Kamuoyu baskısı mültecileri kurtardı

Dünya Haberleri —

  •  Kamuoyunun baskısı ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisi Yunanistan’a geri adım attırdı. Meriç üzerindeki küçük bir adada mahsur kalan 38 mülteci kurtarıldı.

 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınırı oluşturan Meriç Nehri üzerindeki küçük bir adada 14 Temmuz’dan bu yana mahsur olan 38 mülteci kurtarıldı. Haberi Yunanistan duyurdu. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, Twitter’dan yaptığı açıklamada kurtarılan 38 mültecinin Suriyeli olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı. Grup içerisindeki bir hamile kadının ise önlem olarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. 

Hani yoklardı!

Türkiye ve Yunanistan mültecilerin varlığını kabul etmiyordu. Hatta Yunanistan polisi, mültecileri aradıklarını ve bulamadıklarını iddia etmişti. Aynı Yunanistan polisi, bu kez biri hamile 9 kadın ve 7 çocuk olmak üzere 22 erkekten oluşan sığınmacı grubun yerini tespit ederek, kurtardıklarını açıkladı. 

Tepkiler etkili oldu

Son yıllarda sığınmacıları geri iterek yasaları ihlal eden Yunanistan’ın bu kez harekete geçmesinde iç ve dış kamuoyunun baskısı ile sivil toplum örgütlerinin sert tepkisi etkili oldu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), Yunanistan Mülteciler Konseyi ve İnsan Hakları 360 gibi yardım kuruluşları mültecilerin adadan derhal tahliye edilmesini istemişti. İnsan Hakları 360 ayrıca AİHM’in kararına rağmen mültecileri karaya çıkarmayan Yunan yetkililer hakkında Atina Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Sığınmacılar gazeteciye ulaştı

Mültecilerin durumu, gruptaki Baida isimli bir kadının İngiltere merkezli Channel 4’ün editörü Lindsey Hilsham’a ses kayıtları ve adadan videolar göndermesiyle ortaya çıkmıştı. Baida ses kayıtlarında “Bulunduğumuz yer bir adacık. Yiyecek ve suya erişimimiz yok” demişti. 

Dördü can verdi

Baida ayrıca gruptaki mültecilerden birinin Yunan polisinin operasyonunda, ikisinin boğularak ve 5 yaşındaki bir kız çocuğu ise akrep sokması sonucu can verdiğini duyurmuştu. Nehrin soğuk sularında muhafaza edilmeye çalışılan Meryem isimli çocuğun cenazesi daha sonra adacıkta toprağa verilmişti. 9 yaşında bir kız çocuğunun da acilen tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğu bildirilmişti. 

Hayvan gibi davrandılar

Yunan askerlerinin kendilerine şiddet uyguladığını da anlatan Baida “Bizi Türkiye’ye yüzmemiz için suya girmeye zorladılar. Defalarca Yunanistan askerleri tarafından hakaret edildik, aşağılandık. Bize hayvan gibi davrandılar” ifadelerini kullandı.

Sığınma hakkı istiyorlar

Türk askerlerin de Türkiye tarafına dönmelerine izin vermediğini aktaran Baida, “Her iki taraf da sürekli bizi kendi sınırlarından itiyor. Bu ada dünyadaki cehennem. Güvenli bir yere götürülmeyi ve daha fazla aç kalmamayı talep ediyoruz. Yalnızca sığınma hakkı talep ediyoruz” demişti.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.