KDP, 34 gündür yanıt vermedi

KDP dışındaki tüm partilerin yönetimleri ve Meclis gruplarıyla görüşen KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, 22 Mayıs’tan beri iki kez talepte bulunmalarına rağmen olumlu veya olumsuz yanıt vermeyen KDP ile görüşmek için ısrar edeceklerini, diyalog kapısını sonuna kadar zorlayacaklarını söyledi.

MURAT MANG / BIELEFELD

Türk hükümeti, ordusu ve MİT ile artık neredeyse günlük toplantılar yapan KDP, 22 Mayıs’tan beri Güney Kürdistan’da ayrılmayıp görüşmek talebinde bulunan KNK heyetine yanıt vermiyor. KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, işgal saldırılarını ve Kürtler arası çatışmayı durdurabilecek düzeyde olmazsa bile Türkiye’ye angaje olan kesim dışındaki tüm siyasi güçlerin ve halkın, tehlikenin ciddiyetinin farkında olduğunu kaydetti. Kürdistan’ın savunmasının, sadece gerillanın görevi olmadığını, herkesin bu savunmada yer alması gerektiğini vurgulayan Murad, şunun altını çizdi: "Halkın iradesinin bu savaşı durduracağına inanıyoruz."

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) heyeti, 22 Mayıs’ta gittiği Güney Kürdistan’da çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 40’ın üzerinde görüşme yapan KNK heyeti, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, akademisyenler, sanatçılar, gazeteciler, kadınlar, gençler ile bir araya gelerek işgal saldırılarına karşı ulusal bir duruş sergilenmesi için seferberlik ruhuyla çalışıyor. Halk toplantıları yaparak bilgilendiren ve halkı dinleyen KNK heyeti, iki kez talep etmelerine rağmen KDP yetkilileriyle görüşme imkanı bulamadı. Güney Kürdistan‘da yürütülen çalışmalara ilişkin görüştüğümüz KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, sonuç alana kadar Kürdistan’dan ayrılmayacaklarını belirtti.

KDP dönüş yapmadı

Görüşmelere Hewlêr ve Süleymaniye’den başladıklarını dile getiren Murad, amaçlarının Kürdistani tüm parti ve kurumları ile görüşmek olduğunu söyledi. Sadece Kürtler değil, toplumun tüm kesimlerinden randevu talep ettiklerini ifade eden Murad, bu taleplerinin birçoğunun olumlu dönüş yaptığını belirtti. Bugüne kadar KDP ile görüşmek için iki kez randevu talebinde bulunduklarını, ancak herhangi bir geri dönüş almadıklarını paylaşan Murad, şunları söyledi: “İlk gün KDP ile görüşme talebimizi kendilerine ilettik. İlk başta olumlu karşıladılar fakat bugüne kadar halen bir cevap vermediler. Sadece onlar bize cevap vermedi. Görüşmek istemediklerini dile getirseler nedenini soracağız fakat halen bir cevap alamadık. Federe Kürdistan Parlamentosu’nda yer alan fraksiyonlar ile buluştuk. Burada YNK, Goran, Nifşê Nû, Yekgurtî Îslamî, Komeley Îslamî partileri ile görüştük fakat KDP randevu vermedi. Aynı gün aynı saat de KDP yetkililerinin Türk yetkililer ile görüşme yaptığını sonradan basından öğrendik. Parlamento’yu ziyaret etmedeki amacımız Türk devletinin işgal saldırılarına karşı göreve çağırmaktı. Görüşmeler olumlu geçti. Bu konu üzerine Parlamento’da bir oturum yapılmasını istedik.”

Kürdistan’ı birlikte savunuyoruz

Avrupa’dan gelen farklı halklardan oluşan Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi ile görüştüklerini ifade eden Murad, “KNK olarak onları desteklediğimizi belirttik. Gruba başkanlık yapan Senatör Pierre Laurent ile ayrıca görüştük. Federe Kürdistan Hükümeti onlar hakkında yerinde olmayan bir açıklama yapmıştı. Hewlêr’de Birleşmiş Milletler (BM) önünde yapmak istedikleri açıklama engellenmişti. Biz onların yanındayken otelden çıkmaları engellendi. Açıklama yaptıktan sonra çatışmaların yaşandığı ve boşaltılan köylere gidip inceleme yapmak istiyorlardı fakat engellendiler” diye konuştu. 

Tepkiler yeterli değil

Halkın kardeş kavgasına ve Türk devletinin işgal saldırılarına karşı olduğunun altını çizen Murad, yapılan görüşmelerde çıkan sonuçların pratik anlamda yeterli olmadığını dile getirdi. Murad, şöyle konuştu: "Siyasi partilerin, sivil toplum kurumlarının, kanaat önderlerinin yaklaşımı gerçekten en üst duyarlılıkta. Toplumun her kademesinde yaklaşım çok olumluydu. Hepsi Türk devletinin işgal girişimine karşıdır. Hepsi olanları yakından takip ediyor. Biz KNK olarak bu işgale karşı bir tutum gösterilmesi gerektiğini söylüyorduk. Bu görüşmelerden sonra tutumlarını da gösterdiler. Açıklamalarda bulundular fakat bu yeterli değil. Bana göre bu görüşmelerimiz sonrası oluşan tutumlar, Güney Kürdistan’da şu an bu işgale karşı ve işgali durduracak güce henüz ulaşmadı. Gösterilen tepkiler, Kürtler arası savaşı engelleyecek güçte de değil.”

Ulusal tutum şart

“İşgali durduracak bir birliğe henüz ulaşmış değiliz” diyen Murad, şunları söyledi: “Bunun için daha çok çalışmalıyız. Biz bunun için buradayız. Kürtler ve Kürdistani toplumlar gücümüzü birleştirdiğimiz taktirde Türk işgaline ve bu işgalin arkasında duran diğer güçlere karşı başarılı olup planlarını boşa çıkarabiliriz. Bu da ilk etapta siyasi güçlerin aralarında diyalog, fikir alış verişi yapmasıyla mümkün olacaktır. Tek çare kendi aramızda diyalog kurmamızdır. Ulusal bir tutum göstermektir.”

Türk devletinin çıkarlarına hizmet

Güney Kürdistan’da bulundukları dönemde 5 Haziran’da yaşanan ve 5 KDP’linin hayatını kaybetmesine neden olan olayın bölgedeki etkilerine ilişkin de konuşan Murad, "Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan çok olumlu bir açıklama yaparak kendilerinin ilgisi olmadığını söylemişti fakat burada bu saldırıyı PKK‘nin yaptığını ısrarla söyleyen bazı sesler var. Biz bunların Türkiye tarafından söyletildiğini biliyoruz. Güney Kürdistan’da herkes biliyor ki; eğer Kürtler arası bir savaş çıkarsa Türk devletinin çıkarlarına hizmet edecektir. Hiç kimse geride yaşanan bu tür savaşlara dönmek istemiyor. Hizbî Sosyalistên Demokratik’ten Hemê Hêcî Mehmûd ile yaptığımız görüşmede ‘bırakmayın kardeş savaşı çıksın' şeklinde ısrarlı yaklaşımı buna bir örnektir” dedi.

Kırmızı çizgiler hatırlatıldı 

Murad, geçen sene Zînî Wertê’de yaşananlar üzerine KNK olarak acilen yaptıkları müdahale sonrası Federe Kürdistan Parlamentosu’ndaki toplantıda alınan karar doğrultusunda gönderilen heyetlerin KDP ve PKK ile görüşmeleri sonrası kardeş savaşının durdurulduğu hatırlattı. O zaman “Kardeş kavgası kırmızı çizgimizdir” denildiğini söyleyen Murad, “Fakat bugün görüyoruz ki KDP tarafından her şey tersine dönmüş durumda. Kürtler arası bir savaş Türkiye‘nin planlarını daha çabuk uygulaması için zemin sunacaktır” dedi.

Planlı yapılıyor

Görüşmelerde öne çıkan bir noktanın ise bölge halkının, Türkiye’nin işgali PKK ile gerekçelendirmesine inanmaması olduğunu kaydeden Murad, şunları ifade etti: "Türk devletinin bir proje kapsamında Kürdistan’ı işgal ettiği öne çıkan bir düşünce. Bunu herkes söylüyor. Yeni Osmanlı projesi uygulanıyor. Bunu açıkça da söylüyorlar. Türk devleti Güney’de bu işgale karşı çıkan sesleri bastırmak için kardeş kavgasını körüklüyor, planlıyor. Kürtler kendi içinde kavga etmekten yorulup işgale karşı direniş gösteremesin istiyorlar. PKK bahanesine kimse inanmıyor. Karabağ’da, Libya’da PKK mi vardı? Türkiye bugün Somali’ye, Yemen’e gidip yerleşiyor. Bu bir plandır.”

Türk devletinin bölge güçlerinin sessizliğinden faydalandığının altını çizen Murad, “Türk devleti, Türkiye bölge güçlerinin sessizliğinden faydalanarak işgalini genişletiyor. Örneğin Irak hükümeti, Kürdistan hükümetinin sessizliği buna zemin sunuyor. Türk devleti işgalini sadece Güney Kürdistan’a yapmıyor. Rojava’yı da işgal ediyor. Yani Kürtlerle olan sınır hattını işgal ederek çeteleri yerleştirmek istiyor. Bu savaşın sadece Türk devleti ile PKK arasında olduğunu söylemek gerçeklikten uzaktır. Buradaki siyasi güçler ve halk bu gerçeği görmüş durumda" diye konuştu.

KNK heyeti umut veriyor

Yapılan görüşmelerde KNK heyetine yaklaşımların çok olumlu olduğunu ve tüm çevrelerin takdirle karşıladığını söyleyen Murad, “Zaman zaman eleştiriler de almamıza rağmen yaklaşımlar olumluydu. ‘Sizinleyiz’ diyorlardı. Artık Kürtlerin birliğinin sağlanması gerektiğini bizimle paylaşıyorlardı. Özellikle kadınların yaklaşımını çok olumludur. Kadınlar ulusal bir çözümde çok istekli. Tüm kesimlerin buluştuğu ortak noktalar; Türk devletinin işgalci olduğu, bir amaç-plan doğrultusunda Kürdistan’ı işgal ettiği ve Kürtler arası bir savaşın istenmemesiydi” diye konuştu.

90 Asuri köyü boşaltıldı

Hem KNK heyetinin hem de bölgede inceleme yapmak isteyen tüm kesimlerin engellendiğini vurgulayan Murad, KDP Asayişi’nin yaklaşımını ve bu uygulamalara karşı duruşlarını dile getirerek, özellikle köylerin boşaltılması tehlikesine işaret etti. Murad, “Evet bizleri engelliyorlar. Avrupa’dan gelen heyet ve buradaki araştırmacı grupların savaş bölgesine, boşaltılan köylere, bombalanan köylere gitmeleri, halkla buluşmaları, inceleme yapmaları engelleniyor. Berwari’den Dihok’a, oradan Zaxo Dağlarına, Avaşîn, Metîna bölgelerini boşaltmaya çalışıyorlar” diyerek savaş bölgesi olmayan köylerin bile boşaltıldığını söyledi. “Köylerin boşaltılması projesi var” diyen Murad, şöyle sürdürdü: “Bunu Asuri güçler bizimle yapılan görüşmelerde dile getirdi. Bu bölgelerde Asuri köyler var. 95 Asuri köyünden sadece 5 köy kalmış. Hepsi boşaltılmış. Türk devletinin saldırılarını 24 Nisan’da başlatması bir mesajdır. Bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyor. Efrîn’de, Serêkanîye’de gördük. Çeteleri bu bölgeye getirip yerleştirdiğini duyuyoruz. Savaştırmak için getirildiklerini biliyoruz. Bölgenin ekolojik ve demografik yapısının Türk devleti tarafından bozulmak istendiğine dair burada yapılan araştırmaların sonuçları var. Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi’nin de köylere gitmeleri, çatışma bölgelerine gitmeleri engellendi."

Sonuç alana kadar ...

Sonuç alana kadar Güney Kürdistan‘da çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Murad, "Buradan ayrılmak için bir tarihimiz yok. Yapacak çok işimiz var. Burada kalmayı gerekli buluyoruz, çünkü işgal devam ediyor. Savaş devam ediyor. Kürtler arası bir savaşın başlatılması için her geçen gün çaba harcıyorlar. Bu tehlike halen var. Bir sonuca ulaşana kadar buradayız” dedi.

Görüşmelere devam

Murad, önümüzdeki günler için yapacakları çalışmalar hakında da şu bilgileri verdi: “Burada halen görüşemediğimiz kurumlar var. Onlarla görüşeceğiz. Fırsat bulursak saldırıların olduğu bölgelere gidip incelemelerde bulunmak istiyoruz. Taleplerimizi onlara da iletmek istiyoruz. Onları da dinlemek istiyoruz. Mexmûr’a gittik. Şengal’e gitmeyi planlıyoruz. Yine halk toplantıları yapacağız. Halkın iradesinin bu savaşı durduracağına inanıyoruz. Bugün Kürdistan tehlike ve işgal altındadır. Kazanımları tehlikededir. Kürdistan’ın savunması sadece gerillanın görevi değildir. Herkesin bu savunmada yer alması gerekiyor. Akademisyenler, sanatçılar, kadınlar, gençler özellikle görev almalıdır. İmkan bulursak Bağdat Hükümeti ile görüşmek için Bağdat’a gitmek istiyoruz. KDP ile görüşmede ısrarcı olmaya devam edeceğiz. NK olarak rolümüzü oynaya noktasında kararlıyız. Partiler arası görüş ayrılıkları olabilir. KNK olarak bu sorunları diyalog yoluyla ulusal çıkarlar doğrultusunda bir sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Hepimiz seferberlik ruhu ile çalışma yürütüyoruz.”

 

KNK’nin görüşmeleri

KNK heyetinin bugüne kadar temasta bulunduğu kurumlar şöyle:

* Hizbî Zehmetkês

* Kürdistan Parlemantosu ziyaret edilerek KDP hariç YNK, Goran, Nifsê Nû, Yekgurtî Îslamî, Komaley Îslamî partileri ile görüşüldü.

* Tevgera Demokratîk a Kurdistan

* Yektiya Nistimanî Demokratik ya Kurdistan

* Akademisyenên Keldanî

* Yekgurtî Îslamî

* Komelê Dadgerî a Kurdistan

* Behtnarin (Asuri)

* Parti Parezgaren Kurdistan

* Hizbî Sûî Kurdistan

* HDP

* Dihok‘da gözaltında olan KNK üyesi Melle Nezir‘in evi ziyaret edildi.

* Dr. Kamuran Berwarî

* Dr. Mahmud Osman

* Dr. Kamuran Mertik

* Hizbî Demokrata Kurdistan- Rojhilat (Bajarê Koy)

* Tevgera Goran (Silêmanî)

* Komalaya Zehmetkêşan Rojhilatê Kurdistan

* Komalaya Soresgeranî Rojhilatê Kurdistan,

* Komelaya Hizbî Koministê Rojhilatê Kurdistan,

* Xatûn Nermin Osman

* Xatûn Şehnaz Îbrahîm Ehmed

* Mihemed Emîn Pencewenî

* Süleymaniye Valisi

* PYD

* Navbenda Karê Niştimanî

* YNK yöneticileri Arês Ebdullah, Melle Baxtîyar ve Hakim Qadir

* Hizbî Suî Kurdistan

* Tevgera Azadî

* Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi

* Hewlêr Barış Kadınları Grubu

* Kerkük‘de Feyli Kürt akademisyen, aydın, yazarlarla toplantı.

* Esli Meclis Başkanı Dr. Yusuf Muhammed

* Xaneqîn‘de aydınlarla birlikte halk toplantısı

* Ranya‘de aydınlarla birlikte halk toplantısı

* Hewreman bölgesinde Kakayi Kürtleri ile aydınların, kanaat önderlerinin katıldığı halk toplantısı

* Mexmûr ziyareti ve görüşmeleri.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.