KDP gazeteci için suskun

Silêman Ehmed

Silêman Ehmed

  • Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), KDP güçleri tarafından alıkonulup 10 gündür haber alınamayan gazeteci Silêman Ehmed’e ilişkin ulaşılan yetkililerin konuşmak istemediğini duyurdu. Rojnews, editörlerinin yaşamı ve güvenliğinden KDP’yi sorumlu tuttu.

Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından alıkonulan Rojnews’in Arapça servisi editörü Rojavalı Silêman Ehmed’den 9 gündür haber alınamıyor. Ailesini ziyaret etmek üzere gittiği Rojava’dan 25 Ekim’de Federe Kurdistan4a dönmek isteyen Ehmed, sınır kapısında KDP güçleri tarafından alıkonuldu. O günden sonra bir daha ulaşılamadı. KDP’ye bağlı Duhok Asayişi tarafından 6gün sonra yapılan açıklamada, gözaltına alınıp alınmadığına dair bilgiye yer verilmeden Ehmed’in gazeteci olmadığına ilişkin iddialarda bulunuldu. Bu açıklama ile gazetecinin alıkonulduğu bir nevi kabul edilmiş oldu. 

Rojnews, bu açıklama sonrası 10 gündür haber alamadıkları editörlerinin yaşamı ve güvenliğinden KDP’yi sorumlu tuttu. Ajans, Arapça servislerinde 5 yıldır editör olarak çalışan Ehmed’in hukuksuz bir şekilde kaçırılmasını kınayarak,  akıbetine ilişkin bir an önce kamuoyunun bilgilendirilmesini ve serbest bırakılmasını istedi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de yaptığı açıklamada,  Ehmed’in nerede tutulduğunun bir an önce açıklanması ve koşulsuz bir şekilde derhal serbest bırakılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, “Federe Kurdistan gazetecilerin sürekli her türlü tehdit ve saldırıya maruz kalması kabul edilemez. Yasalarla uyuşmayan gözaltılardan tutalım, işkence ve fiziki saldırılara varana dek her türlü hak ihlali yaşanıyor. Gazetecilere kendi mesleklerini icra etmelerinin yolu açılmalıdır” denildi.

CPJ, KDP’nin Dihok Sorumlusu Ali Avni ve Dihok Asayiş Müdürü Zêrevan Beroşkî ile iletişim kurmaya çalıştıklarını, ancak hiçbir şekilde kendilerine cevap verilmediğini de paylaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.