Katillere 6 yıldır dava yok

Harun Dalmış

Harun Dalmış

  •  6 yıl önce Cizre'de bir cismin patlaması snucu yaşamını yitiren iki çocuktan biri olan Harun Dalmış'ın babası, "Savcı her seferinde, ‘bilirkişi raporu yok’ dedi. Savcıya, ‘bilirkişi ölmüş mü ki gelmedi ve gelmiyor’ şeklinde tepki gösterdim. Savcı ise, ‘bilirkişi Hakkari’de ve gelemiyor’ dedi. Bu şekilde sürekli oyalayıp üstünü kapattılar" dedi.

Cizre’de 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağından üç gün sonra bir cismin patlaması sonucunda Harun Dalmış ve Ayşenur Geçit isimli çocukların yaşamlarını yitimelerinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen “yürütülen” soruşturma, “bilirkişi olmadığı” gerekçesiyle arpa boyu yol almadı. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015 ile 2016 yılları arasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası bölgeye bırakılan patlayıcı mühimmatlardan kaynaklı 16 çocuk yaşamını yitirdi. En son 18 Nisan’da İdil’in Kiwex köyünde hayvanlarını aramaya çıkan iki kuzen karakol etrafında mayın patlaması sonucu yaralandı. Söz konusu patlayıcılardan kaynaklı yaşamını yitiren çocuklardan Harun Dalmış (4) ve Ayşenur Geçit (6), 2016’da Cizre ilçesine bağlı Cudi Mahallesi’nde bulunan evlerinin önünde oynarken patlayan bir cismin kurbanı oldu. Dalmış ve Geçit’in ölümü üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halen sorumlular hakkında dava açılmadı. Patlamanın üzerinden iki yıl geçtikten sonra ailelerin ifadeleri alındı, ancak yürütülen soruşturma bir sonuca ulaşmadı. 

Harun Dalmış’ın babası Abdurrahman Dalmış, yıllardır davanın açılmasını beklediklerini ifade ederek, bugüne kadar herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan üç gün sonra çocukların evin önünde oynarken patlamanın yaşandığını hatırlatan Dalmış, olayı şöyle anlattı: “Yasağın kaldırılmasının üçüncü günüydü, komşumuzun kızı Ayşenur ve Harun evin birkaç metre ilerisinde oyun oynuyordu. Biz de evdeydik. Sonra bir patlama sesi geldi. Ama bu büyük bir patlamaydı. Bu sesin gelmesiyle birlikte ben hemen Harun’u aramaya başladım. Olay yerine gittim. Ayşenur’un durumu çok kötüydü. Parçalanmıştı. Ama Harun başından darbe almıştı. Harun’un durumu da ağırdı. Daha sonra İdil’e götürdüler. Orada yaşamını yitirdi ama bizi iki gün hastanede beklettiler ve bedenlerinde ki şarapnel parçalarını çıkartılar. Daha sonra otopsi için Ankara’ya göndereceklerini söylediler. Sonuçta bir şey çıkmadı. Cenazelerimizi defnettikten sonra kimse gelip sormadı. Sormayı bırakın, ifademiz dahi alınmadı. Devlet yetkililerden kimse olayı sormadı ve olay üzerinde durulmadı. Olayın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra yetkililer eve gelip ifadelerimizi aldılar. İfadelerimizi aldıklarında da olumsuzlardı, ‘olayı kapatın’ gibi bir yaklaşım vardı. Zaten ifadelerden sonra da dava açılmadı. Savcıyla da görüştük ancak hala dava açılmadı.” 

Bilirkişi gelemiyor

Dalmış, söz konusu Kürtler olunca yaklaşımın değiştiğini vurgulayarak, “Onlar çocuktu. 2-3 defa savcılığa gittim, davanın durumu sordum. Ama savcı bize her seferinde, ‘bilirkişi raporu yok’ dedi. Savcıya, ‘bilirkişi ölmüş mü ki gelmedi ve gelmiyor’ şeklinde tepki gösterdim. Savcı ise, ‘bilirkişi Hakkari’de ve gelemiyor’ dedi. Bu şekilde sürekli oyalayıp, olayın üstünü kapattılar. Buraları kendilerine dert etmedikleri için bu şekilde yaklaşıyorlar. Kürt olduğu için sorulmuyor ve üzerinde durulmuyor. Kürt öldürülse de, tutuklansa da, kaybettirilse de sorun olmuyor. Bu yüzden davaları kapatıyorlar. Kürt çocukları evlerinin önünde oynarken bile ölüyor. Burası dağ değildi. Her gün insanların gelip geçtiği bir yer” diye konuştu.   ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.