Kalbi sürgüne dayanamadı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ali Toftik

Ali Toftik

  • Sürgünde yaşamını yitiren Koçer Ali, yaşamı boyunca Kürt Özgürlük Mücadelesi içerisinde yer aldı. Direnmekten bir an olsun vazgeçmeyen Koçer Ali, hasret duyduğu topraklara sevenleri tarafından uğurlandı.

ASMİN BARAN

Özgürlükle yanıp tutuşan bir Kürt’ün ölümü asla rahat bir yastıkta olmadı. Zaferin ve özgürlüğün peşinden koşan bu halkın evlatları, babaları, kardeşleri ya cezaevlerinde ya özgürlük dağlarında ya da sürgünde kaybetti hayatını. İşte Koçer Ali de verdiği mücadele uğruna aldığı cezadan sonra sürgün yollarına düşen, yaşamını burada yitiren binlerce Kürt’ten yalnızca biriydi. Hiç boyun eğmedi; hep dik durdu. Hizbullahçılar tarafından katledilen kardeşinin mirasını bırakmadan mücadele etti. 11 Nisan günü kalbi sürgüne dayanamadı. Kalp krizi sebebiyle yaşamını yitiren Koçer Ali, doğduğu topraklarda sevenleri tarafından uğurlandı.

 

Ali Toftik(Koçer Ali) *ortadaki*

 

Direnerek yaşadı

Koçer Ali ya da Ali Toftik, 1961 yılında Bakur’un zozanlarında 10 kardeşli koçer ve yurtsever bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Didêrî koçerlerinden olan Ali Toftik, hem yurtsever hem de koçer olması nedeniyle hayatı ve düşmanın gerçekleriyle erken yaşta tanıştı. Sürekli devlet tarafından tehdit edilen Toftik ailesi, özgürlük istemlerinden bir gün olsun vazgeçmedi. Baskılar karşısında direnen aile Êlih merkeze yerleşmek zorunda kaldı. Kürt halkının varlık mücadelesinde yer alan aile, devlete baş eğmez tavrını Êlih’te de sürdürdü.

Mücadeleyi borç bildi

Hizbullah’ın kol gezdiği senelerde kendisi gibi mücadelenin içinde yer alan abisi Hasan Toftik, gündüz vakti Hizbullahçılar tarafından katledildi. Abisinin şehitler kervanına katılmasının ardından mücadelesini daha da yükselten Ali Toftik, HEP’ten, DEHAP’a HADEP’ten HDP’ye her dönemde siyasi partiler içinde yer aldı. Ali Toftik, yaşadığı Hezo (Kozluk) ilçesinde de yurtseverlik çizgisinde mücadele yürütmeyi kendisine borç bildi.

Sürgüne zorlandı 

Hezo’da parti yöneticiliği yaptığı 2012 yılında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla gözaltına alınan Ali Toftik, bir buçuk yıl tutuklu kaldı. Aynı dönem oğlu da tutuklanarak babasının yanına gönderildi. Cezaevinden tahliye olduktan sonra çalışmalara devam eden Ali Toftik, açılan davalara rağmen sindirme politikalarına boyun eğmedi. Son ana kadar toprağından kopmamak için direnen ve sürgün hayatını reddeden Toftik, 2022’de kesinleşen cezası sebebiyle topraklarından ayrılarak Avrupa’da sürgüne gitmek zorunda kaldı.

Bir kıyamet varsa o da burası

Yeğeni Mem Toftik, Ali Toftik’in sürgün dönemlerini şöyle anlattı: “Avrupa’yı, 'Burası maneviyatın, sıcaklığın, samimiyetin, yoldaşlığın, dayanışmanın olmadığı bir yer' diye tanımlardı. Bu ona çok ağır geliyordu. Öyle ki ülkeye döndüğü takdirde tutuklanacağını hatta hakkındaki davalardan kaynaklı belki de cezaevinden çıkamayacağını bildiği halde dönmenin hasretini her an yaşayıp dillendiriyordu. Ali yoldaşta bu hasret o kadar büyüktü ki her daim cezası düştüğünde bir saat bile durmadan toprağına kavuşacağını söylerdi. Avrupa’da da mücadeleden kopmayan Ali yoldaş, tüm eylem ve etkinliklerde yerini almasını bildi. Her zaman 'Bir kıyamet varsa o da burasıdır' sözlerini kullanırdı.”

 

 

Hasreti Kurdistan’a uğurlandı 

Mem Toftik konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle Önderliğin özgürlüğü için yapılan eylemleri kaçırmazdı. Bunca haksızlığa ve hukuksuzluğa maruz kalmasına rağmen iltica ettiği Almanya’dan ret alan Ali yoldaş, ‘Avrupa demokrasisi’ adı altında şişirilenin aslında koca bir balondan ibaret olduğunu çok iyi biliyordu. 23 aylık mültecilik hayatı, geçirdiği kalp kriziyle 11 Nisan’da Almanya’nın Hanau şehrinde son buldu. Yapılan merasimlerin ardından en büyük özlemi olan ülkesi Kurdistan’a ailesi ve sevdikleri tarafından uğurlandı. ‘Ne olursa olsun ülkeme geri döneceğim’ diyen Ali yoldaşın isteği hiç istemediğimiz bir şekilde gerçekleşti. Ama şunu iyi biliyoruz ki yüreği ülkesi ve halkı için atan insanlar bu dünyanın en özgür insanlarıdırlar.”

 

* * *

Her türlü göreve hazırdı

Ali Toftik, Kozluk’ta ailesi ve dostları tarafından 13 Nisan Cumartesi sonsuzluğa uğurlandı. Toftik için Batman’da da 3 günlük taziye kuruldu.

14 Nisan’da ise Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Ali Toftik için taziye kuruldu. Taziyede Mele Mihyedîn tarafından mevlit okundu ve yemek verildi. Taziyede Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Ömer Koyuncuer br konuşma yaptı. Koyuncuer konuşmasında, 28 Nisan’da meclis kongresi yapacaklarını daha önce duyurduklarını bunu duyan Ali Toftik’in yanına gelip mecliste her türlü göreve hazır olduğunu söylediğini aktararak Ali Toftik’in yurtsever kimliğini ve mücadelesini anlattı. Taziyeye yüze yakın kişi katıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.