Katil polis olunca adalet tali kaldı

  • Amed’de zırhlı aracın ezdiği Şahin Öner’in ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, katil polisin ”tali ya da kusursuz”, katledilen Öner’in ise ”asli kusurlu” olduğu ileri sürüldü.   

İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsü, Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde 10 Şubat 2013’teki bir protesto sırasında zırhlı araçla ezilen Şahin Öner’in ölümüne ilişkin hazırladığı bilirkişi raporunu mahkemeye sundu. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan raporda, olaya tanık olan çevre esnafının ”zıhlı polis aracının hızlı bir şekilde bir genci kovaladığını, gencin ellerini kaldırarak araca döndüğünü ve aracın bu gence göğsünden çaparak onu sürüklediği” yönündeki ifadeleri dikkate alınmadı. 

İTÜ’nün ”olayı sıradan bir trafik kazası gibi ele alan” 25 Haziran 2015 tarihli bilirkişi raporunun eleştirildiği yeni raporda, ”Özel imalat aracın yoldan istifade etmek için yolda bulunmadıkları” tespiti yapıldı. Olaya ilişkin iki ihtimalin olduğu belirtilen raporda, ilk ihtimal olarak zırhlı araç sürücüsü polis Selahattin K.’nin çarpma anında Öner’i görmemesi olarak kaydedildi. Böylece katil polisin kusurlu olmayacağı iddia edildi.  Rapordaki ikinci ihtimalde ise polisin yolda ilgili ilgisiz kişilerinin ve araçların geçebileceğini dikkate alarak hızını azami düzeyde düşürmesi gerektiği ve olası kazalara sebebiyet vermemesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, bu durumda ise sanık Selahattin K.’nin ikinci dereceden, yani ”tali kusurlu” olacağı ileri sürüldü. 

Raporda, polisin kusur durumuna ilişkin şu değerlendirme yapıldı: ”(...) Araç sürücüsü polis memuru Selahattin K.’nin yukarıda açıklanan birinci ihtimalin geçerli olması durumunda alabileceği herhangi bir tedbir olmaması nedeniyle kusursuz olduğu, ikinci ihtimalin geçerli olması durumunda tali kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır.”  

Raporda, zırhlı araçla ezilen Şahin Öner ise ”asli kusurlu” olarak iddia edildi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.