‘Katliam ayetullahı’ Reisi ölümlerden sorumlu

Dünya Haberleri —

İbirahim Reisi/foto:AFP

İbirahim Reisi/foto:AFP

  • İran’da sekizinci Cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi’nin 1988 yılında binlerce siyasi tutuklunun idam edilmesinde sorumluluğu olduğunu söyleyen Af Örgütü, soruşturma çağrısını yineledi.

 

İran’da muhaliflerce "katliam ayetullahı" olarak adlandırılan Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu. İnsan hakları örgütleri, İbrahim Reisi’nin 1989'da rejim karşıtı binlerce siyasi mahkumun idam edilmesinde aktif rol oynadığını belirtiyor. İran’da gerçekleştirilen seçimler sonucu Reisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, 1988 yılında hapisteki rejim muhaliflerinin idam kararını veren 4 kişilik heyette yer alan Reisi’nin uluslararası hukuk kapsamında sorumluluğunun soruşturulması için daha önce yaptığı çağrıyı yineledi.

Evrensel hukuk gereği yargılanmalı

Örgütün Genel Sekreteri Agnès Callamard, yaptığı açıklamada “Kurbanların akıbeti ve cesetlerinin nerede olduğu konusu bugüne kadar İran makamları tarafından sistematik olarak gizlendi. Bu geçmişte yapılanlar, devam eden ihlallerle birlikte insanlığa karşı suç teşkil ediyor. Reisi'nin, evrensel yargı yetkisini kullanan devletler de dahil olmak üzere, uluslararası hukuk kapsamında geçmişteki ve şu anda devam eden suçlara karışması nedeniyle soruşturulması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

2009 protestolarını bastırmıştı

İran’da Cuma günü gerçekleştirilen seçimleri halkın büyük bir kesimi yaşanan yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle boykot ederek sandık başına gitmedi. İbrahim Reisi resmi olmayan sonuçlara göre seçimde oyların yüzde 62'sini alarak ülkenin sekizinci cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 45 gün sonra görevi Reisi’ye devredeceğini duyurdu. Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakınlığıyla tanınan Reisi, ABD’nin yaptırım listesinde bulunuyor. Reisi ayrıca 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından düzenlenen protesto eylemlerinin şiddetle bastırılmasında rol oynayan baş aktörlerden biri.  Reisi ayrıca Devrim Muhafızları Ordusu tarafından da tam destek alan bir isim.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.