Karaçoban’da gasp hazırlığı

  • HDP’li Karaçoban Belediyesi’ne baskın düzenleyen Türk devlet güçleri, Eşbaşkan Halit Uğun’u gözaltına aldı.  

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Erzurum Karaçoban Belediyesi’ne dün sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Polisler, Belediye Eşbaşkanı Halit Uğun’un kullandığı bilgisayara el koyarak, belediyeden ayrıldı.  

Aynı saatlerde evine yapılan baskınla gözaltına alınan Eşbaşkan Halit Uğun ve şoförü Yakup Uğun ise Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alınan iki kişinin dosyasında gizlilik kararı getirildiği belirtildi. 

Hükümete yakınlığıyla bilinen kimi gazeteler, sabah saatlerinde Uğun’un görevden alınarak yerine kayyum atandığına dair haberler geçti. Aynı yayın organları, bir süre sonra ”Kayyum atandı” başlığıyla servis ettikleri haberleri, ”Kayyum ataması bekleniyor” şeklinde değiştirdi.

İradesi gasp edilen milyonlarca yurttaş, iradesini yeniden tescillemek için 31 Mart 2019 Seçimlerinde sandıklara gidip oy kullandı. Halkın coşkusu ve morali sandıklara yansıdı. AKP’nin her türlü engelleme ve çalma çabasına rağmen HDP; üç büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplamda 65 belediyenin başkanlığını kazandı. 65 belediyenin yanı sıra bin 230 belediye meclis üyesi ve 101 il genel meclis üyesi HDP listelerinden seçildi.

48 belediyeye kayyum

19 Ağustos’tan bugüne kadar 3’ü büyükşehir, 5’i il, 33’ü ilçe ve 7’si belde belediyesi olmak üzere toplam 48 HDP’li belediye AKP-MHP-Ergenekon iktidarı tarafından gasp edildi. 19 Ağustos 2019’dan 15 Ocak 2021’e kadar gerçekleşen hak gaspı ve ihlaller:

* 72 belediye eşbaşkanı çeşitli tarihlerde gözaltına alındı. 19’u kadın olmak üzere 37 belediye eşbaşkanı hapsedildi. Halen 7’si kadın belediye eşbaşkanı olmak üzere 15 belediye eşbaşkanı rehin tutuluyor. Bu süre içerisinde 7 belediye eşbaşkanına ise ev hapsi verildi.

* Farklı tarihlerde olmak üzere toplam 122 belediye meclis üyesi gözaltına alındı. Gözaltına alınan meclis üyelerinden 22’si tutuklandı. Ayrıca il genel meclis üyelerinden 11’i çeşitli tarihlerde gözaltına alındı. Gözaltına alınan il genel meclis üyelerinden dördü tutuklanarak cezaevine atıldı.

* Toplam 88 belediye meclis üyesi, 17 il genel meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı.

* Kayyum atamaları sonucunda toplam bin 139, HDP’li 807 belediye meclis üyesinin iradeleri (belediye meclisleri feshedildiği için) fiilen gasp edildi. Kayyum atamalarıyla birlikte belediye meclislerinde sadece HDP’li üyelerin iradeleri değil, diğer partilerden seçilen belediye meclis üyelerinin iradeleri de gasp edildi.

* Kayyum atanan 48 belediyenin sınırları içerisinde yaşayan, hangi partiye veya adaya oy verdiği fark etmeksizin, kentin “seçilmiş” bir belediye yönetimi tarafından yönetilmesi için oy kullanmış 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradeleri kayyum uygulaması yoluyla gasp edildi.  ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.