
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde önceki akşam Arin Mirkan (İdil) Caddesi’nde 11 Ocak’ta yapılacak halk konserinin biletlerini satan gençlere polis akrep ve kobra tipi zırhlı araçlarla saldırdı. Gençler, Cudi Mahallesi ara sokaklarına dağıldı. Daha önce hendekler olduğu için mahalleye giremeyen polis ve özel harekat timleri aynı gün belediye tarafından kapatılan hendeklerin üzerinden zırhlı araçlarla mahalleye girerek etrafa rastgele ateş açtı. Devlet güçlerinin saldırısında boyacılık yapan arkadaşına yardım eden Ümit Kurt isimli 14 yaşındaki çocuk silahla vurularak öldürüldü. Evinden çarşıya çıkmak için çıkan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası‘nda çalışan 26 yaşındaki Çelebi Sakçak da polis kurşunlarının hedefi oldu, sırtından vurularak yaralandı. Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alınan Sakçak’ın durumunun ağır olduğu ve yoğun bakım ünitesinde tutulduğu bildirildi.
Üzerinde boyacı tulumu vardı
İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, Kurt’un vurulduğu olay yerine ve kaldırıldığı hastaneye giderek incelemelerde bulundu. Bianet’e konuşan Uysal, olay yerinde görgü tanıklarıyla yaptığı görüşmenin ardından dinlediklerini şöyle aktardı: “Polisin zırhlı araçları kapatılmış olan hendeklerin yanından mahalleye giriyor. Ortada hiçbir olay yokken, eylem veya kalabalık yokken… Kaymakamın anlattığına göre polis yüzü kapalı, silahlı kişiler görüp ateş etmiş. Ancak ateş edilenlerden biri işten dönen boyacı çırağı diğeri de işinden dönen, üzerinde takım elbise bulunan bir memur. İkisinin de yüzü kapalı değil. Boya yapmaktan dönen çocuğun üzerinde iş elbisesi var. Yaralanan memurun tedavisi sürüyor, hayati tehlikesi yok ama doktorlar felç kalma riski olabileceğini belirtti. Bu olay dün (önceki gün) 18:00 sıralarında oluyor.”
İkisi de arkadan vuruldu
Avukat Emirhan Uysal, otopsiye giren doktorlarla da görüştüğünü, mermi isabet eden iki kişinin de arkasından vurulduğunu söyledi. Uysal, “Ateş edilirken kaçıyorlar, bu nedenle de tahminimce arkadan vurulmuşlar” dedi.
Arkadaşı anlattı
14 yaşındaki Ümit Kurt’un ölümüne tanıklık eden ve boya-badana işinde birlikte çalıştığı arkadaşı E.K., bir anda elektriklerin kesildiğini ve mahalleye giren polislerin zırhlı araç üzerinden etrafa rastgele ateş açtıklarını, Ümit Kurt’un de bu sırada öldürüldüğünü söyledi.
Kurt’un boya-badana işinde yardım etmek için Cudi Mahallesi’ne geldiğini belirten E.K., “Ne olduğunu anlamadık bir anda Ümit yere düştü. Hastaneye kaldırdık ama yaşamını yitirdi. Arkadaşım Ümit gençlik çalışanı değildi ve benim yanımda çalışıyordu” diye konuştu.
Otopsi işlemleri için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderilen Kurt’un cenazesi dün öğlen konvoy eşliğinde Cizre’ye getirildi. Arin Mirkan Caddesi üzerinde cenaze konvoyunu karşılayan binlerce kişi ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Devlet katliamını kınamak için kepenklerini açmayan Cizre esnafının da katılmasıyla sayısı onbini aşan kitle “Katil devlet hesap verecek”, “Katil polis hesap verecek”, “Şehîd namirin” sloganlarıyla Cizre Asri Mezarlığı’na doğru yürüyüşüne devam etti.
Cenaze töreninde konuşan DBP Şırnak İl Eşbaşkanı Salih Gülenç, “Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Mehmet Uytunların hesabı sorulsaydı bugün Ümit ve Barışları toprağa vermezdik” dedi. Hrant Dink cinayeti şüphelisi Ercan Demir’in Cizre Emniyet Müdürü olarak atanmasının hayra alamet olmadığını söyleyerek, “Bunlar burada halkımızı katletmek için gönderilmişler” dedi. Valiye seslenen Gülenç, “Ya bu katliamlara dur diyeceksiniz ve polisinizin yaptığı katliamları önleyeceksiniz ya da bu halka hesap verceksiniz” diye konuştu.
Katledilen çocuğun babası Abdullah Kurt ise oğlunun Kürt halkının şehidi olduğunu belirterek, “Oğlum polisler tarafından katledildi. Bunun hesabının sorulmasını istiyorum” dedi.
HABER MERKEZİ
Hendek aynı gün kapatılmıştı
Devlet güçlerinin uzun süredir keyfi uygulamalarla baskılarını arttırdığı Cizre’de halk, zırhlı araçlarla yapılan gece baskınları ve gözaltıları engellemek için mahalle girişlerine hendekler kazmıştı. 27 Aralık’ta dört kişinin ölümü ardından HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu seçilmişler Şırnak Valisi ve Cizre Kaymakamı ile görüşmeler gerçekleştirmiş; keyfi polis baskısı, gözaltı ve tutuklamaların son bulacağı taahhüdüyle kazılan hendeklerin kapatılacağı belirtilmişti. Mahallelinin de onayıyla önceki gün belediye ekipleri Cizre’deki hendekleri kapattı. Kapatılan hendeklerden birisi de 14 yaşındaki Ümit Kurt’un öldürüldüğü Ziraat Sokak’ta bulunuyordu. Hendeklerin kapatılmasının hemen sonrasında gerçekleşen saldırı ardından üzeri kapatılan hendekler gençler tarafından tekrar açıldı.
Dink cinayeti şüphelisi
Cizre Emniyet Müdürü, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle şüpheli olarak ifadeye çağrılan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü Amiri Ercan Demir. Cizre’de 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar ardından Demir, görevden alınan ilçe emniyet müdürünün yerine atandı.
Plakasız zırhlı araçlar cirit atıyor
Gerginliğin had safhada olduğu ilçeye çok sayıda özel harekatçı ve polis sevk edildi. 50’ye yakın zırhlı aracın da getirildiği ilçede araçların plakalarının sökülmesi dikkat çekiyor. Söz konusu araçlar ile başta Arin Mirkan (İdil) ve Kobanê (Nusaybin) caddeleri ile Dörtyol kavşağı olmak üzere birçok noktada polisler tur atıyor. Zırhlı araçların plakalarının sökülmüş olmasına tepki gösteren halk, saldırının hangi zırhlı araçtan gerçekleştiğinin ortaya çıkmaması için böyle bir yola başvurulduğunu belirtiyor.
10 gün önce 4 kişi katledildi
Cizre’de 10 gün önce devlet güçleri, paramiliter gücü Hizbulkontra’yı (Hüda-Par) devreye sokarak bir katliama imza attı. 19 yaşındaki Yasin Özer ve 15 yaşındaki Barış Dalmış öldürüldü. Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Zeki Alar isimli yurtsever de geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Saldırıya verilen karşılıkta oğlu Hüda-Par yöneticisi olan Abdullah Deniz de öldü. Yaşanan olaylarda 10’dan fazla kişi de yaralandı.
2014’te 65 kişi öldürüldü
İHD tarafından geçtiğimiz yıl açıklanan hak ihlalleri raporuna göre 1 Ocak-8 Aralık 2014 tarihleri arasında, “39 kişi devlet güçlerinin yargısız infaz-dur ihtarı gerekçesi veya rastgele ateş açması sonucu; 21 kişi ise toplantı ve gösterilere müdahale sonucu” yaşamını yitirdi. ‘Kamu düzeni’ni sokak infazlarıyla sağlayacağını hesaplayan Türk devleti 2014 yılının Aralık ayında da infazlarını sürdürdü. Amed’de 17 yaşındaki Kadir Çakmak polis kurşunuyla katledildi. 27 Aralık’ta Cizre’de devlet güçleri ve Hizbulkontra’nın ortak saldırısında 4 kişi (bir kişi Hüda-Par üyesi), Cizre’deki saldırıyı protesto için Silopi’de gerçekleşen eyleme yönelik polis saldırısında ağır yaralan Musa Azma da geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti.