Kanser hastası tutsak, 20 gündür kelepçeli

Kanser tutsak Tahir Gürdal

Kanser tutsak Tahir Gürdal

  • Cezaevine girdikten sonra akciğer kanserine yakalanan Tahir Gürdal, 20 gündür Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayağı kelepçeli tedavi ediliyor.

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki Tahir Gürdal (53), 2014'te “örgüte yardım ve yataklık” gerekçesiyle tutuklandıktan sonra akciğer kanserine yakalandı. Üç aydır akciğer kanseri teşhisi konulan Gürdal, tedavisi için yaklaşık bir buçuk aydır Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne getirildi. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 20 gündür tedavi gören Gürdal, ayağı yatağa kelepçeli bir şekilde tutuluyor. Gürdal’ın oğlu Birhat Gürdal, “Babamın daha önce herhangi bir hastalığı yoktu, cezaevine girdikten sonra hastalandı. Haftada iki kez hastaneye gitmeye başladı. Şu anda kanserle mücadele ediyor. Yatalak ve kalkamıyor. Durumu kötüye gidiyor. Durumu bu kadar kötüyken kelepçeli bir şekilde tedavi ediliyor. Bu, insanlığa uymayan bir şey. Zaten yatalak, kalkamıyor. Bıraksalar yürüyemez bile, orada kalır. Bu bir işkencedir. Bu durumu kabul etmiyorum. Babamın geri cezaevine gönderilmesini istemiyorum. Cezaevine yeniden gönderilirse en fazla 15-20 gün yaşar. Orada yaşayamaz. Bırakılması gerekiyor.” 

Annesinin de rahatsızlıklarından dolayı refakatçi olamadığını dolayısıyla zor koşullar altında kendisinin babasına baktığını ifade eden Gürdal, gittikçe artan bir mağduriyetle karşı karşıya olduklarını söyledi. VAN

Sürgünden sonra hücre

Yaklaşık bir hafta önce İzmir Aliağa Cezaevi’nden Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün dilen ve sağ kolu olmayan Mehmet Ümit, tekli hücrede tutuluyor. 

 Yaklaşık bir hafta önce İzmir Aliağa Cezaevi’nden Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sürgün edilen ve sağ kolu olmayan Mehmet Ümit, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde bireysel ihtiyaçlarını karşılayamadığı halde tekli hücrede tutulduğunu aktardı. Annesi Saliha ve ablası Sarya Ümit, yaptıkları telefon görüşmesi ve cezaevlerinin durumuna dair konuştu.

Ümit, oğluyla 17 Kasım’da yaptıkları telefon görüşmesinde tekli hücrede tutulduğunu öğrendiklerini söyledi. Anne Ümit, “Kıyafetini dahi tek başına giyemiyor” dedi.

 Kardeşinin Ereğli’ye sevk sırasında işkenceye maruz kaldığını aktaran abla Sarya Ümit, şunları söyledi: “Tekirdağ’dan İzmir’e sürgün edildiğinde de üzerine su dökülüp ıslak bir şekilde kilometrelerce yol getirildi. Neredeyse bir ay yürüyemez hale geldi. En son Eylül'de İzmir Aliağa Cezaevi’nde görüşe gittiğimizde, siyasi tutuklulara yönelik çok ciddi baskılar olduğunu, keyfi cezalarla eşyalarına el konulduğunu söyledi. Nefes almalarına bile karışır duruma geldiler. Mehmet’le yaptığımız her telefon görüşmesinde keyfi bir şekilde kesiliyor. En son 17 Kasım’da aradığında Ereğli’ye sürgün edildiğini söyledi.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.