Kayyumlarla birlikte kaçak yapı da arttı

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

6 Şubat 2023 Depremi / Amed

  • Amed'de kayyumlarla birlikte artan kaçak yapılar, çürük-kaçak binalar için sık sık rapor hazırlayıp paylaşan Mimarlar Odası ile İnşaat Mühendisler Odası, bugüne kadar karşılarında bir muhatap bulamadı. Hatta, bunları kamuoyuna açıkladıkları için kayyumlar tarafından zaman zaman, 'kent düşmanı’ olarak ilan edildi.

MUSTAFA DOĞAN - AMED

Amed'de yıkılan binalara ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, bazı binalarda kaçak kat yapıldığı, Diyar Galeria'da ise binanın zeminindeki spor salonunda kolon ve kirişlerin kesildiği tespit edildi. Kentte 16 müteahhit ve yapılarda değişiklik yaptıkları iddia edilen mülk sahipleri tutuklanırken, 5 kişi hakkında ise arama kararı çıkarıldı. Haklarında gözaltı kararı verilen iki müteahhidin ise yaptıkları Sözel ve Dündar apartmanı enkazında hayatını kaybettiği öğrenildi. Özellikle Bağlar ilçesi ile Sur ve Yenişehir ilçelerinin bazı mahallelerinde yapılan incelemelerde 8 bin 284 konutun ağır hasarlı olduğu ve acilen yıkılması gerektiği raporlaştırıldı.

Amed'de kayyumlarla birlikte artan kaçak yapılar, çürük-kaçak binalar için sık sık rapor hazırlayıp paylaşan Mimarlar Odası ile İnşaat Mühendisler Odası, bugüne kadar karşılarında bir muhatap bulamadı. Hatta, bunları kamuoyuna açıkladıkları için kayyumlar tarafından zaman zaman, 'kent düşmanı’ olarak ilan edildi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, yeni yapılan binaların imar planından proje incelemelerine kadar geçmişte odalarından görüş alındığını ama 2014'te AKP eliyle çıkarılan yasayla buna son verildiğine işaret ederek ‘İmar Barışı' adıyla çıkarılan aflarla da yıkım ve ölümlerin önünün açıldığını belirtti. Korkmaz, "Bina çürük-kaçak bile olsa para karşılığında bu binalara ruhsat verildi" dedi.

Türkiye ve Kuzey Kurdistan genelinde iskan ruhsatı olmayan yüz binlerce yapı olduğunu ifade eden Korkmaz, "Yüzde 60'ının inşaat ruhsatı var ama iskan ruhsatı yok. Yapının kendisi öldürür. Depremden etkilenmeyecek ve yıkılmayacak yapı inşa edilebilir. Bilim bunu söylüyor. Teknik bunu söylüyor. Depreme 'kaderdir' diyerek bunun içinden çıkamayız” diye konuştu.

‘Yıkılır’ diye uyardık, dinleyen yok

Kaçak yapılaşmanın önüne geçilemez bir gerçek olduğuna vurgu yapan Korkmaz, "Bundan 6 ay önce Bağlar ilçesinde bir cami çöktü. 9 işçi yaralandı. Park olan yere kaçak cami yapıldığı uyarısında bulunmuştuk. İmar mevzuatında da geçmiyordu. O inşaatın herhangi bir denetimli projesi yoktu. Bununla ilgili savcılığa da suç duyurusunda bulunduk ama sonuç yok. İhtimalen imar affından faydalanacaklardı" dedi.

Kayyumlar kaçağı normalleştirdi

Belediyelere kayyum atamalarından önce HDP'li belediyeler ile koordineli çalıştıklarını anlatan Korkmaz, şunları söyledi: "Kayyumdan sonra asla görüş alınmıyor. Kayyumlar, kaçak yapıyı tarz haline getirdi. En büyük çelişkilerden biri, ilgili belediyeler kentteki gecekondulara karşı kentsel dönüşüm adı altında mağduriyet yaratmaya çalışarak mahalle satıyorlar. Mahalleyi satılığa çıkarıyorlar. Diyorlar ki kaçaktır. Doğrudur 90'lı yıllarda köy yakmalar nedeniyle kentte barınma imkânlarını karşılamak için oluşturdukları yapılardır. Bununla beraber, parkın ortasına düğün salonu yapanlar var. Siz oradaki ticari amaçlı olan kaçak yapıya karışmıyorsunuz ama barınma ihtiyacını karşılamak için yapılan yapıları kaçak yapı adı altında sermayedarlara peşkeş çekiyorsunuz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.