Katillere ‘takım elbise’ indirimi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Aylin Pekin, Bahar Torun, Sevim Duman ve Bahar Kaban, koruma ve tedbir başvurularına rağmen korunmadı, en yakın erkekler tarafından katledildi. Karakoldan emniyete, mahkemelerden yasalara kadar katilleri korundu.
  • Avukat Halise Dakalı, mahkemelerde takım elbise giymenin bile katil için olumlu bir davranış olarak değerlendirildiğini söyledi ekledi: “Kendi varoluşsal gücümüzü bilince çıkartıp, bunu örgütlü mücadele ekseninde ortaklaştırabilirsek özsavunma temelinde sistemle mücadele edebiliriz.”

Kadınlar, hayatta kalabilmek için tüm mekanizmalara başvurmalarına rağmen göz göre göre katlediliyor. Aylin Pekin, Bahar Torun, Sevim Duman ve Bahar Kaban, geçtiğimiz haftalarda karakol-emniyetten adliye koridorlarına kadar her yerde adalet ararken katledildi.

Aylin Pekin, Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde, kendisine ısrarlı takipte bulunup rahatsız ettiği için şikâyette bulunduğu Mehmet Şah Yeşilova tarafından 13 Mayıs’ta evinin önünde ateşli silahla katledildi. Bahar Torun, Adana’da Burak Acar hakkında uzaklaştırma kararı aldırdı. Ancak Burak Acar, 13 Mayıs’ta elektronik kelepçeyi kırarak Bahar’ı katletti. Sevim Duman, İzmir’in Selçuk ilçesinde 14 Mayıs’ta boşandığı Birkan Ekren tarafından katledildi. Duman, daha önce tehdit ve hakaretten Ekren hakkında şikayetçi olmuş ve hakkında 1 ay uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Bahar Kaban ise İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde aldığı tehditler nedeniyle Gökhan Y. hakkında şikayetçi oldu ancak 16 Mayıs’ta katledildi.

Mahkemeler erkek lehine

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Halise Dakalı, erkeklerin “iyi hal” olarak bilenen takdiri indirimle korunduğunu ve indirimlerin tamamen mahkemenin inisiyatifinde olduğunu söyledi.

MA’dan Berivan Kutlu’ya konuşan Dakalı, katillerin mahkemeyi etkilemek için namus, aşk, sevgi gibi çarpıtılmış kavramları kullandığını ifade etti ve ekledi: “Takım elbise giymenin dahi olumlu davranış olarak değerlendirildiği bu düzeni ‘erkek lehine sistem’ olarak değerlendirebiliriz. Toplumsal yaşamı düzenleme ve toplumsal adaleti sağlama görevi olan hukuk kurallarının bu amaç ve sorumluluğundan uzak olduğu, her gün mahkeme salonlarında duymak zorunda kaldığımız kararlarla kendini göstermektedir.”                                                                                                            

 

Halise Dakalı

 

Esas sorumlu kim?

Son bir hafta içerisinde 4 kadının tüm hukuki başvurulara rağmen katledilmesini hatırlatan Dakalı, “Katledilen kadınların maruz bırakıldıkları süreci münferit olarak göremeyiz. Esas sorumlu, hukuku kendi düzenlerinin devamlılığında en sarsılmaz temel ve araç olarak gören erkek egemen sistemin kendisi olarak tanımlayabiliriz” dedi.

Kurtuluş öz savunmada

Kadınların korunmayı beklemek yerine mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Dakalı, “Her kadının kendi varoluşunu anlamlandırmaya, kadınlık değerleri ve gücünü açığa çıkartmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ancak ve ancak kendi varoluşsal gücümüzü bilince çıkartıp, bunu örgütlü mücadele ekseninde ortaklaştırabilirsek özsavunma temelinde sistemle mücadele edebiliriz. Kadını en tehlikeli muhalefet dinamiği olarak gören siyasi iktidarın bu anlayışı karşısında varlık savaşı vererek hukuk, ekonomi, siyaset, ekoloji ve birçok alanda kadın varoluşunu sağladığımız zaman etkili koruma mekanizmalarının oluşturulup uygulanabilirliğini sağlayabiliriz” diye belirtti. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.