• Jandarma Genel Komutanlığı, 2009'da Lice'de evlerinin yakınında koyun otlatırken katledilen Ceylan Önkol'un ailesine verilen tazminata yaptığı itiraz dilekçesi ortaya çıktı. Jandarma’nın temyiz dilekçesinde “Ceylan kız çocuğu olduğundan ailesine destek yükümlülüğü yoktu. Ailenin başka evlatları da var onlar anne – babasına destek olabilir” ifadesine yer verildi.

 

Kısa Dalga'dan Ersin Atar, Jandarma Genel Komutanlığı'nın İdare Mahkemesi kararını temyiz dilekçesine ulaştı. Katledildiğinde 9 yaşında olan Ceylan Önkol, 28 Eylül 2009’da Şenlik köyündeki evlerinin yanındaki tarlada ailesinin koyunlarını otlatıyordu. Aile, Önkol’un ölümüne, yakından atılan havan mermisi neden olduğunu açıkladı. Bir taraftan ceza soruşturması başlatılırken bir taraftan da anne – babası maddi ve manevi tazminat davası açtı. Bu dava, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme yargılama sonunda yüzde 90 idareyi, yüzde 10 da Ceylan Önkol’u sorumlu tuttu. İdare Mahkemesi, aileye 182 bin 332 TL maddi, 100 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti. İdare Mahkemesi, tazminat miktarını hesaplanırken Ceylan’ın büyüyüp çalışarak ailesine maddi destek olacağını da dikkate aldı. 

Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı adına, İdare Mahkemesi’nin kararını Nisan 2021'de Danıştay’da temyiz etti. Genel Komutanlık, özetle idarenin kusur oranının fazla hesaplandığını bu nedenle aileye fazla tazminat ödenmesinin hükmedildiğini savunduğu temyiz dilekçesinde tartışmalı ifadeler kullandı. Temyiz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Yargıtay’ın istikrar kazanmış ilkelerine göre, maddi tazminat hiçbir şekilde zenginleştirme aracı olarak kullanılmamalıdır. Kişinin sağlığında veya ölümü halinde hak sahiplerinin normal koşullar içerisinde elde edilmesi mümkün olmayan yüksek boyutlarda tazminata hükmedilmemelidir. Merhum Ceylan Önkol kız çocuğu olduğundan, genel mevzuat çerçevesinde, ailesine maddi destek yükümlülüğü bulunmamaktadır. Tabi ki kız çocukları imkanları ölçüsünde ailelerine destek olabilmekte iseler de, kanunen zorunluluk bulunmamaktadır. Kaldı ki merhumun meslek sahibi olup kazanç elde etmesi de sadece olasılık dahilinde olup somut verilere dayanmamaktadır. Diğer taraftan davacıların (Ceylan Önkol’un anne ve babası) merhum Ceylan Önkol’dan başka evlatları da vardır ve onların anne babalarına destek olma olasılıkları hükme esas alınan bilirkişi raporunda hesaplanmamıştır.”

İdare Mahkemesi’nin kararını, Ceylan Önkol’un ailesi de temyiz etti. Bu aşamadan sonra kararı Danıştay verecek. Ceza dosyası da zaman aşımına bırakıldı.   ANKARA