KDP’den yanıt bekleniyor

  •  Kürtler arası olası çatışmayı durdurmak için Güney Kürdistan’da üç haftadır temaslarda bulunan KNK Eşbaşkanı Ehmed Karamus, ”Siyasi kurumlar, sivil toplum örgütleri ve halk olası bir çatışmayı kabul etmiyor. KDP bu girişimlere karşı şimdilik sessiz kaldı” dedi.
  •  Temaslarının devam ettiğini ve KDP’den yanıt beklediklerinin altını çizen Karamus, ”Halkın umudu ve istemi; ne olursa olsun gerginliğin sonlandırılması. Kriz Masası olarak bir kaç gün içinde toplanıp durum değerlendirmesi yapıp ikinci aşamaya geçeceğiz” diye konuştu.
  •  Karamus, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yerleştirdiği güçlere ilişkin şu çarpıcı bilgiyi verdi: ”DAİŞ mi yoksa başka çeteler midir bilmiyoruz ama Türk ordusu değil. Türkçe ve Arapça konuşuyorlar. Daha önce Azerbaycan, Ermenistan, Libya’ya gönderilen çeteler olabilir.”
  •  

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ehmed Karamus başkanlığındaki heyet Güney Kürdistan’daki çatışmalı durumun sona ermesi ve diyalog yollarının açılması için 15 Kasım’dan itibaren temaslarda bulunuyor. Güney Kürdistan’daki siyasal partiler, sivil toplum kurumları, kanaat önderleri gibi geniş bir çevreyle görüşen heyet, sorunun odağındaki KDP’den henüz bir yanıt alamadı.

Gazetemize üç haftadır devam eden temaslarını değerlendiren KNK Eşbaşkanı Karamus, iki aşamalı bir planlama yaptıklarını hatırlattı. Karamus, “İlk aşaması siyasal parti, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, akademisyenler ile görüşmek oldu. Bu görüşmeler esnasında bizim için belirgin bir tablo ortaya çıktı” dedi. Güney Kürdistan’da baş gösteren kriz ve iç çatışma tehlikesi konusunda tüm siyasal partiler ile aynı görüşte olduklarını ifade eden Karamus, ”Tüm siyasi partiler, KNK’nin çözüme yardımcı olabilecek öneri ve görüşlerini esas aldı. Bu önerilerimizin başında ise ‘pêşmerge ve gerillanın karşı karşıya kaldığı bölgelerde herkesin tekrar eski bölgelerine dönmesi’ geliyor. Bu en azından gergin ortamı biraz olsun dindirecektir” diye konuştu.

PKK diyalogu destekliyor

Bu görüşmeler ardından çıkan sonuçları olayın taraflarına aktarmayı amaçladıklarını kaydeden Karamus, yüz yüze görüşme olanağı olmadığını ama PKK, KCK, HPG’nin kendilerine yazılı bir mesaj gönderdiğini söyledi. Karamus, mesajlarında bu çatışmadan yana olmadıklarını, krizi ve sorunu yatıştırmak gerektiğini, diyalogun sağlanması ve müzakereyle bir çözüm yolu bulunmasından yana olduklarını ilettiklerini paylaştı.

KDP’lilerden yanıt yok

Gerginliğin sorumlusu olarak görülen KDP ve temsilcileri ise şimdiye kadar KNK heyetinin görüşme taleplerine cevap vermiş değil. KNK Eşbaşkanı Karamus, KDP Genel Başkanı Mesud Barzani, Federe Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani ve Barzani Ofisi’ne (Baregeha Barzani) yaptıkları başvurulara henüz olumlu bir yanıt verilmediğini belirtti.

Tek tarafla masa olmaz

Karamus, girişimlerinin sonuçlarına ilişkin şunu aktardı: ”Neçirvan Barzani’ye görüşme talebimizi ilettik, telefonla da görüşme yaptık. Bize Polit Büro’nun görüşeceği söylendi, ancak hala bir dönüş yok. KDP Başkanı Mesud Barzani ise ‘görüşeceğiz ya da görüşmeyeceğiz’ diye hiçbir cevap vermedi. Umarım KDP bir an önce bize bir cevap verir.”

Tek tarafla müzakere masası kurulamayacağının altını çizen Karamus, ”Müzakere masası kurulduğunda da değişik kesimlerden oluşabilecek tarafsız bir komisyonun oluşturulmasında görev alabilir ve bu görüşmelere iştirak edebiliriz” diye ekledi.

Şengal’de tehlike kapıda

Bağdat-Hewlêr anlaşması ardından Şengal’de yaşanan gelişmelerin de gerginliği tırmandırdığının altını çizen Karamus tehlikenin boyutuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: ”Bize aktarılan bilgilere göre; Şengal’deki Özerk Yönetim ya da partilerin hiç birinin bu anlaşma ve içeriğinden haberi yok. Durum çok tehlikeli bir boyuta ulamış durumda. Sınır boylarına 10 bine yakın özel birlik yerleştirilmiş. Şengal güvenliğinin mevzilerini terk etmeleri ve silahlarını teslim ederek şehirden çıkma ültimatomu vermişler. Karşı taraf bu ültimatomu kabul etmiyor ve yerlerinden çekilmiş değil.”

Tüm bölgeye yayılır

Gerilla alanlarına yönelimden de bahseden Karamus, ”Son dönemlerde sadece Garê, Metina değil gerillanın bulunduğu tüm alanlara boydan boya güç sevkiyatı yapıldı ve ağır silahlar yerleştirildi. Bu her an bir çatışma çıkacak korkusunu beraberinde getiriyor. En ufak bir kıvılcım bütün bu bölgeye yayılır” uyarısında bulundu.

Türkiye çeteleri yerleştiriyor

Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yerleştirdiği güçler için ”İslami radikal gruplardır” diyen Karamus, şöyle devam etti: ”DAİŞ mi yoksa başka çete midir bilmiyoruz ama Türk ordusu değil. Yerel kaynaklar elde edilen bilgilere göre gelen kişiler Türkçe ve Arapça konuşuyorlar. Daha önce Azerbaycan, Ermenistan, Libya’ya gönderilen paramiliter çeteler olabileceğini düşünüyoruz. Bu da bölgenin demografisi açısından çatışma tarzının diğer operasyonlardan farklı olacağını gösteriyor. Bu, başlı başına büyük bir tehlikedir. Sadece gerilla mevzileri ile sınırlı değil. Güney’deki KDP güçleri ile birlikte mi çatışmaya girecekler ne hesaplanıyor bilmiyoruz. Umarız onlar da bu durumun kendi açılarından tehlike oluşturduğunun farkına varırlar. Güney’deki halk oradaki pêşmerge güçlerinin ya da gerillalarının çıkması durumunda İslamcı güçlerin yerleşeceğinden endişe ediyor. Bu durum hem Güney hem de Rojhilat için büyük bir tehlikedir.”  HABER MERKEZİ

 

İkinci aşamaya geçilecek

Krizin diyalog yoluyla çözülmesi için girişimlerini sürdüreceklerini belirten Ehmed Karamus, ”Halkın umudu ve istemi; ne olursa olsun bu gerginliğin sonlandırılması ve görüşme zeminin hazırlanması. Biz de Kriz Masası olarak bir kaç gün içinde toplanıp tekrardan bir durum değerlendirmesi yapıp ikinci aşamaya geçeceğiz” şeklinde konuştu. 

Şimdiye kadarki görüşmeler

Üç haftaya yakın süredir devam eden görüşmeler kapsamında Parlamenter Meclisi Başkanı ile görüşen, Parlamenterler Birliği ile protokol imzalayan KNK heyeti görüşmelerin detaylarına ilişkin gazetemize şu bilgileri verdi:

* İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Polit Büro üyeleri, Kürdistan Demokrat Partisi (İran Rojhilat Örgütü/KDP-İ) Genel sekreteri Halid Azizi, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Mevlüdi ve Polit Büro üyeleri ile görüştük.

* İran Komünist Partisi Kürdistan Örgütü ve İran Kürdistan Komala Partisi ile bir araya geldik.

* Düşünce kuruluşlarında 20’ye yakın akademisyen, gazeteci ve araştırmacı ile görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerimizin amacını ve içeriklerini kendilerine aktardık. Karşılıklı ortak bir deklarasyon yayınladık. Deklarasyonda bu krizin son bulması için çatışmalı ortamın son bulması ve diyalog zeminin oluşturulması yönünde çağrı yaptık.

* Irak Kürdistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dr. Kawa Mahmud ve Polit Büro üyeleri ile görüştük. KNK’nin zamanında ve hızlı bir şekilde inisiyatif alarak çalışmalara başlamasının çok önemli olduğunu belirterek çağrımıza ortak oldular.

* Hizbi Zahmet Keşani Kürdistani Irak (Emekçiler Partisi) genel sekreter yardımcısı ile çok olumlu bir görüşme yaptık. Sonuna kadar bizimle beraber hareket edeceklerini vurguladılar.

* Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel İslam) Lideri Ali Bapir, Polit Büro üyeleri ve merkez komite üyeleri ile görüştük.

* Kürdistan Muhafazakar Partisi Genel Başkanı Necat Surçi ile görüştük.

* Koronavirüsü nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 18 Kasım’da yaşamını yitiren Hewlêr Valisi Ferset Sofi’nin taziyesini ziyaret ettik.

* Yekiti İslam, Asuri Süryanileri temsilen Beth Nahrin ile görüşme yaptık.

* Süleymaniye Üniversitesi ve diğer akademik kurumlardan akademisyen, öğretim üyeleri, doktorlar, profesörler ile görüşme yaptık.

* Kürdistan Yeşiller Partisi ve aydınlar ile halk toplantısı yaptık.

* Kürdistan Demokratik Birlik Partisi Genel Sekreteri Gaffur Mahmudi ile görüşme gerçekleştirdik.

 

KNK ve KPU’dan açıklama

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve Güney Kürdistan Parlamenterler Birliği (KPU) Ortak Komitesi Kürt siyasi partileri ve hareketleri arasında ortak diyalogu geliştirme çalışmalarına ilişkin dün yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, çalışmaların devam ettiği, bazı eksikliklere rağmen görüşmelerin olumlu sonuçlar getirdiği belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “KNK ve KPU’nun iç diyalogun geliştirilmesi amacıyla başlattıkları çalışmaları devam ediyor. KNK ve KPU Ortak Komitesi, iç diyalogu geliştirme amacıyla dün bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda şu ana kadar yapılan çalışmalar değerlendirildi. Bazı eksikliklere rağmen çalışmaların olumlu sonuçlar getirdiği belirtildi. Toplantı, İç Diyalog Geliştirme Konferansı sonuçlarının uygulanması ve İç Diyalog Komitesinin genişletilmesi ana konular oldu.

KNK ve KPU Ortak Komitesi, iç diyalog için Kürt şahsiyetlerle temas kurmaya, komiteye katılabileceklerin isimlerini toplamaya ve bir sonraki toplantıda bu isimler üzerinde durup İç Diyalog Komitesini genişletmeye karar verdi.

Bu hassas süreçte iç diyaloğun geliştirilmesini önemli ve büyük bir görev olarak görüyoruz. Bu çalışmanın ilerlemesi ve olumlu bir sonuca ulaşması için tüm kurum, parti, kuruluşların ve Kürdistan halkının desteğini istiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.