Katil polisin dosyası düşürüldü

Zilan Yamankılıç

Zilan Yamankılıç

  •  Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, zırhlı araçla çarptığı üç kişinin yaşamını yitirmesine neden olan polis Burhan Kolbaşı’nın dosyasının düşülmesine karar verdi.

 

İHD’nin 2022’de açıkladığı verilere göre; son 15 yılda asker ve polislerin kullandığı araçların çarpması nedeniyle 21’i çocuk 44 kişi katledildi. 23’ü çocuk olmak üzere 94 kişi de yaralandı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre; son dört yılda kolluk kuvvetleri ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 9’u çocuk, biri engelli, toplam 18 kişi katledildi. Aynı dönemde 14’ü çocuk, 50 kişi de yaralandı. Bu çarpıcı tablo ortadayken yargı da failleri verdiği ‘cezalarla’ adeta ödüllendiriyor. 

Amed’in Licê (Lice) ilçesinde 19 Haziran 2017’de Amed’e giden minibüse karşı yönden gelen zırhlı aracın çarpması sonucu ilkokul 4. sınıf öğrencisi Zilan Yamankılıç, minibüs sürücüsü Remzi Menteşe ve yolcu İlhan Ayaş yaşamını yitirmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede zırhlı araç sürücüsü polis Burhan Kolbaşı hakkında “Taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olma” suçundan iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken davanın karar duruşması 15 Eylül 2020 tarihinde Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, “Taksirle birden fazla kişiyi öldürme” suçundan verdiği 4 yıl 2 ay hapis cezasını 45 bin 600 TL para cezasına çevirdi. Mahkeme, gerekçeli kararında da bunu savundu. 

Soruşturma izni verilmedi

Zilan’ın avukatı ve ailesi, kararı istinafa taşıdı. Polis hakkında soruşturma izni verilmediği için İstinaf Mahkemesi, Diyarbakır Valiliğinden soruşturma izni isteyerek yargılamayı durdurdu. Valiliğin soruşturma izni vermemesi üzerine duruşma savcısı ve ailenin avukatı, yasağın kaldırılması için Antep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Antep Bölge İdare Mahkemesi 6.İdari Dava Dairesi, savcı ve ailenin yaptığı itirazı reddetti. Bunun üzerine dosya tekrar Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

Savcı düşürülmesini istedi

Mahkeme, polis hakkında soruşturma izninin verilmemesine ilişkin dosyası tekrar açarken açılan dosyanın duruşması, önceki gün Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcı, verdiği mütalaada Antep Bölge İdare Mahkemesi’nin kararında polis hakkında soruşturma izni verilmediğini belirterek, davanın düşürülmesini talep etti.

Nesrin Yamankılıç

Savcılık mütalaasına karşı söz verilen Zilan’ın annesi Nesrin Yamankılıç, “Nasıl davanın düşürülmesi talebinde bulunursunuz? 6.5 yıldır bu kadar acı çektim, elini kolunu sallayarak gidecek mi” diye sordu. Buna karşılık hakim sessiz kalarak cevap vermedi. Polis ise ATK raporlarının bilimsel olarak suçsuz olduğunu gösterdiğini savunarak, “Kusursuz olan benim. Bir suçlu varsa o da ben değilim” diyebildi. Mahkeme de davanın düşürülmesine karar verdi.

Allah belanı versin

Nesrin Yamankılıç, kararın ardından polise dönerek, “Allah belanı versin. Çektiğim acıların aynısını çekersin inşallah. Bu dosyayı nasıl düşürürsünüz? Bu kaç kişiyi öldürdü” diye seslendi ve salondan çıktı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.