KDP, Türkiye'den kurtulmalı

Dr. Kamuran Berwarî

Dr. Kamuran Berwarî

  • Dr. Kamuran Berwarî, KDP'nin Türkiye'den kurtulması, Türkiye'nin yönlendirmesine izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet, Irak ve Federe Kurdistan’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile bir araya geldikten sonra Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Söz konusu temasların başlıca gündeminin, Türkiye'nin Medya Savunma Alanları’na dönük devam eden saldırıları ve Kerkük konusu olduğu belirtiliyor. Irak'ta 18 Aralık'ta yapılan il genel meclisi seçimi sonrası gözler Kerkük'e çevrilmişti. Kurdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) başını çektiği Kerkük Gücümüz ve İrademiz Koalisyonu, 5 sandalyeyle Kerkük'te birinci oldu. Arap Koalisyonu 102 bin 558 oy alarak 3 sandalye kazanırken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) 2, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise 2 sandalye kazandı. KDP'nin ciddi düşüş yaşadığı kentte valinin, YNK'de olması bekleniyor. Ancak Türkiye'deki yetkililer, her fırsatta bu duruma karşı rahatsızlıklarını dile getiriyor. Bu "rahatsızlığın" son yapılan ziyaretlerin de başlıca gündemlerden olduğu belirtiliyor. 

MİT sonrası görüşmeyi kesti

Rojnews’e ulaştığı bilgilere göre; MİT Müsteşarı İbrahim Kalın’ın Hewlêr’de KDP Başkanı Mesud Barzani ile görüşme gerçekleştirmesinin ardından KDP, YNK ile Kerkük idaresinin belirlenmesi konusundaki görüşmeleri durdurdu. KDP ve YNK’nin bugün Kerkük gündemiyle toplanması bekleniyordu, ancak görüşmenin Mesud Barzani’nin talimatıyla iptal edildiği bildirildi. Kalın’ın Mesud Barzani’ye ‘KDP’nin YNK ile Kerkük idaresini belirlemesini istemiyoruz’ dediği ifade ediliyor. KDP’nin görüşmeleri durdurmasının sebeplerinden birinin PKK karşısında KDP ile birlikte YNK’nin de Türk devletinin yanında yer almayı dayatması olduğu ifade ediliyor. MİT Müsteşarı Kalın’ın Hewlêr’de Türkmen Cephesi yetkilileriyle de görüştüğü, Kerkük’ün idaresinin belirlenmesi konusunda KDP ile ortak hareket etmeleri gerektiği talimatını verdiği gelen bilgiler arasında.

Türkiye’nin provokasyonları

Demokrasi ve Siyaset Akademisi Başkan Yardımcısı Dr. Kamuran Berwarî, son gelişmeleri MA’ya değerlendirdi. Ortadoğu ve Kurdistan’da çok önemli bir sürecin yaşandığını belirten Berwarî, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye ve Irak’ta hedeflerine ulaşmak için birçok plan yaptığını ifade etti. Berwarî, Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna'ya dönük saldırılarına işaret ederek, "Bu doğrultuda bazı provakatif durumlar yaratmaya çalışıyor. Belki KDP’li askeri güçleri, güvenlik noktaları, hatta sivilleri de vurabilir. Bundaki asıl amaç KDP ve gerilla arasında bir çatışma yaratmak. Hatta Türkiye yetkilileri, KDP’yi ‘Eğer gerillaya karşı savaşa girmezseniz Halil İbrahim Sınır Kapısı’nı kapatacağız’ diyerek tehdit ediyor. Yine askeri, ekonomik ve siyasi olarak da baskı kuruyor. Bunun için çeşitli görüşmeler yapıyorlar" diye konuştu. 

KDP yanlış adım atmamalı

Berwarî, KDP'ye bağlı Zerewan güçlerinin HPG'lilere dönük saldırısı ile HPG'lilere saldırılmasına dair yayımlanan bildiriye dikkat çekerek, "Zerawan güçleri adıyla bir bildiri yayınlandı. Bu bildiri yayınladıktan hemen sonra yalanlandı fakat bir iki gün sonra pratik anlamda bir saldırı yaşandı. Doğrusu o bildirinin içeriği düşündürücü. Bütün Kürt halkının buna karşı çıkması gerekiyor. KDP’nin de buna açıklık getirmesi gerekiyor. Eğer onlar bunu yaptıysa bu bir savaş ilanıdır. Bütün güçlerine gerillaya saldırma talimatı veriliyor. Yaşanan durum çok endişe vericidir. Ümit ediyorum ki KDP de bugün tarihi bir sorumluluk alarak yanlış bir adım atmaz” dedi.

Başûr’u işgal ederler

Türkiye’nin KDP ile gerillayı karşı karşıya getirmeye çabaladığını kaydeden Berwarî, şöyle devam etti: “Şu an Kürt coğrafyasında Kürtlerin eliyle savaş başlatmak istiyorlar. Bu savaşı başlattıktan sonra bölge devletlerinin Başûr’a girmesini sağlayacaklar. Kürtlerin bütün ulusal kazanımlarını ellerinden almak istiyorlar. Onun için KDP’nin de savaşın Kürt halkının çıkarına olmayacağını iyi anlaması gerekiyor. Yaşanabilecek bir savaş onların da sonunu getirecektir. KDP’nin Türkiye’den kurtulması gerekiyor. Türkiye’nin KDP’yi yönlendirmesine ve savaşa zorlamasına izin vermemelidir.”

KDP, KCK ile diyalog geliştirmeli

KDP’nin iddialarının aksine özellikle gerillaların hareket alanlarını kapatması, kendi askeri güçlerini gerilla alanlarına yerleştirmesi, gerilla hareketliliği ile ilgili istihbari bilgileri Türkiye’ye vermesine işaret eden Berwarî, şunları söyledi: “KDP’nin bu pratiklerinden vazgeçerek, KCK ve PKK yetkilileriyle diyalog geliştirmesi gerekiyor. Türkiye’nin ağlarından kurtulmalıdır. Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın kapatılması hem Başûr halkı için hem de KDP için daha iyi olacaktır. Bu kapı kapatılmadığı müddetçe Başûr’un bağımsızlığı sağlanamayacaktır. Başûr halkının ihtiyaçlarını Irak, Suriye ve İran sınır kapıları üzerinden karşılanabilir. Bunun yanında hava yolu üzerinden de her ihtiyaç karşılanabilir. Eğer Türkiye ile hareket ederlerse Kürt halkı onların arkasında durmaz.”

Dost ve düşman tanımları

Kürtlerin bütün siyasi ve askeri güçlerinin birlikte hareket etmesinin önemini vurgulayan Berwarî, “Kürtlerin siyasetlerini gözden geçirmesi ve hem Ortadoğu’da hem de dünyada dostunu ve düşmanını iyi tanıması lazım. Eğer birliğini sağlayabilirse rüzgar Kürtlerden yana eser. KDP, Türkiye’nin şemsiyesi altına girer ve Kürtlere karşı savaşırsa Kürtlerin ulusal bütün kazanımları ellerinden alınır. Aslın da onlar da Türkiye ile bir geleceklerinin olmadığının bilincinde. Bunun için bir an önce Türkiye askerlerinin Başûr topraklarından çıkarılması gerekiyor. Başûr halkının da bu konuda net tavrını ortaya koyması lazım."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.