Katillerden iş birlikçi savunması

Şenyar ailesi davası

Şenyar ailesi davası

  • Şenyaşar Ailesi'nden üç kişinin katledildiği "Hastane katliamı" davasının ilk duruşmasında, baroların müdahillik talebi reddedildi. Sanıklar, devlete bağlılıkları ve koruculuklarını hatırlattı. 

Riha'nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının hastanedeki saldırılarına dair 4 yıl 4 ay sonra açılan davanın ilk duruşması, dün Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dosya kapsamında, tutuklu Celal Yıldız, Mekail Şimşek ve "işyeri" davasından tutuklu bulunan Enver Yıldız'ın da aralarında 19 kişi, “Birden fazla kez kişi öldürmek", "Birden fazla kez kişi öldürmeye teşebbüs etmek", "Kamu malına zarar vermek", "Suç delillerini gizlemek ve yok etmek", "Kamu kurumunda hırsızlık" ve "İşyeri dokunulmazlığı ihlali" suçlarından yargılanıyor. 

AKP'li Yıldız korumalarıyla

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmaya, tutuklu Mekail Şimşek ve Celal Yıldız, Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz sanıklar da duruşma salonunda hazır bulundu. AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ise korumalarıyla adliyeye geldi.

Ayrıca duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Nusrettin Maçin, Nimettullah Erdoğmuş ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da takip etti.

Dosyalar birleştirilsin

Duruşmada ilk olarak söz alan Şenyaşar Ailesi'nin avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, "Apar topar bir yargılama yapılmaktadır. Fiziki şartlar uygun değil, avukatların duruşmaya alınması engellendi" dedi. Ardından söz alan Av. Bülent Duran, dosyanın, “işyeri” dava dosyası ile birleştirilmesi talebinde bulunarak, İstinaf Mahkemesi'nin kararının uygulanması gerektiğini vurguladı. Riha Barosu Başkanı Abdullah Öncel ise katliamın Riha'da yaşandığını, buna ilişkin Riha Barosu'nun doğrudan suçtan zarar gören durumda olduğunu belirterek, müdahillik talebinde bulundu. Ardından Wan, Amed, Sêrt, Êlih baroları müdallik talebinde bulundu. 

Savcılık, tüm baroların müdahillik talebinin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Şenyaşar Ailesi'nin müdahillik talebini kabul ederken, baroların suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle müdahillik taleplerinin reddine karar verdi.

Peki kim katletti?

Daha sonra dosya kapsamında tutuklu iki sanıktan Mekail Şimşek, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile savunma yaptı. Mahkeme ise usul hukukuna aykırı olarak Şimşek'in kolluk aşamasındaki ifadesini öncelikle okudu. Şenyaşar Ailesi'nin avukatları itirazda bulundu. Ardından diğer tutuklu sanık Celal Yıldız, SEGBİS ile bağlanıp savunma yaptığı esnada Emine Şenyaşar, sanıkların suçtan kurtulmaya çalıştıklarını ifade ederek, "O zaman kimler benim eşimi ve çocuklarımı öldürdü?" diye sordu. Savunmaya devam eden Celal Yıldız, Suruç'ta kolluk amirlerinin çoğunu tanıdığını ve korucu olarak kamu görevi yaptığını belirterek, kendini savundu. 

Her iki sanığın ardından tutuksuz yargılanan sanıklar söz aldı. Sanıklardan İbrahim Halil Yıldız'ın danışmanı Mustafa Amaç, ifade verirken Emine Şenyaşar bir kez daha tepki gösterdi. Bunun üzerine hakim Emine Şenyaşar'ı uyardı. Ardından söz alan diğer tutuksuz sanıklarda suçlamaları kabul etmeyerek, haklarındaki tanık ve müşteki beyanlarını reddetti. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar da aynı şeyleri tekrarladı. 

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarının ardından duruşmaya bir saat öğlen arası verdi. Haber hazırlanırken ara aranın ardından mahkeme devam ediyordu. MALATYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.