6500 sivili öldürüp 'gerilla' dediler

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kolombiya’da iç savaş hakikatlerini araştıran Barış Özel Yargısı (JEP) hazırladığı raporda Kolombiya’da FARC ve ELN ile savaş sürecinde 6 bin 500 sivilin katledilerek, 'gerilla' diye lanse edildiği belirtildi.

 

2016’da hükümet ile FARC arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra kurulan Barış Özel Yargısı (JEP), hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) gerillaları arasında 2002-2008 aralığında yaşanan çatışmalara dair araştırmasını raporlaştırdı. JEP, bu yıllar arasında hükümetin kolluk güçlerinin katlettiği 6 bin 500 sivilin ya gerilla ya da uyuşturucu kaçakçısı olarak yansıtıldığını belirtti. JEP araştırmasına göre askerler bu tür sahte bilgilerle terfilerini de kolaylaştırdı.

Raporda özellikle sağcı Alvaro Uribe’nin başkanlığı döneminde ülkede yargısız infazlarda büyük bir artış yaşandığı ifade edildi. 1988-2014 yılları arasında toplamda 2 bin 249 yargısız infaz belgelendi. Şimdiye kadar infazlara adı karışan 2 bin 140 askerin tespit edildiği belirtilen raporda, FARC ile savaşta yer alan asker sayısının 200 binin üzerinde olduğunun tahmin edildiği bilgisi yer aldı.

‘Barış süreci’ ardından yaşanan cinayetler

FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri) ve Kolombiya devleti arasında 2016 yılında imzalanan barış anlaşması ile birlikte yarım yüzyıl boyunca devam eden çatışma sürecinin sonlanması umuluyordu. FARC, 2016 sonbaharında  imzalanan anlaşmadan yedi ay sonra uluslararası gözlemcilerin eşliğinde silahlarını bırakmıştı.

Kolombiya’da barış anlaşmasının imzalanmasından sonra  eski FARC gerillalarına yönelik cinayetler artış gösterdi. Özellikle de korona salgını sürecinde çok sayıda aktivist ve liderin katledildiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) 2020'nin başından bu yana en az 42 katliam belgelediğini, bunun barış anlaşmasından bu yana en yüksek rakam olduğununu açıklamıştı. Uluslararası Kriz Grubu’nun raporuna göre ise 2016'dan bu yana en az 415 topluluk lideri katledildi.

1964’ten beri FARC ile devlet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda toplam 225 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.