Heyeti KCK Yürütme Konseyi üyelerinden Ronahi Serhad, Zeki Şengal ve Bese Erzincan karşıladı. Görüşmede dünyada sürmekte olan savaşlar ve bu savaşlarda yaşanan hukuksal ihlaller ele alındı. Görüşmede Koma Jinên Bilind (KJB) adına Ronahi Serhat ve Bese Erzincan, Cenevre Çağrısı üyelerine bilgilendirmelerde bulundu.

Savaş hukuku görüşüldü
KCK adına yapılan görüşmede KCK yetkilileri, savaş hukuku ve çocukların savaş ortamında korunmalarına ilişkin yaptıkları çalışmalar ve aldıkları tedbirler hakkında Çağrı yetkililerine bilgilendirmede bulundu, Türk devletinin savaşta onlarca Kürt çocuğunu hedef alarak katlettiğine dikkat çekti. Cenevre Çağrısı Başkanı Warner ise savaş hukukuna uyma ve çocukların savaş ortamlarından korunması gerektiğini belirterek, Kürt hareketini bu konuda izlediklerini ve buna özen gösterilmesi konusundaki duyarlılığın, hassasiyetin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

HPG sözleşmeye uyuyor

Warner ve beraberindeki Ortadoğu Direktörü Mehmet Balcı, HPG yetkililerinden Nurettin Sofi ve Rengin Botan’la Ocak ayı içerisinde görüşme yaptıklarını ve görüşmenin son derece verimli geçtiğini belirtti. Bu görüşmenin içeriği hakkında da bilgilendirme yapan Başkan Elisabeth Decrey Warner, 2007 yılında HPG’nin anti personel mayınlarının savaşta kullanılmaması konusundaki sözleşmeye imza attığını, o süreçten beri kendilerinin sürekli gözlemlerde bulunduklarını ve HPG’nin altına imza attığı sözleşmeye uyma konusunda büyük bir özen gösterdiğini, bunu taktirle karşıladıklarını ifade etti.

ANF/BEHDİNAN