Kayyum, Anzele'de geri adım attı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Melik Ahmet Mahallesi / Amed

Melik Ahmet Mahallesi / Amed

  • Amed’in Sur ilçesinde bulunan tarihi Anzele doğal kaynak suyu çevresinde bulunan konutların kamulaştırılarak tahliye edilmesi kararı, gelen tepkiler üzerine durduruldu. Kayyum, yıkılması kararlaştırılan konut sahiplerine yeni ev inşa edilinceye kadar yıkım kararının durdurulduğunu bildirdi.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Amed kayyumu tarafından geçen ay Karacadağ eteklerinden gelen ve Amed kent merkezinde bulunan Melik Ahmet Mahallesi'ndeki tek doğal kaynak suyu olan Anzele doğal kaynak suyu çevresindeki iki sokağın yıkılarak buranın park yapılması projesi kapsamında 90 konut ile 12 iş yeri hakkında acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Kamulaştırma kararı sonrasında konut ve iş yerlerine belli bir değer biçildi. 12 mülk sahibi, değer biçilen 180 ile 300 bin TL arasındaki parayı kabul edip sözleşmeye imza atarken, kalan değer mülk sahipleri ise konut ve iş yerlerine biçilen değerin düşük olduğunu belirterek tahliye sözleşmesini imzalamadı.

Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu

Acele kamulaştırma kararı sonrasında Büyükşehir kayyumu ile görüşmek isteyen mahalle sakinlerine haftalarca randevu verilmeyince, yurttaşlar basına açıklamada bulunarak siyasi parti temsilcilerinden yardım istedi. Evlerini boşaltmayacaklarını ve mülklerine biçilen değeri kabul etmeyeceklerini belirten yurttaşlar acele kamulaştırma kararının durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

 

Melik Ahmet Mahalle muhtarı Ali Kızgın

 

Yurttaşlar tepki gösterdi

Mahkeme süreci henüz başlamadan, Büyükşehir kayyumu acele kamulaştırma kararından vazgeçtiğini mahalle sakinlerine duyurdu. Melik Ahmet Mahalle muhtarı Ali Kızgın, acele kamulaştırma kararı sonrasında tahliye kararı verilince konu hakkında Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüğünü söyledi. Yoksul bir mahalle olduklarını, yıkım kararı verilen konut sahiplerinin ekonomik durumlarının da kötü olduğunu ve gidecek yerlerinin olmağını belirten muhtar Ali Kızgın, "12 konut sahibi verilen parayı kabul etti. Ancak diğer konut ve iş yeri sahipleri değer biçilen paranın yetersiz olduğunu belirterek mahalleyi terk etmeyeceklerini açıkladı. Bunu, gelen gazetecilere de, siyasi parti temsilcileri ve milletvekillerine de söylediler" şeklinde konuştu.

'Konutlara biçilen değer yetersiz'

Anzele suyu etrafındaki parkın genişletilmesi kapsamında bir proje hazırlandığını ve Melik Ahmet Mahallesi'nde Şeyh Yusuf Cami'sinden başlayarak Kesmeli ve Balıklı sokağın tamamen parka dahil edilmesinin planlandığını kaydeden muhtar Kızgın şunları söyledi: "Anzele parkı projesini gördüm. Mahalle sakinleri bu projeye karşı değil. Doğal kaynak suyunun etrafının genişletilmesi iyi fikir. Ancak bunu yaparken mülk sahiplerini mağdur etmemek lazım. Yıkılması planlanan ev ve iş yerlerine belli bir değer biçilmiş. Konutlara biçilen değer yetersiz. Ancak bu teklif edilen para ile siz bir konut alamazsınız bugünkü Diyarbakır şartlarında. Bu haliyle insanları çıkarırsanız bunlar nereye gidecek. Zaten kentte kira fiyatları fahiş fiyatta artmış durumda. Ha keza daire fiyatları da öyle. Verilen para ile bu insanların yeni bir ev almaları imkânsız. Mahalle sakinleri depremzedelere yapılacak konutlardan ya da sosyal konutlardan faydalanmak istiyor."

Tahliye ve yıkım kararı durduruldu

Mahalle sakinlerinin tepkilerinden sonra Büyükşehir Belediyesi ile görüştüğünü belirten muhtar Ali Kızgın, alınan yeni karar uyarınca mülk sahiplerine yeni konut yapılıncaya kadar yıkım kararının durdurulduğunu söyledi. Tahliye kararını mahalle sakinlerine ilettiğini kaydeden muhtar Kızgın, "Karardan memnunlar. Mahallemiz için iyi bir proje yapılacaksa kimse buna karşı değil. Ancak yeni bir şey yaptığınızda, oradaki insanları mağdur etmemeniz lazım. Şimdi, belediyenin aldığı karardan halk memnun. Kendilerine ev yapılması halinde karara uyacaklarını söylediler" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.