Kaynartepe hayalet mahalleye döndü

Kültür/Sanat Haberleri —

AMED KAYNARTEPE

AMED KAYNARTEPE

  • Kaynartepe mahallesinin yüzde 80'inin sosyal yardıma muhtaç olduğunu belirten muhtar İlhami Altun, “Kaynertepe yoksulluğun en dip noktasını yaşıyor. Mahallenin yüzde 80'inin tapusu yok. Geçmiş yıllarda yapılan imar aflarından hiçbiri Kaynartepe'ye uygulanmadı. Mahallenin yıkılacağı dile getirilince de burada kirada oturanlar evlerini terk ettiler. Yeni kiracılar da gelmeyince evler başıboş kaldı" dedi. 

YILMAZ KAYA

 

Amed’in en yoğun nüfusuna sahip olan Bağlar ilçesinde 'kentsel dönüşüm' belirsizliği sürüyor. AKP'li Belediye Başkanı 3 ay önce 'kentsel dönüşümün' ilçenin en büyük mahallesi olan Kaynartepe mahallesinde başladığını duyurdu. Bu duyurunun ardından yüzlerce aile mahalleyi terk etti.

Kentsel dönüşüm konusunda mahalle sakinlerine hiçbir bilgi verilmiş değil. Suriye'den göç edenler ile Sur'daki 5 mahallenin yıkılmasından sonra buraya göç etmek zorunda kalan insanların yaşadığı mahallede, aylar öncesinden onlarca konut, 'tinerciler barınıyor, uyuşturucu kullanıcılarının meskeni oldu' gerekçesiyle yıkıldı.

Amed’in en büyük nüfusuna sahip olan ve yoksulluğun yoğun olduğu Bağlar ilçesinde 31 Mart 2019 tarihinde yapılan mahalli idareler seçiminde HDP 116 bin 360 oyla seçimi kazanırken, en yakın takipçisi AKP ise 42 bin 117 oy ile yüzde 25.46'da kaldı.

 

İlk icraatı 'kentsel dönüşüm'

Belediye Eşbaşkanı seçilen Zeyyat Ceylan, KHK ile öğretmenlikten atıldığı gerekçe gösterilerek AKP'nin yapmış olduğu itiraz sonucu 12 Nisan 2019 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından görevinden alındı. Yerine AKP'li Hüseyin Beyoğlu'nu Belediye Başkanı olarak atadı.

Beyoğlu, başkanlığa atandıktan sonra ilk yaptığı icraatlardan biri olarak ilçenin en yoksul semtlerinden olan Kaynartepe mahallesinde kentsel dönüşüm başlatacaklarını ilan etti. Mahallede 3 etap halinde başlatacakları yıkım hakkında basına bilgi veren Beyoğlu, kentsel dönüşüm yapılacak 1. etaptaki alan içinde 1354 konut bulunduğunu belirterek, bunların en kısa sürede yıkılacağını duyurdu.

 

Sahiplerine haber verilmeden yıkıldı

Bu duyurunun ardından, mahallede kalan ve aylık 250-300 TL kira ile oturan yüzlerce aile evlerini terk ederek başka semtlere göç etti. Evlerin terk edilmesi sonrasında tinerciler ve uyuşturucu kullananlar burayı mesken tuttu. Kentsel dönüşüm duyurusu bugüne kadar sözde kalırken, belediye sadece 'bilgilendirme' adı altında bir büro kurmuş durumda. Mahalle sakinleri ise konu hakkında hiçbir yetkiliden sağlıklı bilgi alamadıkları için geleceklerinin ne olacağı konusunda endişeli. 

 

'Bizi insandan sayıp gelip konuşsunlar'

20 yıla yakındır mahallede yaşayan Özlem Akyüz, mahallede yıkım söylentilerinin ardından yüzlerce kiracının evlerini terk ettiğini söyledi. Sahipsiz kalan evlerin hırsızlar ve uyuşturucu kullananların mekanı haline geldiğini belirten Akyüz, "Biz ev sahibiyiz, gidecek yerimiz de olmadığı için burada yaşamaya çalışıyoruz. Evi yıkılacak olan bizleriz. Ama kimse bize bilgi vermiyor. Bizi insandan sayıp gelip konuşsunlar" dedi.

Kentsel dönüşüm kapsamında haklarının verilmediği halde evlerini terk etmeyeceklerini kaydeden Akyüz, "Sur gözümüzün önünde... Hakkımız verilmeden buradan çıkmayız, çünkü gidecek başka bir yerimiz de yok" dedi.

 

'Evimizi yıktırmam'

Sur ilçesi Hasırlı mahallesinin yıkılması ardından Kaynartepe’ye taşındığını kaydeden Mahmut Kılıç, yıkım söylentilerinin duyulması ardından mahallenin bir yıl öncesinden boşalmaya başladığını ve boş kalan evlerin de belediye ekipleri tarafından yıkıldığını söyledi.

Kılıç, "Şu anda burada yaşanmaz. Mahalle yarı harabe durumunda. Siz olsanız burada yaşar mısınız? Bizler de mecbur gidecek yerimiz olmadığı için buradayız. Evimin değeri kadar bir meblağ vermezler ise evimi yıktırmam. Ama zorla yıkıyorlarsa da yapacak bir şeyim yok" şeklinde konuştu.

 

'Mahalle yoksulluğun dibini yaşıyor'

Kaynartepe mahallesinin yüzde 80'inin sosyal yardıma muhtaç olduğunu belirten muhtar İlhami Altun, "Bu mahallede tek sigortalı İş-Kur gibi 6 aylık kısa dönemlerde çalışanlardır. İlçemizin en yoksul mahallesi. Yoksulluğun en dip noktasını yaşıyor. Kiralar ucuz olunca da gerek Suriye'den gerek ise Sur ilçesinden göç edenler bu mahalleyi tercih etti. Ancak şimdi yıkım söylentileri olunca, mahalleliler yavaş yavaş terk ediyor buraları" dedi.

Kentsel dönüşüm konusunda kendisinin de sağlıklı bir bilgiye sahip olmadığını kaydeden Altun, "Mahallenin yüzde 80'inin tapusu yok. Geçmiş yıllarda yapılan imar aflarından hiç biri Kaynartepe'ye uygulanmamış. Mahallenin tamamına yakını zaten gecekondu. Mahallenin yıkılacağı dile getirilince de burada kirada oturanlar evlerini terk ettiler. Yeni kiracılar da gelmeyince evler başıboş kaldı. Evler uyuşturucu mekanına dönüşünce şikayetler oldu ve onlarca ev belediye ekiplerince yıkıldı" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümün nasıl olacağı ya da ne zaman başlayacağı konusunda bilgi sahibi olmadığını kaydeden İlhami Altun, "Sadece Belediye içinde bir 'bilgilendirme ofisi' açmışlar. O ofisin mahalle içinde açılması gerekliydi. Bana gelip 'mahallenin durumu ne olacak?' diyen mahalle sakinlerine de verebileceğim bir cevap yok" dedi. 

 

HDP’den iki soru önergesi

Kaynartepe mahallesinde 'kentsel dönüşüm' konusu HDP tarafından iki kez Meclis gündemine taşındı. HDP, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Cevap verilmemesi ardından geçen hafta yine HDP Milletvekili Semra Güzel tarafından soru önergesi verildi. Güzel şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

- Bağlar’ın riskli alan ilan edilmesinin gerekçesi nelerdir?

- Bakanlığınız, Bağlar’ın Kaynartepe Mahallesinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili bütün bilgileri kamuoyuyla ne zaman paylaşacaktır?

- Kentsel dönüşüm sürecine mahalle sakinleri neden dahil edilmemektedirler?

- Mahallede ikametgah edenlerin çoğunu oluşturan kiracıların mağdur edilmemesi için proje kapsamında ne gibi adımlar atılacaktır?

-  Proje tasarım aşamasında Diyarbakır’da bulunan TMMOB ve STK’ların fikrinin alınmaması ve bu sürece dahil edilmemesinin gerekçesi nedir?

-  Projenin yürürlüğe gireceği tarihten itibaren burada yaşayan yurttaşların mağdur edilmemesi için yapılması gereken adımlara dair bir çalışma yürütülmekte midir? Yürütülmekte ise bunlar nelerdir?

- Aynı bölgede 2. ve 3. etaplarda da kentsel dönüşüm yapılacağı doğru mudur? Doğru ise bu etaplar mahallenin hangi bölümünde yer almaktadır ve kaç yapıyı kapsamaktadır?

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.