Kentlerimizi biz yöneteceğiz

Kadın Haberleri —

Sakine Kutpınar ve Hatice Atabay

Sakine Kutpınar ve Hatice Atabay

  • DEM Parti Çaldıran Belediye Eşbaşkan adayı Hatice Atabay Gündoğdu, kayyum hem hukuki hem de iradi olarak Kürt halkının benliğine ve varlığına vurulmaya çalışılan kara bir kilit olduğunu belirterek, “Göreve geldiğimizde kadınlar için her şey çok başka olacak. Burası kadınlar, erkekler, her kesim için özgür bir yaşam yeri haline gelecek” dedi.
  • Özalp Belediye Eşbaşkan adayı Sakine Kutpınar ise erkek egemen zihniyete karşı kentlerini kendilerinin yöneteceğini söyledi ve ekledi: “Çalışmalarımız yerel demokrasinin güçlenmesi ve örgütlü demokrasi bilincinin artırılması yönünde olacaktır. Bu seçimi baskıya, zulme ve zorbalığa karşı bir duruş olarak değerlendiriyoruz.”

HAVAR DERYA/WAN

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), sayılı günlerin kaldığı 31 Mart yerel seçimleri için çalışmalarını sürdürüyor. Demokratik yerel yönetim ilkesiyle seçimlere hazırlanan DEM Parti Kurdistan’da belediyelerini kayyumlardan almaya kararlı.

AKP iktidarı döneminde adeta “diz çöktürme” planı gibi işleyen kayyum politikalarının hedefindeki kentlerin başında gelen Wan’da, Qelqelî (Özalp) ve Ebex (Çaldıran) ilçeleri sistem tarafından ötekileştirilen, hizmetin gitmediği, gelişmesinin önünün kesildiği ve kayyumun ilk atandığı merkezlerden.

Ebex Belediye Eşbaşkan adayı Hatice Atabay Gündoğdu ve Qelqelî Belediye Eşbaşkan adayı Sakine Kutpınar, 31 Mart yerel seçimlerine doğru giderken aday oldukları ilçelerin sorunlarını, kayyum politikalarını, partilerinin hedeflerini ve eşbaşkanlık sistemine ilişkin gazetemize konuştu.

Kayyum kara bir kilit

Ebex’de 1986 yılında dünyaya gelen Hatice Atabay Gündoğdu, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Uzun bir zamandır politikayla ilgilenen Gündoğdu şimdi ise DEM Parti’nin Ebex Belediyesi Eşbaşkan adayı olarak çalışmalarına devam ediyor. Yerel seçimlerin Kürt halkı için önemine değinen Gündoğdu, “İradesi elinden alınmaya çalışılmış, yıllarca mücadele etmiş bir halk için seçimler bir siyasi partinin başarısından öte irade, bir varoluş biçimi. Bu anlamda kayyum hem hukuki hem de iradi olarak Kürtlerin benliğine ve varlığına vurulmaya çalışılan kara bir kilittir” dedi.

Halka değil kendilerine hizmet ettiler

“Ebex'de görevi devraldıktan sonra kayyumun maddi ve manevi anlamda kente ve halka verdiği zararı teşhir edeceğiz” diyen Gündoğdu, şöyle devam etti: “Kayyum bir seçilmişlik durumu değil, bir atanmışlık durumudur. Dolayısıyla şimdiye kadar, halkın taleplerinden uzak kalarak belediyelere tayin edilmiş bir memur pratiği gösterdi. Halka hizmet götürmek yerine kendilerine hizmet ettiler. Şehrin sosyal anlamdaki ilerici yönüne saldırdılar; saldırıların odağında da şehrimizdeki kadın iradesi vardı.”

 

 

Projelerimiz hazır

Kayyum dönemlerinde ilçenin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda bilinçli bir şekilde geri bırakıldığını ifade eden Gündoğdu, DEM Parti olarak projeleriyle sorunlara çözüm için hazır olduklarını vurguladı.

“Köklü ve sağlam belediyecilik anlayışımız yıllardır katılımcı, demokratik, üretime ve kalkınmaya dayalı, halkı sadece oy deposu olarak görmeyen bir pratik sergiledi. İlk amacım halkın hem ekonomik hem de eğitim anlamında kalkınmaya ihtiyaç duyduğu alanlarda yoğun bir çalışma yürütmek. Çünkü halkımız özellikle bu iki alanda kuşatıldı. Sistemli bir üretim faaliyetiyle esnafı, tüccarı, çiftçiyi canlandıracak 5 yıllık ekonomik projelerimiz var. Yine yetersiz eğitim ve kültür hizmetine karşılık bu alanlarda halktan her kesimin ihtiyaçlarına cevap olacak projelerimiz mevcut. Bunlarla birlikte ilçede alt ve üst yapı sorunları, yine çevre sorunlarının günlük yaşamı oldukça zorladığının farkındayız. Bu sorunların hepsinin çözümüne yönelik projelerimiz var.”

Her şey başka olacak

Ebex’de yaşayan kadınların sorunlarına da değinen Gündoğdu, “Kadınlar aslında bir toplumun her sorunuyla muhatap. Bir toplumda yoksulluktan bahsettiğinizde bunun en yıkıcı yüzünü kadında görürsünüz. Eğitimsizlikten, baskıdan söz ettiğinizde yine öncelikle kadını görürsünüz. Türkiye’nin mevcut siyasi konjonktüründe Kürtler ve kadınlar hedef tahtasında olan iki ana unsur adeta. Özellikle Kürt kadınları hem kadın hem de Kürt kimliklerinden ötürü gerici ve faşist güçlerin saldırısına fazlasıyla maruz kalıyorlar. Ebex özelinde de bu durum böyle. Kadınların kendilerini ifade edeceği, kendilerini ekonomik, sosyal ve kültürel olarak gerçekleştirecekleri alanlar yok edilmek isteniyor. Göreve geldiğimizde kadınlar için her şey çok başka olacak. Kadınlar, erkekler, her kesim için Ebex, özgür, mutlu ve üreten bir yaşam yeri haline gelecek” dedi.

 

 

Çok heyecanlıyım

DEM Parti olarak yerel yönetim misyonlarını çok önemsediklerini söyleyen Gündoğdu, “Bu topraklarda doğup büyümüş bir kadın olarak, çalışmalarını tamamlayıp hazırlamış olduğumuz büyük projelerle kadınlarla yan yana olacağım için çok heyecanlıyım. Kadınların örselendiği, devre dışı bırakıldığı günlerin geride kaldığını gösterecek olmanın, kadınların ilerlemesinin kilometre taşlarından birinin de Ebex’de atılacak çalışmalarla sağlanacağının gururunu yaşıyorum. Misyonum da budur” diye konuştu.

Halk iradesini savunacağız

Qelqelî ilçesinde 1984 yılında yurtsever bir ailede dünyaya gelen Sakine Kutpınar ise uzun yıllar mahalle çalışmalarında yer aldı. Partide aktif bir şekilde çalışan Kutpınar, 2014’te Wan’ın Serav Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptı. Qelqelî’de TJA aktivisti olarak özgün ve karma çalışmalarda yer aldı. 2019’da ise Qelqelî Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı ve kayyum darbesinden sonra Qelqelî İlçe Eşbaşkanlığına seçildi. Üç yıl süren ilçe eşbaşkanlığının ardından, DEM Parti Qelqelî Belediyesi Eşbaşkan adayı oldu.

Kayyum politikalarının bir sömürge pratiğini gözler önüne serdiğini söyleyen Kutpınar, bu durumun halkta büyük bir rahatsızlık yarattığını dile getirdi. Halka ait olanı halka teslim etmek için yola çıktıklarını ifade eden Kutpınar, “Kayyumlar belediyelerde kaldıkları süre boyunca ideolojik kodlarını kent yaşamına da dayattı. Elbette bu düzeni kabul etmiyor, halkın iradesinin savunucusu olacağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

 

 

Demokrasi geleneği güçlü

Qelqelî’nin yurtsever ve demokrat duruşuyla tanınan bir ilçe olduğunu ifade eden Kutpınar, “Halkımızın örgütlülüğü, fedakarlığı seçim sonuçlarında da görüldüğü gibi gayet açıktır. Toplumsal dayanışmanın ön plana çıktığı bir yapısı olduğundan, birliktelik ve demokrasi geleneği çok güçlüdür. Bunun yanı sıra Qelqelî iktisadi olarak tarım ve sınır ticareti ile dönemsel olarak da kent işçiliğinin yoğun olduğu bir ilçe. Gerek tarımsal gerek de kent üretimi açısından kamusal gelirin artması için girişimlerde bulunup kooperatifler yardımıyla halkın yerel iktisadını geliştirmek için çalışacağız. İlçe kayyum döneminde özellikle eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetler kapsamında en geri noktaya çekildi. Bu ihtiyaçlara dönük hazırlığını yaptığımız projelerimiz var. Bunları en hızlı şekilde halkımızın hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Kentlerimizi kendimiz yöneteceğiz

DEM Parti’nin, halkların kimliklerini, inançlarını ve farklılığını değerli gören, anlam yükleyen bir dünya görüşüne sahip olduğunun altını çizen Kutpınar, son olarak şöyle konuştu: “Çalışmalarımız yerel demokrasinin güçlenmesi ve örgütlü demokrasi bilincinin artırılması yönünde olacaktır. Bu bağlamda ilçemizde yaşayan herkesin katılımını sağlayıp kentin bütün dinamiklerine dokunmaya çalışıyoruz. Bütün evlere, kişilere ulaşıp hakikat yolculuğunu anlatıyoruz. Bu seçimi baskıya, zulme ve zorbalığa karşı bir duruş olarak değerlendiriyoruz. Erkek egemen zihniyete karşı eşbaşkanlık modeliyle demokrasi bileşenlerini inşa edeceğiz, kentlerimizi kendimiz yöneteceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.