Katile ödül, avukata soruşturma

  •  Sürmi İnce’yi katleden askere ödül gibi ceza veren mahkeme, İnce ailesinin avukatı Sinan Zincir’e karar duruşmasında yaptığı savunma nedeniyle soruşturma açtı.

ERDAL BAZ / HAKKARİ

Avukat Sinan Zincir, mahkemenin katilleri cesaretlendirirken, katledilenleri savunanları korkutmak için her şeyi yaptığını söyledi.

Sürmi İnce, Gever’in (Yüksekova) Büyükçiftlik beldesindeki arazide çalışan çocuklarına 18 Temmuz 2016’da yemek götürürken zırhlı araçtan açılan ateşle katledilmişti. Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Temmuz günü görülen karar duruşmasında, aile ve avukatların hiçbir talebi kabul edilmezken, sanık Uzman Çavuş Ali Dağkıran’a "taksirle öldürme" suçundan 4 yıl 6 ay hapsi cezası verildi. Bu ceza, suçu bilerek işlemesi nedenile 6 yıl hapis cezasına dönüştürülürken, Dağkıran’a 'olumlu davranışlarından ötürü', 'iyi hal' indirimi yapıldı ve toplamda 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Dağkıran, Denizli İl Jandarma Komutanlığı’ndaki görevine devam ediyor.

Adil bir süreç yürütülmedi

Mahkeme, İnce’nin katledilmesiyle ilgili cezasızlık politikasına devam ederken, ailenin avukatlarından olan Sinan Zincir’e ise yaptığı savunmadan dolayı "devlet görevlilerini hedef gösterdiği" iddiasıyla soruşturma açılmasını istedi. Zincir’in soruşturmaya konu olan savunması şöyle: "Tüm taleplerimizi reddederek maddi hakikatin ortaya çıkarılmasını engellediniz, adil bir süreç yürütmediniz. Buradan hakikate uygun, hakkaniyetli bir karar çıkacağına inanmıyorum.

Katil: Bir daha vururum!

Katil sanık mahkemenizin karşısına geçti ve ‘bir daha olursa bir daha aynısını yaparım’ dedi. Biz bu davada sadece katılan vekilleri değiliz, davanın manevi katılanlarıyız. Zira Sürme Anne aynı zamanda avukat arkadaşımız Bünyamin İnce’nin annesidir, bizim de annemizdir.  Devlet otoritesi ve siz sayın yargıçlar sanığı tutuklamadınız.

Sizden cesaret aldı

Sizden ve otoriteden cesaret aldı. Bböyle rahat konuştu. Kürt halkına karşı geliştirilen katliamlar da cezasızlık politikaları uygulamasaydınız bunlar olmazdı. Bakınız Sürme annemiz katledildiği günden beri 15 sivil insan daha Yüksekova çevresinde katledildi. 100 yıldır Kürt halkına bu yapılıyor.  Devran dönecek, devran dönüyor. Elbet bağımsız, tarafsız kamu vicdanını esas alan mahkemeler önünde Sürme Anne’nin ve katledilen tüm insanlarımızın hesabını hukuk önünde soracağız. Bugün şeklen bir karar vereceksiniz. Sanığın kasten insan öldürme cezası dışında bir cezayla cezalandırılması halinde veya cezasızlık halinde kararınız bizim için yok hükmünde olacak. Adalet ve hakikat mücadelemiz kazanacak. Davamız mahşere kalmayacak. Biz bitti demeden bu dava bitmeyecek."

Sözümüzü sakınmayacağız

Mahkemedeki savunması nedeniyle hakkında soruşturma açılmasını gazetemize değerlendiren Av. Sinan Zincir, mahkemenin katilleri cesaretlendirirken, katledilenleri savunanları korkutmak için her şeyi yaptığını söyledi. Zincir, “Katilleri aklayanlar, göstermelik yargılama ile nerede ise katili ödüllendiren anlayış, bu beyanlarımızın da suç unsuru olduğunu belirterek hakkımızda suç duyurusunda bulunmuştur.  Ezilenlerin, Kürt halkının savunmanları, sözünü esirgemeden halkımızın adalet ve hakikat kavgasında hukuki meşru mücadeleyi devam ettirecektir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.