.

Kamera kayıtlarına ulaşılamadı

Van’ın Hacıbekir Mahallesi’ndeki protestolar sırasında Akrep tipi zırhlı araç 12 yaşındaki A.O'yu ağır yaraladı. Yargılama sürecinde hiçbir kamera kaydına ulaşılamadı. Yine 24 Temmuz 2016'da Van’ın İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde hareket halindeki polis panzerinin altında kalan dört yaşındaki Taha Kılıç yaşamını yitirdi. Taha’nın ölümüne neden olan polisler hakkında, bölgede olayı gösteren kamera kayıtları ve görüntüler olmaması nedeniyle herhangi bir işlem yapılmadı.  

Zırhlı araçtaki de bozuk

Amed'in Bağlar ilçesi Emek Caddesi üzerinde 11 Eylül 2019’da karşıdan karşıya geçmeye çalışan 5 yaşındaki Efe Tektekin, zırhlı araç çarpmasıyla katledildi. Yapılan suç duyurusunun ardından görülen duruşmalarda zırhlı aracı kullanan polis İ.A., 2017'den beri kullandığı zırhlı aracın kamera sisteminin çalışmadığını iddia etti.

Bazen de kamerayı kapatıyor

Gezi eylemleri sırasında polisin, Ali İsmail Korkmaz'ı döverek katletmesiyle ilgili toplanan 30 kameranın görüntülerinin 16’sı bozuk çıkmıştı. Daha sonra Beşik Otel’in kamerasında 20 dakikalık bir bölüm ve Korkmaz’ın saldırıya uğradıktan sonra sokaktan çıktığını gösteren 76 saniyelik bölümün de yine kayıp olduğu iddia edilmişti. Otel sahibi Erdoğan Gözseçen, söz konusu ‘kayıp’ bölümleri, o sırada ‘şalterin kapalı olmasına’ bağladı. Ancak aynı görüntülerde, iki sivil polisin otele giriş görüntülerinin bulunması, kameraların bu iki polis tarafından kapattırılmış olabileceği kuşkusunu doğurdu.

Polis 'bozukla' yetinmedi 

Mert Mehmet Tilev, 6 Ekim 2014’te İstanbul’da polis tarafından sokak ortasında vuruldu. Savcılığa ulaşan Adli Tıp Kurumu’na ait rapordaki görüntülerde kimin ateş ettiğinin anlaşılmadığı savunulmuştu. Adli Tıp'tan gelen rapor sonrası görüntülerin bulunduğu CD’de, vurulma anını gösteren ve kuruma gitmeden önce net olan görüntülerin bozuk olduğu ortaya çıkmıştı. Tilev’in vurulduğu cadde üzerinde çalışan bir kişi, ertesi gün polisin kamera bulunan işyerlerini gezdiğini, kendi işyerine de uğradığını, ancak kameranın caddeyi görmemesi nedeniyle gittiklerini aktarmıştı. 

Tam o anda kayıtta değildi

Nijeryalı Festus Okey, 20 Ağustos 2007'de İstanbul Beyoğlu Polis Merkezi'nde polis Cengiz Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla katledildi. Savcılık polisten, kamera kayıtlarını istedi ama "kameralar o an kayıtta değildi" cevabını aldı. 

Resul düşerken kaydedilmedi

Şırnak’ın İdil İlçesi’nde polisler tarafından götürüldüğü karakolda katledilen 52 yaşındaki Resul İlçin’in yapılan otopsisinde kafasında ve vücudunun çeşitli yerlerinde darp izi olduğu ortaya çıktı. Şırnak Valiliği ise İlçin’in kendiliğinden yere düşerek yaşamını yitirdiğini iddia etti. Valilik, “Resul sandalyeden düşerken güvenlik kameraları kayıt yapmıyormuş, kayıt yapılmış olsaydı zaten gösterecektik” şeklinde açıklama yapmıştı.

Devlet bozuk olunca sürüyor

Bunların yanı sıra 30 Ağustos 2016’da Van’da evinin önünde otururken zırhlı aracın açtığı ateş sonucu katedilen Mustafa Duman (17); 2017'de yine Van’da zırhlı polis aracının çarpması sonucu katledilen Sami Uçan; 4 Mayıs 2017’de Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde, Akrep tipi zırhlı aracın evin duvarını yıkarak içeri girmesi sonucu odada uyuyan 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım katledilmesi sırasında da yine kameralar kayıt almadı.     MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.