Karşı mahalledeki AFAD 4 gün müdahale etmedi

Depremzede Mert Arslanyürek

Depremzede Mert Arslanyürek

  • Depremzede Mert Arslanyürek, Hatay AFAD İl Koordinasyonu'nun karşı mahallelerinde olmasına rağmen depremin 4. gününe kadar kimsenin müdahale etmediğini söyledi.

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Serinyol Mahallesi’nde depreme yakalanan Mert Arslanyürek, çocukluk arkadaşlarını ve yakınlarını kaybetti. Depremzede olmasına rağmen Hatay Deprem Dayanışması'nda yer alan Arslanyürek, memleketi için gece gündüz çalışıyor. MA'dan Eylem Akdağ'a konuşan Arslanyürek, “Antakyalıyım, Serinyol'da yaşıyorum. Şu anda buranın ölüm oranını bilmiyorum ama çok yüksek. Haritadan silinen mahalleler var. Bulunduğumuz mahallenin nüfusu 20 bin civarı, burada çok katlı binalar enkaza dönüştü. Evim gibi müstakil evler daha az hasar gördü. Şanslıydık, inşaatçı olduğumuz için kendimiz yapmıştık. Birinci derece ailemde ölüm yok ama kaybettiğim çocukluk arkadaşlarım ve uzak akrabalarım var. Mahallemizin ve kentimizin yok olduğunu gördük" dedi. 

Dört gün sonra gelenler de yetmedi

Depreme mahallede yakalandığını vurgulayan Arslanyürek, o anları şöyle anlattı: “Deprem anında elektrikler kesildi, sonrasında telefonlar çekmemeye başladı. İnsanlar ne akrabalarına ne de komşularına kimseye ulaşamaz oldu. Mahallede insanlar kendi imkanlarıyla yakınlarını enkaz altından çıkarmaya başladı. İlk saatlerden itibaren kendi mahallemizde komşularımıza ulaşmaya çalıştık. Serinyol Mahallesi, AFAD İl Koordinasyonu'nun hemen karşında olan bir mahalle ancak buraya depremin 3-4 güne kadar kimse gelmedi. Aileler AFAD önünde yalvararak, yardım istedi. Mahallemizde bir de askeri kışla var orada da göçükler oldu, o yüzden oradan da bir yardım göremedik. 4. günden itibaren belli başlı mahallelere profesyonel ekipler gelmiş olmasına rağmen çok yetersiz kalındı. İmkanlarımızla enkaz çalışmalarına müdahale edebildik ama malzeme sorunumuz vardı. Ayrıca bu konuda profesyonel değildik, kol gücümüzle bildiğimiz kadar enkazlarda insanlara yardımcı olmaya çalıştık. Bu da yetersizdi. Bugün gelinen noktada hala insanlar su ve çadır bulamıyor. Şebeke suyunun geldiği mahalleler var, ancak güvenilir değil. Belediye suların kullanımının tehlikeli olduğuna dair açıklama yaptı."

Devlet yoktu, demeliyiz

Depremin 4. gününe kadar herhangi resmi bir araç görmediklerini ifade eden Arslanyürek, şöyle devam etti: “Kamu binaları dahi denetlenmemiş, çöken hastaneler, okullar, askeri alanlar, emniyet binaları… O yüzden kamu gücü için ‘yetersiz kaldı’ demenin ötesinde yoktu, diyebiliriz. Birinci hafta tamamlandıktan sonra Antakya'da kamu gücü tesis edildi diyebiliriz, kolluk açısından. Gelen yardımlar, çadır, erzak yardımları, hala sivil toplum örgütlerinin kendi bireysel çabalarıyla gerçekleşiyor. Buraya aktarılan kamu kaynakları ve yardımları hala yetersizliğini koruyor. Aslında burada belli bir kabulleniş de var. Bu yardımların çoğunluğunu sivil toplum ve halk kendi kendine dayanışmayla yapacak, böyle de devam edecek." HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.