Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar, Kampüs Cadıları 2. Konferans’ında bir araya gelerek, yol haritalarını tartıştı. 

Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadınlar Kampüs Cadıları, “Özgürlük ellerimizde” şiarıyla gerçekleştirdiği 2. Konferans için İstanbul’da bir araya geldi. Konferansa Mor Dayanışma, Liseli Cadılar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Özgür Genç Kadın, Anarşist Kadınlar, CHP Kadın Kolları, Üniversiteli Kadın Meclisleri, HDK Kadın Meclisi temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı. Konferans salonuna “Dünyanın bütün kadınları birleşin; kahkahalarınızdan başka kaybedecek bir şeyiniz yok”, “Bizler yakamadığınız cadıların torunlarıyız”, “Kadınların isyanı kampüslerden taşıyor”, “Kızkardeşlik bilinciyle öz örgütlenmeden özgürlüğe” ve “Tabuları yıkarım bulaşıklara karışmam” yazılı pankartlar ve kadın mücadelesindeki rolleriyle bilinen yazar ve feministlerin fotoğrafları asıldı.

Görünmez kadın yaratmak istiyorlar

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kampüs Cadıları’ndan Hatice Göz, AKP-Erdoğan iktidarının kurmaya çalıştığı rejim yoluna ülkeyi savaşa, kaosa, ekonomik krize sürüklediğini, bu süreci aşmak için erken seçime gittiğini hatırlattı.

Baskıların en fazla kadına yönelik olduğunu hatırlatan Göz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gece sokağa çıkmayan, çıkınca pembe taksi ya da otobüse binen, çalışmayan, çalışacaksa yarı zamanlı ve esnek çalışan, şort giymeyen, giyecekse tekmeye razı olan, üç çocuktan aşağı doğurunca kabul görmeyen, okula değil nikah salonuna giden, şiddete, tacize ya da tecavüze uğratıldığında sineye çeken ve giderek görünmezleşen bir kadın yaratmak istiyorlar. Ancak kadınlar, herkesin sokaklardan çekildiği dönemlerde bile sokaklarda ve meydanlarda oldu.”

Önergeler görüşüldü

Göz’ün konuşmasının ardından mor kürsü açıldı. Farklı kadın örgütlerinden kadınlar sunumlarını gerçekleştirdi. Konferansta önergeler görüşüldü. Baskının şekillendiği liselerdeki baskılar ve bunun devlet politikalarıyla bağlantıları ve eğitim sistemindeki dönüşüm üzerine konuşuldu. Liseli cadıların liselerden doğru örgütleneceği deklere edildi.

‘Özgürlük ellerimizde’

 Kadınların siyasi görüşleri ve etnik aidiyetleri üzerinden baskıya maruz kaldığını ifade eden Kampüs Cadıları’ndan İpek Karanfil de, “Dünyanın bütün kadınları birleşin dediğimiz zaman bilinmelidir ki dili, dini, rengi, cinsel yönelimi ne olursa olsun ezilme alanlarımızın benzer olmasından dolayı bunu en gür sesimizle özgürleşmek için dile getiriyoruz. Bizleri birer cinsel obje, vasıfsız, mağdur, kutsal anne gibi kalıplara sokmak isteyen erkek egemen dünyaya karşı özgürlük ellerimizde diyerek mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Tek yol mücadele

Konferansın ikinci günü toplumsal mücadelede kadın öncülüğünü değerlendiren konuşmalara devam edildi.

Katılımcılardan alınan önerilerin ardından önümüzdeki günlerde sonuç bildirgesinin açıklanması bekleniyor.

İSTANBUL