Katledilen kadınların isimlerini nakşetti

Kültür/Sanat Haberleri —

  •  Sanatçı Pelda Aytaş ”Anıtnakış” ismini verdiği çalışmasıyla 25 Kasım dolayısıyla sanatseverlerle buluşuyor. Aytaş, “Katledilen kadınlar bir rakamdan ibaret olmaya başladı. Ne isimleri ne de hikayeleri unutulmasın” dedi.

 

SAFİYA ALAĞAŞ - AMED/JİNNEWS

Saha Derneği ve Kültür İçin Alan’ın katkılarıyla ”Müşterek İşler” sergisi 8-29 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu. Serginin ana teması mekânın kullanım pratikleri iken özellikle içinden geçmekte olduğumuz salgın süreci nedeniyle bireylerde gelişen içe dönme, eve çekilme, evde kalma halleri. Tamamı kadınlardan oluşan ”Müşterek İşler” Amed’de A4 Atölyesi’nde ziyaretçilere açık. Pelda Aytaş sergiye ”Anıtnakış” çalışmasıyla katıldı. Aytaş, kadının mücadelesini ve direnişinden yola çıkarak, katledilen kadınların isimlerini nakışlara işliyor.

İsim ve hikaye

Dijital bir anıt platform olan ”Anıtsaya甑tan etkilenerek ”Anıtnakış” çalışmasına başladığını söyleyen Aytaş, çalışmasında istatistik verileri göstermeksizin, dijital bir uygulamayı nakış sanatına dönüştürdüğünü belirtti. Erkek şiddeti sonucu katledilen kadınların istatistik verilerle gösterilmesinin o insanın bir ismi ve hikayesi olduğunu unutturduğunu belirten Aytaş, ”Çalışmam erkek şiddetiyle öldürülen kadınların anısına bellek yaratıyor. Öte yandan bir isme odaklanırken, öldürülen diğer kadınların isimleri gözden kaçırılabiliyor. Bilhassa trans bir kadınsa birey adına hiç duymayabiliyoruz” dedi.

Çalışmasına 7 Şubat’ta başladığını söyleyen Pelda, başladığı günden geriye doğru isimleri nakışlamaya başladığının altını çizdi. Nefretle işlenen bu katliamlarla kadın kimliğinin hedef alındığını dile getiren Pelda şöyle devam etti: ”Öldürülen kadınlara bakarken, katilinin yakınlık derecesine çoğunun sevdiği erkekler tarafından öldürüldüğünü gördüm. Ve bu beni çok sarstı. Bu insanlar severek, umut ederek ne hayallerle paylaşmışlardı hayatlarını. Bu paylaştıkları hayat ellerinden alındı.”

Direniş sanatının örneğidir

Aytaş, nakışın aynı zamanda bir direniş sanatının örneği olduğunun altını çizerek, “Güzel sanatlar, sanat alanında kadınları yok sayan, çalışmalarını görmezden gelen sisteme karşılık kadın sanatçılar bir direniş örneği sağlamışlardır” dedi. Aytaş, nakışın performans ve enstalasyon sanatlarının da yenilikçileri olduğuna değinerek, “Evlerimizde hazırlanan ve her köşede yer alan nakış pratiğini direniş sanatının örneği olarak uygulamadır” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.