Almanya’nın Hannover kentinde polis tarafından katledilen Kürt genci Halim Dener 25. ölüm yıldönümünde anılacak.
Halim Dener Kampanyası 30 Haziran’da (yarın) gerçekleşecek anmaya katılım çağrısında bulundu. Dener için 6 Temmuz’da da merkezi etkinlik yapılacak.
Bingöl/Genç nüfusuna kayıtlı Halim Dener, Kürdistan’daki savaş nedeniyle ülkesini terketmek zorunda kalmış ve Almanya’nın Hannover kentine yerleşmişti. “Halim Dener işkence uğradı, mülteci oldu, yasaklandığı ve vuruldu” diyen Halim Dener Kampanyası, 30 Haziran Pazar günü yapılacak anmaya kitlesel katılım çağrısıda bulundu. Çağrıda, “Halim Dener’in katledilişinin 25. yıldönümüne bütün Kürdistanlılara sahiplenme ve anmaya katılma çağrısında bulunuyoruz” denildi.
Anma, Halim Dener’in 30 Haziran 1994’te katledildiği Steintor Meydanı’nda saat 21.00’de gerçekleştirilecek. Yine 6 Temmuz 2019’da Almanya genelinde katılımın olacağı bir protesto eylemi düzenlenecek. Eylem Saat:14:00’te Hanover şehir merkezindeki Ernst-August-Platz’da yapılacak.
Üstü örtülen cinayet
Alman polisi tarafından 1994 yılında Hannover’de ERNK logosu taşıyan bir afiş asarken kısa mesafeden sırtından vurulan Halim Dener, 16 yaşındaydı.
Dener’i katleden Alman Özel Polis Timi’nde (SEK) yer alan polis, koruma altına alındı ve bu cinayet hiçbir zaman aydınlatılmadı. Üç yıl süren dava sonucunda tutuksuz yargılanan polis Klaus T. beraat etti. Klaus’un yakın bir arkadaşının damadı olduğunu söyleyen Hessen Eyaleti eski savcısı Hans Christoph Schaefer, Klaus’u nasıl kolladıklarını şöyle anlatmıştı: “Onu rahat etmesi için Hannover’den Frankfurt’a getirdik, benim için eski karıştığı olay bitmişti. Zaten ona hiç bu olayı sormadım.”